[...] tropy: - Można używać słodu jęczmiennego albo zamiast niego kukurydzy, to tańsze. Można kupić chmiel gorszej klasy, bez aromatu i dodać aromat syntetyczny. Można też dodać enzymy, żeby przyspieszyć proces fermentacji. Wtedy da się więcej wyprodukować w krótszym czasie. Eliza Panek z Browaru Żywiec dodaje: - Jeśli się przerwie fermentację, [...]
[...] tlenu - wolnych rodników i zapobieganiu ich tworzeniu. Jest to możliwe dzięki hamowaniu przez flawonoidy enzymów związanych z generowaniem wolnych rodników. Są to takie enzymy jak: lipooksygenaza, cyklooksygenaza i oksydaza ksantynowa. Zmniejszając ilość wolnych rodników tlenowych flawonoidy chronią przed utlenieniem różne frakcje [...]
[...] ilość odkładanych w nich lipidów. W adipocytach leptyna zmniejsza ekspresję genów kodujących syntazę kwasów tłuszczowych (FAS) i karboksylazę acetylo-CoA (ACC) – główne enzymy szlaku biosyntezy kwasów tłuszczowych. Zwiększa z kolei ekspresję genu kodującego lipazę zależną od hormonów (HSL), co stymuluje hydrolizę triacylogliceroli w tkance [...]
[...] ilości promieniowania gamma - do 30 KGr, a więc dużo wyższe od dawek uznawanych przez wielu naukowców za niebezpieczne). W tych procesach składniki odżywcze - witaminy i enzymy - są niszczone, a pokarm staje się mniej odżywczy. Jak widać, ochrona zdrowia i praw Kowalskiego gdzieś po drodze się zagubiła… - Rola Komisji Kodeksu diametralnie się [...]
[...] na argininę. Dłuższa suplementacja zupełnie odwracała jej efekt i zaczynała szkodzić. Co się działo przy dłuższym podawaniu argininy? Dziś już wiemy, że w organizmie są dwa enzymy produkujące tlenek azotu. Pierwszy z nich cNOS, występuje w formie aktywnej przez cały czas i to on syntetyzuje małe ilości NO mające pozytywny efekt opisywany w [...]
[...] hydrotlenków i produktów ich rozpadu, które przecież wykazują właściwości toksyczne. Co robią? Mogą uszkadzać błony komórkowe, struktury wewnątrz komórkowe, unieczynnić enzymy i jest możliwość rozwoju miażdżycy czy raka. Jednak toksyczność ich ulega osłabieniu, jeśli dostają się przez przewód pokarmowy gdyż podczas wchłaniania w jelitach [...]
[...] na argininę. Dłuższa suplementacja zupełnie odwracała jej efekt i zaczynała szkodzić. Co się działo przy dłuższym podawaniu argininy? Dziś już wiemy, że w organizmie są dwa enzymy produkujące tlenek azotu. Pierwszy z nich cNOS, występuje w formie aktywnej przez cały czas i to on syntetyzuje małe ilości NO mające pozytywny efekt opisywany w [...]
[...] 5-Androstenediol 19-norandrostenedione 19-norandrostenediol Prohormony ulegają konwersji w testosteron lub nor-testosteron (nandrolon) w wątrobie, wykorzystując enzymy. Istnieją różne sposoby podania składnika aktywnego: kapsułki, tabletki, tabletki podjęzykowe z cyklodextryną, spray oralny oraz naskórny. tabletki są przeważnie [...]
[...] jak napisałem, efekt ten zaskoczył badaczy, to jednak patrząc z pewnej perspektywy, należało się go spodziewać. Dla czego?... Upraszczając, można powiedzieć, że kinazy to enzymy zajmujące się przenoszeniem grup fosforanowych z jednej substancji na drugą. Wiemy już, że zadanie metaboliczne kreatyny polega na magazynowaniu i transportowaniu grup [...]
