Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
[...] z tłustymi sosami na bazie śmietany, z dużymi ilościami serów, polany często dodatkowo oliwą lub innym tłuszczem. Problemem są więc, jak się wydaje dodatki i oczywiście ilość. Z reguły bowiem nikt nie je małej garstki makaronu do obiadu. Warto jednak wiedzieć, że makaron sam w sobie nie jest ani zły, ani tuczący. Co więcej ma stosunkowo [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
[...] z treningiem (wliczając w to porę tuż przed nim, w trakcie jego trwania oraz krótko po jego zakończeniu). W ten sposób upewnimy się, że pracujące ciężko mięśnie dostają dużą ilość energii. W związku z tym nie muszą jej szukać w innych miejscach np. uciekać się do rozpadu tkanki mięśniowej, a tak dzieje się wtedy, gdy mięśniom zaczyna brakować [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
[...] się diety jest na maksymalnym poziomie. Właściwości ALLNUTRITION Choco Muffin pyszny czekoladowy smak, brak dodatku cukru, tłuszcze ograniczone do minimum 5,53%, spora ilość błonnika 5,44%, niska zawartość soli 0,17%, wysoka zawartość białka 28,45%, węglowodany wysokiej jakości z mąki owsianej, dodatek białka serwatkowego, tylko 20 minut na [...]
[...] bakterii w kale oraz pH kału u kulturystów amatorów na diecie wysokobiałkowej, oraz osób nietrenujących regularnie, spożywających zwykłą dietę. W eksperymencie oszacowano ilość bakterii o prozdrowotnym wpływie na organizm oraz działaniu ochronnym wobec jelit, tj. Faecalibacterium prausnitzii, Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium spp. i [...]
[...] białka jest oszacowanie swojego dziennego zapotrzebowania oraz wyliczenie przeciętnej podaży tego składnika odżywczego na przestrzeni przynajmniej kilku dni. Za minimalną ilość dla osoby dorosłej przyjmuje się około 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała każdego dnia. Osoby uprawiające sport zwiększają jednak swoje zapotrzebowanie do nawet [...]
[...] Weganie często narażeni są na niedobory żelaza, ale jeśli odpowiednio zadbają o dietę i ewentualną suplementację, to w dalszym ciągu są w stanie dostarczyć odpowiednią ilość żelaza. Warto pamiętać, że spożywanie produktów z witaminą c zwiększa wchłanianie żelaza. Sprawdź: Żelazo hemowe i niehemowe - wchłanianie i właściwości Niedobór [...]
[...] ciała. Potreningowy - działanie potreningowe BCAA będzie głównie powiązane z działaniem leucyny, która to bierze udział w stymulowaniu procesów anabolicznych. Odpowiednia ilość leucyny jest potrzebna, aby móc w sposób optymalny stymulować przyrost tkanki mięśniowej, mieści się w granicach 3-5g. Wiele osób w okresie tym nie korzysta z [...]
Aminokwasy rozgałęzione są popularnym suplementem, po który sięgają praktycznie wszystkie osoby trenujące, które finansowo mogą pozwolić sobie na wsparcie produktem tego typu. Suplement jest mocno rozpropagowany wśród sportowców, pomimo że jego zastosowanie nosi bardziej znamiona odżywcze, aniżeli funkcyjne. Przyjrzyjmy się środkowi bliżej i [...]
[...] witaminy K - 127%, dobre źródło folianów - 16%, więcej błonnika, 2,8 g białka jest dość sporą ilością, jak na warzywo (ma to znaczenie dla osób na diecie wegańskiej), ogólna ilość wszystkich składników mineralnych prawie dwukrotnie większa niż w cukinii. Minusy: sporo droższe od cukinii, często można znaleźć w nich różne robaki, co potrafi [...]
[...] zdolności treningowych. Konstruując dla siebie dietę wegańską, należy pamiętać, że bardzo wiele produktów spożywczych, które są w niej wykorzystywane, zawiera dużą ilość błonnika. Z jednej strony, jest to zaletą, zwłaszcza podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej - znakomicie tłumi głód. Jednak z drugiej strony ten sam mechanizm może [...]
[...] na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować nawyki żywieniowe, ilość i rodzaj spożywanych pokarmów. Może to pomóc zrównoważyć niektóre negatywne skutki starzenia. Jakie zmiany warto wprowadzić? Zacznij kontrolować ilość spożywanego [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] 31,78% redukcję zmian w aorcie w grupach dostarczających w diecie 10% i 20% białek serwatkowych, w porównaniu do grupy kontrolnej (samej diety), białko serwatkowe zwiększyło ilość HDL o 46,43% i 67,86% (10% i 20% w diecie), białka serwatki znacząco zmniejszyły IL-6 w surowicy (cytokinę pozapalną, o pewnym potencjalne przeciwzapalnym) o 70,99%, [...]
[...] raka i niszczą cały organizm (np. tytoń i alkohol), a obawia się śladowych ilości barwników. Dużo większym problemem jest skład powietrza w miastach lub zastraszająca ilość cukru i soli np. w fast foodach. Referencje: Tomasz Konopka, Piotr Nalepa, Ewa Rzepecka-Woźniak „Wieloletnie przeżycie po dożylnym wstrzyknięciu rtęci w celach [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]