[...] - innymi orzechami, siemieniem, bądź rybami? 6. Czy wiórki kokosowe mogą być dobrym źródłem tłuszczów nasyconych? W takiej formie można je kupić najczęściej. W składzie jest dwutlenek siarki. Czy to jakoś wpływa na obniżenie wartości odżywczych? 7. Z tuńczyka w puszce mam w ogóle zrezygnować? Zwykle kupowałem rozdrobniony we wodzie (ten [...]
[...] się w tkance tłuszczowej i w skórze; wydzielane są przez skórę wraz z łojem; # konserwanty: kwas propionowy, kwas sorbowy, kwas benzoesowy, metanamina, kwas mrówkowy, dwutlenek siarki - wydzielane są przez skórę wraz z potem i łojem (drażniąc ją); ponadto zwiększają przepuszczalność naczyń krwionośnych w skórze; # mykotoksyny (np. [...]
Czy dwutlenek siarki w przyprawach jest bardzo szkodliwy? z tego co pamiętam pewna jego ilośc jest jeszcze dopuszczalna do zjedzenia? Raczej nie są to takie ilości, które spowodują jakieś problemy. Tak samo w produktach suszonych.
lepiej dać świeże owoce, zwłaszcza że nigdzie więcej ich nie ma. Poza tym rodzynki zazwyczaj zawierają dwutlenek siarki, który ochrania co prawda witaminę C, ale niszczy witaminę B2
Orientuje się ktoś czy figi suszone firmy Helio mają dwutlenek siarki? Na opakowaniu nie ma nic o tym wspomniane. Trochę mnie to zdziwiło, bo zawsze do suszonych owoców dodawano to świństwo. W smaku też jakoś nie wyczuwam chemii. Jeśli nie ma chemii, to czy mogę je wcinać codziennie? Nie ukrywam, że bardzo mi przypadły do gustu i jest to fajny [...]
[...] mi tą samą przyprawę (kamis-curry) z pobliskiego sklepu który można powiedzieć jest bardziej renomowany niż biedronka. Popatrzyłem na skład a tam : glutaminian sodu, dwutlenek siarki, cukier. Moje pytanie jest takie: czy nie muszę się obawiać, że w tych przyprawach z biedronki kryją się takie środki które znajdowały się w składzie [...]
[...] soli ma w sobie sporo ponieważ jest to 61g / 100g. W sumie sporo ale opakowanie ma 25g a mam go na kilka porcji udek. Druga to przyprawa do Gyrosa skład: sól,czosnek(zawiera dwutlenek siarki), gorczyca, kozieradka, chili, papryka słodka - 5%, cukier, rozmaryn tymianek, oregano, pieprz czarny, kurkuma. Tak się zastanawiam ponieważ są to jakby nie [...]
[...] je bardzo lubie ;) slonecznik zamienie na orzechy wloskie albo migdaly ;) a po wczorajszym treningu wszytkie miesnie konczyn gorych o sobie przypomnialy ;D :-) no i oczywiscie pytanie - czy wiorki kokosowe moge dodawac do sniadania? wyczytalam ze maja dwutlenek siarki jako subst. konserwujaca Zmieniony przez - Beryy w dniu 2013-02-27 09:15:15
Poza tym również dodawany jest do suszonych owoców dwutlenek siarki. Czasami można zjeść, ale świeże to zdecydowanie lepszy wybór. Można też zjeść ich więcej a nie garstkę.
[...] żelatyna, która kolejno: wysuszona, zmielona i przesiana daje ziarna o równej granulacji, gotowe do ostatecznego paczkowania. Żelatyna w arkuszach zawiera nieco wody oraz dwutlenek siarki. Żelatyny typu spożywczego mamy w dwóch rodzajach: - Typ A - wytwarzana w procesie kwasowym ze skór wieprzowych i kości młodych sztuk bydła - Typ B - [...]
[...] soków owocowych, ryb wędzonych. E-260 do E-283, dodawane do marynat. Najbardziej niebezpieczne substancje chemiczne dodawane do żywności to: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, zapalenie [...]
Dzięki Saida za odpowiedz :-) ...własnie sprawdziłam... te co mam- wszystkie zawieraja "substajce konserwujące: dwutlenek siarki" a śliwki jeszcze jakieś E202. Nie wiem jakie one maja znaczenie, ale juz w mojej misce nie bedzie tych owoców. DNT ale: bieganie 35min/ 5km (interwały) Miska: 2l wody, 2x herbata ziel.,1x herb. earl grey warzywa: [...]
A ja stwierdzam, że wiórki kokosowe to nie najlepszy produkt ze względu na konserwant dwutlenek siarki. Polecałbym dobrej jakości olej kokosowy zimno tłoczony. pozdrawiam
http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-07-137-966 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1) z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych2) (Dz. U. z dnia 31 lipca 2007 r.) Na podstawie art. 15 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 oraz [...]
[...] ale myli się co do SO2. Zgodnie z prawem żywnościowym i zasadami etykietowania żywności, producent ma obowiązek podać informację o dodatku konserwantów takich jak dwutlenek siarki. Nie wiem skąd ten pomysł, ze jest inaczej, byłoby to kuriozalne, zwłaszcza że 50mg / kg to nie jest taka mała ilość jak na wiórki kokosowe. A najczęściej [...]