SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

epa

  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 730 Data: 2023-09-11 16:50:58
  • [...] kwasów z grupy omega-3 (EPA i DHA). Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy (DHA; C22:6) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany – oraz inne, tyle że w niewielkich ilościach) Większość ludzi nie dostarcza właściwej ilości kwasów z grupy omega-3, za to w ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1005 Data: 2022-10-17 06:49:13
  • Co to jest peskatarianizm? Zasady i korzyści

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Peskatarianizm to rodzaj diety, który ogranicza jedzenie białego i czerwonego mięsa. Od wegetarianizmu różni się tym, że pozwala na jedzenie ryb i owoców morza. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie rezygnują z mięsa, ale postanawiają dalej jadać ryby. Zwykle wynika to z korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Czyli co jada peskatarian? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3255 Data: 2021-08-20 13:10:08
  • Sterydy są zdrowsze od diety wegańskiej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] znaczenia dla zdrowia. Pamiętasz radioaktywne zegarki? Najbardziej szokujący przykład dotyczy dichlorodifenyltrichloroetanu, lepiej znanego jako DDT. Miał być cudownym preparatem zabijającym insekty, został zsyntetyzowany w 1874 r. Kiedyś w klipie propagandowym pokazywano, że DDT jest tak bezpieczny, że można go jeść. Po latach wiemy, iż jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4904 Data: 2020-01-27 09:36:13
  • Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1918 Data: 2020-02-19 08:22:10
  • Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 809 Data: 2022-09-01 12:38:31
  • Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 471 Data: 2023-09-27 12:33:33
  • [...] with androgenetic alopecia who are pileous in other areas: A pilot study in Japan http://www.e-ijd.org/article.asp?issn=0019-5154;year=2014;volume=59;issue=2;spage=163;epage=165;aulast=Inadomi Rita Upreti, Katherine A. Hughes, Dawn E. W. Livingstone, Calum D. Gray, Fiona C. Minns, David P. Macfarlane, Ian Marshall, Laurence H. Stewart, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2888 Data: 2022-10-12 19:20:23
  • Kortyzol zwykle kojarzy nam się jako "zły hormon", przez który wolniej się chudnie, buduje tkankę mięśniową, regeneruje. Jest on jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy najlepiej suplementować olej rybi? Badania sugerują, że optymalnym czasem jest wieczór np. do kolacji lub bezpośrednio przed snem. Na podstawie: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6804 Data: 2018-03-23 10:10:11
  • Kwasy omega-3, a cukrzyca typu 2

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] itd.) Niestety, kwasy omega-3 są rzadko spotykane, szczególnie EPA i DHA. Bardziej rozpowszechniony jest kwas α-linolenowy, zawierają go np. orzechy włoskie, olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany. Niemniej ludzie mają złe nawyki żywieniowe i nie dostarczają wystarczającej ilości tłuszczów. Znaczenie ma również prowadzona od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1335 Data: 2022-12-29 09:57:24
  • Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3433 Data: 2020-08-25 13:59:49
  • [...] Do związków tych zaliczyć można m.in. białka serwatkowe, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb, czy liczne ekstrakty roślinne. Co daje białko serwatkowe?  Jednym z preparatów pochodzenia naturalnego o wyrazistym działaniu wzmacniającym organizm jest białko serwatkowe. Jest to substancja charakterystyczna dla mleka i przetworów mlecznych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2575 Data: 2021-11-24 08:22:11
  • Kwasy omega-3, a zdrowie nerek

    Artykuł
    Suplementy

    Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1882 Data: 2023-02-06 07:58:58
  • Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10090 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • [...] diety, orzechy włoskie). Z reguły w produktach roślinnych występuje tylko jeden z kwasów z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy). Jego źródłem mogą być: olej sojowy, olej  rzepakowy, olej z zarodków pszenicy i lniany. Wyjątkiem są orzechy włoskie, które dostarczają także kwas eikozapentaenowy (EPA). Kwasy omega-3 niwelują stan zapalny, a jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2293 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1498 Data: 2021-01-15 18:22:13
  • Chociaż nazwa omega-3 jest nazwą zbiorczą dla wielu związków, to szczególną uwagę w tej grupie zwraca się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2194 Data: 2022-05-20 12:29:17
  • W nadmiarze zabić może nawet woda, większość przedawkowywanych witamin jest toksyczna, ich niedobory również mogą przynosić wiele skutków ubocznych. Jeśli więc pytasz mnie, czy ten lub inny związek jest szkodliwy, określ dawkę oraz czas, w jakim jest dostarczana. Zwykły alkohol etylowy (choć długofalowo może być wysoce toksyczny dla ustroju) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5044 Data: 2019-06-24 13:20:07
  • Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1187 Data: 2022-06-22 14:01:34