[...] jak napisałem, efekt ten zaskoczył badaczy, to jednak patrząc z pewnej perspektywy, należało się go spodziewać. Dla czego?... Upraszczając, można powiedzieć, że kinazy to enzymy zajmujące się przenoszeniem grup fosforanowych z jednej substancji na drugą. Wiemy już, że zadanie metaboliczne kreatyny polega na magazynowaniu i transportowaniu grup [...]
[...] docierają do krwiobiegu krwiobiegu. Whey Fusion zawiera 50% aminokwasów esencialnych, 25% BCAA, 20% Glutaminy i dodatkowo jest wzmocnione o Beta Ecdysteron jaki i o enzymy trawienne. Osoby bardzo szczupłe z tendencja do retencji wody powinny spożywać Whey Fusion, lecz osoby które nie maja takiego problemu, z przybraniem masy mięśniowej [...]
[...] bowiem pobudzamy wytrzymałościowe włókna mięśniowe i tym samym przyzwyczajamy organizm, aby magazynował więcej węglowodanów w mięśniach. Ponad 15 powtórzeń w serii pobudza enzymy glikogenu, a to powoduje, że organizm magazynuje węglowodany dla energii. Chodzi w sumie o to, aby uniknąć określonych schematów, dość często zmieniać pozycje w [...]
[...] musi ulec chemicznym przemianom. Procesy prowadzące do rozkładu alkoholu nazywane są metabolizmem. Przez długi czas uważano, iż wątroba jest jedynym organem produkującym enzymy niezbędne w metabolicznych przemianach, jakim poddawany jest alkohol. Jednakże ostatnie badania dowiodły, że jeden z enzymów odpowiedzialny za rozkład alkoholu jest [...]
[...] komórkowe, struktury DNA, erytrocyty .... Jak widać rft doprowadzą do rozpadu wielu błon komórkowych, rozbiją też błony komórkowe lizosomów ( w nich komórki maja zgromadzone enzymy służące do rozpadu oraz syntezy różnych substratów energetycznych i budulcowych). Skoro lizosomy (ich błony ) w komórkach mięśniowych zostaną uszkodzone, dojdzie do [...]
Witam wszystkich, jakże bardzo zainteresowanych (tych mniej też) Zakładam blog, by móc podzielić się z wami moimi wrażeniami na temat spożywanych supli, stosowanej diety i trening oraz, oczywiscie, dla własnej motywacji i mozliwosci porównania efektów A więc od początku(wybaczcie wszelkie błędy, czy niedociągnięcia, to mój pierwszy "występ" [...]
[...] istniejące w każdej komórce, chroniące Twój organizm od środka), - egzogenne, dostarczane organizmowi z zewnątrz. Do najważniejszych antyoksydantów endogennych zaliczane są enzymy antyoksydacyjne, związki drobnocząsteczkowe, różne wyspecjalizowane białka oraz koenzymy. Szczególnie ważną rolę odgrywają: · dysmutaza nadtlenkowa (SOD - Super Oxid [...]
[...] energii dla pracujących mięśni podczas treningu, dzięki czemu ograniczają utylizację glukozy i szybkie wyczerpanie się rezerw glikogenu mięśniowego. Leucyna silnie hamuje enzymy proteolityczne w komórkach mięśniowych, ograniczając tym samym rozpad białek mięśniowych podczas intensywnego treningu a także jest kluczowym aminokwasem w inicjacji [...]
[...] różnej jakości dodatków smakowych , oraz sposobu wzbogacania odżywki w substancje wspomagające jej wchłanianie ( zazwyczaj są to witaminy i minerały oraz czasami enzymy trawienne pochodzenia roślinnego. ) Zajmijmy się teraz różnicami smakowymi (jakże często - między tą tańszą a tą droższą ) ,wielu z Was [...]
[...] intensywnie przenikają do mięśni i wytwarzają białka, bo białka mięśniowe są ich magazynem. Podczas wysiłku (treningu) lub długiej przerwy pomiędzy posiłkami (snu), enzymy kataboliczne rozbijają białka, aby uwolnić zmagazynowane aminokwasy, bo teraz te potrzebne są również i innym tkankom. Wprawdzie wolne aminokwasy mogą być [...]