[...] mięśniowe powstałe na skutek stanów zapalnych wywołanych ponadrywanymi włóknami mięśniowymi. Dysproporcje- siłowe, strkuturalne- wszelkie nieprawidłowości w budowanie i sile mięśni antagonistycznych. Większość wad postawy związana jest z takimi nieprawidłowościami, np hiperlordoza jest związna z dysproporcją pasa lędźwiowo-brzusznego na [...]
[...] W diecie ogranicza się spożycie niepełnowartościowych białek pochodzenia roślinnego znajdujących się w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych. Przy dużym nasileniu procesów katabolizmu wyrażającym się zwiększonym poziomem mocznika we krwi zwiększa się dobową wartość energetyczną pokarmów z jednoczesnym zmniejszeniem podaży białka [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
[...] spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej [...]
[...] spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej [...]
[...] się białka o wysokiej wartości biologicznej (dużej ilości aminokwasów egzogennych) proporcja B:W może wynosić 1:1-1,5. Nie należy głodzić się ani przejadać, pić tyle, na ile ma się ochotę. Białka i tłuszcze powinny być pochodzenia zwierzęcego, a węglowodany powinny być dostarczane najlepiej w postaci skrobi z ziemniaków, zbóż (mąki) oraz [...]
[...] dorosłych można obliczyć używając wzorów Harrisa i Benedicta; http://img11.imageshack.us/img11/9468/dsw6.png Co dalej? Mamy PPM,ale to nie wszystko. PPM mówi tylko o tym ile potrzebujemy kcal każdego dnia,kiedy nasz wysiłek,nasza aktywność fizyczna = 0. Musimy obliczyć ‘Całkowitą Przemianę Materii’. CPM (w ang. TMR – Total Metabolic Rate) – [...]
[...] jakość jedzenia jest niska podczas diety, rosną szanse na utratę tkanki mięśniowej. Dlatego prawdziwe jest stwierdzenie, że nie mniej istotne od tego co spożywamy jest to, ile dostarczamy pokarmu. Jednak sumaryczna ilość kalorii, którą spożywamy zawęża cel którym jest zyskiwanie mięśni i utrata tłuszczu. Rozważmy również wpływ jedzenia na [...]
[...] i długopis. Twoim zadaniem będzie przeanalizowanie obecnej sytuacji w jakiej się znajdujesz. Przede wszystkim zastanów się jaki cel chcesz osiągnąć- jeśli jest to redukcja- ile kg chciałbyś zrzucić, abyś poczuł się usatysfakcjonowany? Następnie wypisz swoje nawyki, to co do tej pory jadałeś, co najbardziej lubiłeś, jaką formę ruchu [...]
[...] się do tak ciężkich treningów, ani tak ostrej i wymagającej diety zawierającej bardzo duże ilości białka i sięgającej kalorycznością do 3000kcal. Każdy sam może ocenić na ile w tym czasie się "umięśniła"; I link do dziennika forumowych kulturystek http://www.sfd.pl/-t582790.html Tak ja wygladam cwiczac silowo juz ponad 15 lat [...]
[...] po treningu Zbyt duża ilość cukru dostarczonego w posiłku spowoduje duży, stale utrzymujący się wyrzut insuliny do krwi. Skutkiem tego będzie spadek hgh. Nasuwa się pytanie, ile cukru powinniśmy umieścić w owym posiłku? Moja sugestia to 2-4 gramy cukru na każdy gram białka. Zaś cała kaloryczność posiłku powinna być największa w całej diecie, [...]
[...] będziecie tak dobrze wyglądać, jakbyście zdarli z siebie ciasno przylegający koc. 1. WYSOKA INTENSYWNOŚĆ Jest to pierwsza zasada dorzeżbiania mięśni. Możecie spaść na wadze ile chcecie i nigdy nie uzyskać dobrej rzeźby, jeśli nie poddacie swoich mięśni intensywnemu treningowi. Podczas gdy wszyscy uznają to za warunek podstawowy, istnieją jednak [...]
[...] będziecie tak dobrze wyglądać, jakbyście zdarli z siebie ciasno przylegający koc. 1. WYSOKA INTENSYWNOŚĆ Jest to pierwsza zasada dorzeżbiania mięśni. Możecie spaść na wadze ile chcecie i nigdy nie uzyskać dobrej rzeźby, jeśli nie poddacie swoich mięśni intensywnemu treningowi. Podczas gdy wszyscy uznają to za warunek podstawowy, istnieją jednak [...]
[...] Eat your fruit and vegetables, http://www.teenbodybuilding.com/Derek23.htm Clark S., Starting your day right. Breakfast, http://www.bodybuilding.com/fun/Clark 46.htm Danileson M., Power breakfast, http://www.bodybuilding.com/fun/matt33.htm Duchemin H., The truth about carbohydrates. Dispelling the myths, http:// [...]
[...] podanie odpowiedniej ilości płynu przed, podczas i po posiłku. Przed wysiłkiem należy pić jedną godzinę lub wcześniej l - 2 szklanek co l O - 15 minut W trakcie wysiłku (o ile jest to możliwe) co l O - 15 minut 600 - 1000 ml/godz Zaraz po wysiłku, po zawodach lub treningu należy uzupełnić płyn licząc 500 ml na każde l/2kg utraconej masy ciała. [...]
[...] W ten sposób rozwijać się może odwodnienie odpowiadające 30-35% całej utraty wody. Do wyrównania strat wody dochodzi dopiero po wielu godzinach, a nawet następnego dnia. O ile podczas wykonywania pracy fizycznej wyczerpywanie się zasobów węglowodanowych ustroju nie stwarza większego zagrożenia dla życia, przyczyniając się tylko do spadku [...]
[...] wszelkie dania typu “fast food". Aby zrównoważyć niepożądane działanie sodu w okresie stosowania Metanabolu, należy w codziennej diecie zadbać o zwiększony dowóz potasu. O ile sód odpowiada za niekorzystny efekt gromadzenia się wody w przestrzeniach międzykomórkowych, to potas powoduje zatrzymanie wody wewnątrz komórek, co z kolei jest efektem [...]
[...] wszystko to na 5-7 posiłków, co 2,5-3 h aby nasz metabolizm pracował cały dzień na jak najwyższych obrotach, posiłki spożywamy białkowo - tłuszczowe. Dobrze wiemy, co jeść, ile i kiedy przez dni nisko węglowodanowy, ale co jeść w dni lądowań: Co i jak długo jeść w dni lądowań? Dni lądowań (carb-up),robimy, co 7-14 dni w zależności od ilości [...]
[...] wszelkie dania typu "fast food". Aby zrównoważyć niepożądane działanie sodu w okresie stosowania Metanabolu, należy w codziennej diecie zadbać o zwiększony dowóz potasu. O ile sód odpowiada za niekorzystny efekt gromadzenia się wody w przestrzeniach międzykomórkowych, potas powoduje zatrzymywanie wody wewnątrz komórek, co z kolei jest efektem [...]
[...] wszelkie dania typu "fast food". Aby zrównoważyć niepożądane działanie sodu w okresie stosowania Metanabolu, należy w codziennej diecie zadbać o zwiększony dowóz potasu. O ile sód odpowiada za niekorzystny efekt gromadzenia się wody w przestrzeniach międzykomórkowych, potas powoduje zatrzymywanie wody wewnątrz komórek, co z kolei jest efektem [...]