SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

dżemy

  • Utrzymanie zdrowej diety w szkole nie zawsze jest łatwym procederem, szczególnie gdy celem jest redukcja masy ciała. Słodkie przekąski, napoje, poczęstunki od kolegów i koleżanek nie ułatwiają walki o zdrową i ładną sylwetkę. Dostępność produktów o wysokim stopniu przetworzenia niestety nie ułatwia nam zadania. Nie tylko kalorie są ważne Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 947 Data: 2022-10-19 08:10:32
  • Czy ostrzeżenia dietetyczne na żywności są skuteczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 451 Data: 2023-09-21 16:51:03
  • Wszechobecny konsumpcjonizm, duża ilość produktów dostępnych na półkach sklepowych oraz różnorodność sprawia, że kupujemy bardzo dużo. Często marnujemy jedzenie, gdyż nie zdążymy go zjeść, skończył się termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9042 Data: 2017-12-15 11:45:33
  • Niektóre chwile, wspomnienia chcielibyśmy zamknąć w szklanym słoiku, aby nigdy nie zbladły i zawsze można było do nich szybko sięgnąć. Podobnie jest ze smakami, szczególnie tymi sezonowymi, które kojarzą się ze słonecznym latem lub pierwszymi dniami złotej jesieni. Znajdujemy je zazwyczaj w domowych przetworach, które później goszczą na naszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1800 Data: 2021-01-03 17:54:09
  • Z pewnością wielu z Was pamięta, jak w dzieciństwie zajadał się owocowymi przetworami roboty mamy lub babci. To były smaki! Kompoty, dżemy, kisiele... Wiśniowe, truskawkowe, malinowe... Kiedy to było? Z pewnością w czasach, kiedy nie myślałeś jeszcze o kaloriach, cukrze i tym, że dzisiaj jest dzień klatki. W każdym razie smaki pozostały i każdy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4696 Data: 2019-01-13 14:11:04
  • Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5976 Data: 2018-07-29 22:05:19
  • W dzisiejszych czasach problem otyłości wśród najmłodszych stale wzrasta. Niestety, jeśli już w dzieciństwie pojawi się nadwaga lub otyłość, to znacząco zwiększa się ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Co więcej, dzieci te już we wczesnych latach zaczynają mieć z tego powodu problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Do tej pory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1277 Data: 2021-12-06 10:29:29
  • [...] do omletów, pieczywa, wafli ryżowych, owsianki, koktajli, naleśników, placków lub spożywany sam w celu zaspokojenia pragnienia na coś słodkiego, produkt idealnie zastępujący dżemy z cukrem, słodycze, przekąski i słodzone napoje, bardzo dobry dodatek do diety u osób z insulinoopornością lub cukrzycą, fajnie sprawdza się, jako słodki dodatek do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9416 Data: 2018-11-22 13:27:56
  • Ile kalorii ma pomarańcza? Wartość odżywcza pomarańczy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 772 Data: 2023-02-21 19:26:14
  • Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4215 Data: 2018-08-04 13:17:22
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 465 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • Pigwa i jej cenne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2231 Data: 2017-10-05 10:01:47
  • Dieta odchudzająca dla młodej mamy

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Ciąża jest czasem, gdy kobieta dość często znacznie zwiększa masę ciała. Wszystko za sprawą rozwijającego się dziecka, wód płodowych, jak i wzrostu tkanki tłuszczowej, co ma za zadanie zapewnić jak najbardziej optymalne warunki do rozwoju dziecka. Jednak, gdy kobieta już urodzi, nadmiar energii zostaje w postaci tkanki tłuszczowej, którą trzeba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5351 Data: 2017-12-08 23:28:15
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6158 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Ile owoców i warzyw dziennie? Nowe zalecenia WHO

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11161 Data: 2018-08-27 07:49:43
  • Bracia Stoltman należą do najlepszych zawodników-SIŁACZY globu. Może nie wygrywają, ale wystarczy zobaczyć, z kim konkurują. Wśród najlepszych zawodników World's Strongest Man w 2019 r. byli: Martins Licis (I miejsce), Mateusz Kieliszkowski (II miejsce), Hafþór Júlíus Björnsson, JF Caron. Tom Stoltman zajął V miejsce, Brian Shaw VI, Luke Stoltman [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2974 Data: 2020-01-22 07:41:42
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3687 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • Owoce, które warto włączyć do swojego menu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7162 Data: 2018-01-19 08:51:58
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4793 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • Owoce to kluczowy element diety? Jakie owoce wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8898 Data: 2017-11-28 10:33:25