[...] Należy wyjaśnić, że jest on często utożsamiany z inhibiną, chociaż obecnie pod pojęciem tym kryją się różne czynniki i substancje antybiotyczne obecne w miodzie. Wymieniony enzym powoduje powstawanie z glukozy nadtlenku wodoru. Związek ten, zwany potocznie wodą utlenioną, odznacza się silnym działaniem antybiotycznym. Wystarczy powiedziec, że [...]
[...] tym powolniej zachodzi uwalnianie do krwobiegu - "rozpuszczalnosc wodna esra". W miejscu injekcji testosteron powoli przechodzi do krwobiegu. We krwi rozkladaja enzymy (esterasy) resztki estru otaczajace molekule testosteronu, tak ze dochodzi on do jego aktywnej, pozadanej przez nas formy. Uwolniony testosteron jest jedyna substancja [...]
[...] tłuszczowego dostarczyć organizmowi od minimum 0,4 mg do 0,9 mg witaminy E.) wiek - w starzejącym się organiźmie obniża się aktywność koniecznych dla prawidłowych przemian enzymatycznych tłuszczy enzymów, w tym D4 desaturazy, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasu DHA z EPA. Omega-6 w skrócie Kwasy Omega-6 są oprócz kwasów [...]
Kwas ALA(który ulega konwersji do Omega 3) oraz kwas LA(który ulega konwersji do Omega 6) są przetwarzane przez ten sam enzym. Zatem tutaj odbywa się "rywalizacja" o ten enzym. Dodatkowo,jedzenie znacznej ilości Omega 3 w sąsiedztwie ALA i LA blokuje aktywność tego enzymu i mniej ALA i LA ulega konwrsji Zmieniony przez - Szprota94 w dniu [...]
[...] się z 98,5-99% wody i z 1-1,5% ciał nieorganicznych i organicznych. Ciała nieorganiczne to m.in. sole potasu i wapnia. Do ciał organicznych należą: mucyna oraz enzymy: ptyalina i maltaza. Mucyna jest ciałem śluzowym. Pokrywając kęs pokarmowy czyni go śliskim i ułatwia jego połykanie. Enzym ptyalina działa na wielocukier skrobię [...]
[...] sa jako "pozytywne" (utrata tłuszczu) pisał nie będę, bo tak na prawdę jest to efektem ubocznym braku selektywności tego leku. johimbina jest inhibitorem enzymu MAO. enzym ten w naturalny fizjologiczny sposób rozkłąda nadmiar adrenaliny i innych amin ketocholowych. to taki mechanizm zabezpieczający, który pozwala wrócić do [...]
[...] do takich preparatów dodaje się związki kolagenu, które także podnoszą skuteczność przyśpieszaczy opalania. Preparaty te działają w ten sposób, że pochodne tyrozyny aktywują enzym-tyrozynazę, który zapoczątkowuje proces tworzenia melaniny czego efektem jest szybsze przyciemnienie skóry, bez potrzeby bardzo długiego przebywania na słońcu, dzięki [...]
[...] jest znacznie więcej.) Osobna historia to tłuszcz w mleku. W mleku ludzkim przeważają tłuszcze nienasycone, a w zwierzęcym nasycone. W wyniku działania lipazy, enzymu trawiącego tłuszcze, powstaje kwas wiążący wapń i wydalający go ze stolcem (palmitynowy). Nic dziwnego, że im więcej pijemy mleka, tym więcej cierpimy na osteoporozę, [...]
[...] anabolik można się dowiedzieć, że melatonina na cyklu meta+test jak najbardziej może się przydać. (...) melatonina blokuje (wg Pierpaoliego) w prostacie 5-alfa reduktazę - enzym przekształcający testosteron w DHT, jak również ogranicza receptorom AR dostęp do genów komórek tego gruczołu. Wyniki badań udowodniły, że hormon ten zapobiega [...]
Przeciwciała Anty-TPO = przeciwciała (IgG) przeciw peroksydazie tarczycowej (enzym odpowiedzialny za syntezę hormonów tarczycy). Ich działanie niszczy enzym. Poziom anty-TPO rośnie w przypadku autoimmunologicznych chorób tarczycy, np. choroba Hashimoto i Graves-Basedowa.
[...] jelitowe, nieszczelne jelito to smialo moze taka smietane pic 2. ukwaszony - czyli nasze jelitka dostaja + 10 do funkcjonowania 3. kultury bakterii czyli maja w sobie enzym laktazy. Stopy swinskie, golonka z indyka do zrobienia rosolku :) /SFD/Images/2016/4/5/cd1993d2e0f44841b86702c1f19a02e3.jpg [...]
[...] ja stosuja" Pozwól że przytocze ci kawałek wypowiedzi Szukały: "Najpierw spróbujmy sobie wyjaśnić dlaczego na diecie wysokotłuszczowej nie idzie utyć? Otóż głównym enzymem kontrolującym proces syntezy kwasów tłuszczowych w organizmie jest karboksylaza acetylo-CoA. Enzym ten jest aktywowany bardzo silnie przez związek o nazwie cytrynian, [...]
[...] cukru we krwi u osób badanych było średnio o 20% niższe niż u osób nie spożywających. Związki zawarte w cynamonie nie tylko pobudzają receptory insuliny, ale również hamują enzym, który je inaktywuje – w ten sposób znacznie zwiększa zdolność wykorzystania glukozy przez komórki. Innymi słowy cynamon pomaga zwiększyć wrażliwość komórek [...]
[...] się nawarstwia - insulina musi pozbyć się cukru - wymusza używanie glukozy jako paliwa zamiast lipidów. Nadmiar jest zamienieniany w wątrobie na WKT. Insulina aktywuje enzym lipazy (LPL) który wiąże WKT z glicerolem w duże cząsteczki TG, które pozostają uwięzione w adipocytach. Póki insulina nie spadnie, TG nie mogą być uwolnione do krwii. [...]
Co do kurkumy - z tego co mi sie przypomina, to jest jedną z tych przypraw/składników, która aktywuje bardzo silny (enzym?) zwalczający wolne rodniki, tysiące, a nawet miliony razy skuteczniej niż wit C i E, selen, cynk itp.
[...] u 25% osób z tym zespołem) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26528017 • U ponad 30% osób z chronicznym stanem zapalnym trzustki występuje SIBO. Zaleca się podwanie enzymów trawiennych. W jednym z badań stan zapalny jelit powodował wzrost e.coli oraz spowolnienie perystaltyki jelit. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8968867 [...]
[...] przyswajalnymi węglowodanami i powinny być podstawą u osób z problemami z trawieniem. DWucukru (skrobia) nie mogą być przyswajane bez enterocytów. – Disacharydoza to enzym produkowany przez enterocyty który rozkłada wielocukry na monocukry któe łątwo się wchłaniają – Maltoza to produkt trawienia skrobii. Bez disacharydozy nie trawisz [...]
[...] też do prawidłowej pracy nadnerczy – Kwas arachidonowy stanowi 12% tłuszczu w mózgu. U osób przewlekle chorych uwalnia się on ze ścian komórkowych (odpowiedzialne są za to enzymy fosfolipaza A2 lub PLA2) które są nadaktywne. Podejrzewa się, że odpowiedzialne są za to biotoksyny patogenów bytujące w jelitach – Chronicze stany zapalne aktywuje [...]
[...] -hamuje katabolizm – dzięki swoim zdolnościom buforującym pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH w mięśniach. Jest to o tyle istotne, że większość enzymów, odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku. -wykazuje właściwości antyoksydacyjne – pomaga zwalczyć, [...]