Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne [...]
[...] przykrych konsekwencji. Nikt nie udowodnił, by eliminacja z diety glutenu cokolwiek dawała większości ludzi. Jest to w dużej mierze efekt placebo. Podobnie, umiarkowana ilość tłuszczów nasyconych, również, wg badań, nie powinna być alarmująca. Wydaje się, że kluczowe znaczenie mają nieaktywność fizyczna, nieodpowiednia dieta, predyspozycje [...]
[...] sokach owocowych. Jest składnikiem sacharozy (cukru buraczanego, stołowego). Cukier owocowy jest kontrowersyjnym składnikiem diety. Jak prawie ze wszystkim niewielka ilość tego monosacharydu zawarta w miodzie lub owocach nie jest wiązana ze szkodliwym wpływem na człowieka. To dlaczego jest piętnowana? W przeszłości spożycie fruktozy [...]
[...] (aspartam, acesulfam K), aromat, w tym kofeina W 100 ml Pepsi Zero znajduje się 0,3 kcal. Węglowodany 0,1 g, tłuszcze 0 g, białka <0,1 g, sól 0,02 g Plusy: mniejsza ilość dwutlenku węgla, co może być dla niektórych osób plusem, brak dodatku cukrów, bardzo łatwa dostępność Minusy: gaz szybciej uchodzi z produktu w porównaniu do Coca Coli [...]
[...] składników. Niekoniecznie wszystkie będą miały negatywny wpływ na zdrowie i sylwetkę – kwestia kto je spożywa (liczy się stan zdrowia, profil hormonalny, otłuszczenie, ilość suchej masy mięśniowej), o której godzinie (insulinooporność rośnie w ciągu dnia) i w jakiej ilości (nadmiar fruktozy jest groźny dla zdrowia). Dlaczego fruktoza jest [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
[...] z: przybieraniem na wadze; należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych (lipogeneza de novo), co zwiększa ilość trójglicerydów (w wątrobie oraz w krążeniu, w osoczu), co jednocześnie zwiększa ilość LDL i VLDL => zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej i otyłość! chorobą [...]
[...] nerki i wywołują osteoporozę. Kwas fosforowy (zawarty w różnych, popularnych napojach) najprawdopodobniej doprowadza do osteoporozy. Z różnorakich badań wiemy także, iż duża ilość napojów typu cola sprzyja hipokaliemii (obniżonemu stężeniu potasu we krwi). Hipokaliemia to zbyt niska ilość potasu we krwi. 80-92% potasu jest wydalane przez nerki, a [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
[...] oraz uzupełniać je warzywami i zbożami. Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych; Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych; Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm; [...]
[...] dla gwiazd filmowych... Polega na stopniowym obniżaniu kaloryczności posiłków. Dziennie dostarcza ok.1200-1600 kcal.Dietę stosuje się max.10 dni. Ze wględu na małą ilość dostarcznej energi, stanowczo odradzam jej stosowanie.W trakcie diety mogą występować zawroty głowy, nudności, wymioty. Dieta zaleca spożywanie dużych ilości [...]
[...] amonowa i wapniowa. Jest to polisacharyd, kwas polimannuronowy, otrzymywany z alg morskich, które występują również w Bałtyku (Fucus vesiculosus). Jednak znikoma ich ilość nie wystarczyłaby do rozpoczęcia produkcji na skalę przemysłowa. Znacznie więcej jest ich u wybrzeży oceanów, skąd pozyskuje się inne odmiany alg w ilościach dowolnych. [...]
[...] są w naszym organizmie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Zapominamy jednak, że przy prawidłowym żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają nam owoce i warzywa. Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). [...]
http://img845.imageshack.us/img845/2300/uq5w.png Uporządkowana i przemyślana dieta jest kluczem do odniesienia sukcesu w kulturystyce. W zależności od swoich krótkoterminowych lub długoterminowych celów, ogólna idea jest taka, aby spożywać ‘czyste’ kalorie, unikać wysoko-przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów , spożywać [...]