ja raz na kampingu bylem z gosciami,i dziewczyny kanapki zrobily,polozyly na stole a tu taki jeden sie rzucil wiesniak na to wszystko w kazda reke po kanapce i wpyerdala jakby z oswiecimia uciekl,tak patrzymy na niego zdziwieni a on zobaczyl nasze miny i mowi: -to wszystko przez te obozy harcerskie,tam trzeba bylo szybko jesc
Dziewczyny, a ja z innej beczki bo o garach . Czy opłaca się zainwestować w szybkowar? Kusi mnie bardzo skrócenie czasu przygotowywania potraw, ale nie wiem jak one z takiego szybkowaru mogą smakować.
OBLI, keksówka to podłużna forma, (do keksu), taka, z jakiej widziałam zdjęcia chleba, który dziewczyny pieką (generalnie chleb razowy ma ten kształt). Może to nie jest oficjalna nazwa
Obli, dzięki za info hmm, jeśli z parowaru mięso jest bardzo soczyste, to ja nie wiem, jakie ja to mięso w takim razie jem hehe zgadzam się, że lepiej niż z wody no nic, dziewczyny, dzięki za opinie milego
ja niestety nie wiem jak zrobić taki chleb, ja nie robiłam. ______________________________________________________________ Dziewczyny (i chłopaki) nurtuje mnie sprawa rosołu, tzn bulionu rybnego. Zrobiłam taki na 4 głowach łososiowych i tak się zastanawiam, czy to o wiele tłustsze niż na kurze czy takie samo? wiadomo, jakościowo inny tłuszcz, ale [...]
Czyli to samo co z moim pierwszym pieczeniem. Jaki tam ze mnie znawca ;-D Po moim marudzeniu Obli pisała, że to kwestia słabego wyrastania. No i kwestia zakwasu. Dziewczyny piszą, że ze starszego zakwasu lepiej wychodzi. Jak wyrastałaś chleb przed pieczeniem? Ja następnym razem dałam wyrastanie w piekarniku nastawionym na 50 stopni i było lepiej - [...]
Dziewczyny,co do mojego przepisu to po ostatecznym wyrobieniu ma sobie stać jeszcze te kilka godzin i wyrastać. :-)) Za to z powodzeniem można w ogóle ominąć to wyrabianie,czekanie 20 minut i ponowne wyrabianie. Teraz po prostu raz wyrabiam wszystko i zostawiam w foremkach na noc i jest ok. A co do ilości zakwasu to faktycznie po kolejnych [...]
dziewczyny czy ktoras sie orientuje jakie sa zalecenia do jedzenia serc kurzych ? Pamietam ze Martucca pisala o tym w ktoryms dzienniku ale calkiem nie wiem gdzie.
Karniak super :D wsadź go do lodówki, może tam być nawet z dwa tygodnie dziewczyny domową wędlinę często marynuję np oliwa z czosnkiem, cytryną i przyprawami ( papryka, majeranek i inne wedle uznania ), nacieram tym mięso obficie ( karczek, boczek) i trzymam w lodówce ze dwa dni, później zawijam w folie aluminiowa i pieke w piekarniku z 1,5 [...]
Wiecie co dziewczyny, ja jestem zdania, że święta są po to, żeby odpocząć, także od diety. Więc jeśli naprawdę nie musicie, to się nie zadręczajcie liczeniem. Jeśli chcecie, to podam Wam przepis na łazanki - z sameych lejdisowych rzeczy:-D Wychodzą pycha i osobiście zamierzam się nimi zajadać przez całe święta:-D Oprócz tego w Wigilię,to [...]
Dziewczyny mam pytanie odnosnie chlebka ;-) Kolejny wyszedł mi dobry, ale znowu papier nie chciał się odkleić od niego... No i wyszedl taki... kwaśny, bardziej niz poprzednio..:-? Co zrobic zeby papier ładnie odchodził? Moze za duzo wody daję? jest wilgotny od spodu.. ostatnio wytrzymał 5-6 dni, bo pojawiła się pleśń..
Dziewczyny, przetrzymałam kombuchę trochę za długo i płyn zrobił się kwaskowaty. Można to pić, czy do zlewu? Jeśli naprawdę, naprawdę kwaśny, to zrobiłaś... Ocet ;-) I tak go mozesz uzywać :-))
Dziewczyny, chciałam się zapytać, jak wy robicie buraczki? chodzi mi konkretnie co dodajecie i jakie proporcje, bo pierwszy raz jak zrobiłam, to nie wyszło takie dobre jak chciałam... :( albo czegoś za dużo, albo czegoś za mało...
Dziewczyny, a macie może jakiś sprawdzony przepis jak zrobić twaróg z tego co się nastawia na grzybku tybetańskim kefirkowym? Ile nastawić czego na ile i co potem?
dzięki dziewczyny. przyjmuję te wartości co na wstępie. na zagranicznych portalach te same wartości znalazłam. nie spodziewałam się, że indyk będzie takie tłusty :-)