SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ŻELATYNA CO MYSLICIE?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 49568

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 102 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 631
PRZECZYTALEM ZE ZELATYNA MA OKOLO 83% BIALKA 0 TLUSZCZY WEGLOW TO MOZE BY TO JADL I NIE JEST SZKODLIWA CHYBA, HA CO WY O TYM MYSLICIE I JAK KTOS WIE ILE KOSZTUJE NIECH NAPISZE A JAK NIE TO SPRAWDZE W SKLEPIE HA, NARKA DZIEKI.

Zawsze można przyciąć brąxa

Zawsze można przyciąć brąxa

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4
Czasami czytam forum ale nie rejestrowałem się bo nie miałem potrzeby nic pisać. Nie wytrzymałem teraz.
Najpierw szyderczy uśmiech bo ktoś odświeża 3 letni temat. No to co? Jakby nowy założył to byłyby krzyki że było i to pewnie 100 razy...
Potem zaprzeczanie sensu jedzenia żelatyny z innymi białkami jak było mówione na pierwszych stronach tematu (np z mlekiem).
Nie pamiętam ile płaciłem za kilogram żelatyny w makro. Chyba coś ponad 20zł. Zażywam 2-3 porcje dziennie 20 gram żelatyny + ok 8g aminokwasów i inne suplementy.
Najłatwiej jeść żelatynę wsypując do ust stołową łyżkę proszku i popić wodą. Jest bez smaku (przepis z Muscle&fitnes sprzed ok 10 lat. Stosu gazet nie będę przeszukiwał żeby przepisać artykuł.)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 18994 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 77015
Bialko zelatyny jest strasznie cienkie. Robiona jest z podrobow-bleee...
Ale jako dodatek do diety np. galaretka raz na jakis czas jest spox. Posiada kolagen (Choc lepiej go z innego zrodla czerpac) co dobrze wplywa na kosci.


-=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=-
-=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=-
-=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
1

-= Powrót po 9 latach nieobecnosci :) =-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 102 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 631
CZYLI CO NIE MOZNA SOBIE KUPIC I JESC? JAK CIENKIE BIALKO? JAKAS*****NIA? NO KLAPA

Zawsze można przyciąć brąxa

Zawsze można przyciąć brąxa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 10883 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 44966
Kupic i jesc mozesz ale cudow sie nie spodziewaj.

______
Kawosz
____________________________
Kucharek w Jadlodalni

pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

A.W.O.L.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
SKŁAD I STRUKTURA ŻELATYNY

84-90 % protein białkowych
1-2% soli mineralnych
8-15 % wody


Żelatyna to dobrze przyswajalne bialko niestety nie jest ono pełnowartościowe gdyż zawiera niepełną pulę aminokwasow egzogennych(ktorych nasz organizm sam nie umie sobie wytworzyc i musi je pobrac z zewnątrz), dlatego gdy chcemy spożywac żelatynę w celu upelnienia puli aminokwasow najlepiej dołożyć do niej np. bialko jaja, szklanke mleka czy też łyżkę białka serwatkowego.

Zelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu. Kolagen to białko proste, znajdujące się w tkance łącznej i podporowej, w skórze, kościach, ścięgnach, chrząstkach, rogach i kopytach.

Oto jak taką żelatynę sie robi (w duzym skrocie):

Osuszone kości (w temperaturze ponad 100st C) są następnie moczone przez wiele dni w kwasie chlorowodorowym. Po demineralizacji poddawane są dalszej obróbce kwasowej lub zasadowej (w zależności od rodzaju surowca) przez wiele tygodni. W gorącej wodzie następuje ekstrakcja, tworzy się roztwór żelatyny, który następnie jest filtrowany i sterylizowany w temperaturze ok. 140st C. Otrzymany roztwór jest mieszaniną różnej długości fragmentów łańcuchów kolagenu. Zostaje on znowu poddany procesowi suszenia, powstaje miękka żelatyna, która kolejno: wysuszona, zmielona i przesiana daje ziarna o równej granulacji, gotowe do ostatecznego paczkowania. Żelatyna w arkuszach zawiera nieco wody oraz dwutlenek siarki.

Żelatyny typu spożywczego mamy w dwóch rodzajach:
- Typ A - wytwarzana w procesie kwasowym ze skór wieprzowych i kości młodych sztuk bydła
- Typ B - wytwarzana w procesie zasadowym ze skór i kości wołowych.

Spozywanie żelatyny Typu B ze wzgledu na potencjalna zawartosc BSE jest bardzo ryzykowne.




Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
Jeszcze jednej ważnej sprawa:

Najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest wrzucenie jej do zimnej wody, w której następuje proces pęcznienia. W zależności od własności żelatyny może ona pochłonąć od 5 do 10 części wagowych wody. Największy wpływ na szybkość pęcznienia oraz ilość zaabsorbowanej wody ma stopień rozdrobnienia żelatyny.

Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje żelatyny ziarnistej ze względu na wielkość cząstek:
- miałki proszek żelatynowy (0,1-0,3 mm) - pęcznieje w ciągu kilku minut,
- żelatyna średnio rozdrobniona (0,3-0,8 mm) - pęcznieje w czasie ok. 10 minut,
- żelatyna gruboziarnista (powyżej 2 mm) - pęcznieje w czasie ok. 1 godziny.

Żelatyna jest również rozpuszczana w innych płynach, takich jak np. sok czy bulion, przy czym w środowisku kwaśnym żelatyna pęcznieje bardziej gwałtownie niż w czystej wodzie a zawartość cukrów lub soli w roztworze powoduje spowolnienie procesu pęcznienia. Wodę, w której znajduje się żelatyna poddaje się wolnemu ogrzewaniu i trwa to do momentu, w którym żel rozpuści się całkowicie.
Reguła jest odpowiednie dopasowanie do kwasowości roztworu temperatury procesu, w przeciwnym razie można doprowadzić do spadku lepkości i zmniejszenia siły żelowania oraz pociemnienia barwy galarety.

Najszybsze i najbardziej wydajne rozpuszczanie żelatyny następuje w temperaturze od 50 do 60st C. Z reguły 3 łyżeczki żelatyny w proszku wystarczą do zżelowania 2 szklanek płynu (czyli 0,5 l) na średnio twardą galaretę.

Z kulturystycznego punktu widzenia żelatyna jest tanim źródłem białka, pod warunkiem że uzupełnimy jej pulę aminokwasów. Myślę że z rozpuszczaniem żelatyny nikt już nie będzie miał problemów Pamiętajcie, że w diecie nie tyle ważne jest źródło białka co przede wszystkim jego ilość, dlatego uważam że nie ma co kręcić nosem na żelatynę


Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 102 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 631
OKI DZIEKI DOSTALES SOGA I NA PAJACYKA TEZ KLIKNALEM HA, CZYLI MOZNA WCINAC TYLKO COS NP DO TEGO MLEKO OKI ALE ILE KOSZTUJE HA?

Zawsze można przyciąć brąxa
1

Zawsze można przyciąć brąxa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
Ile kosztuje co: mleko czy żelatyna

P.S. Sogi mogą dawac tylko abonenci czyli np. ja i Ty nie mozemy. Niemniej wielkie dzieki za pajacyka, bywam czasami w szkole która ma umowę z tą fundacją i widzę dzieciaki wcinające obiady z Waszych kliknięć



Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 102 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 631
podajcie mi cenie tej walonej zelatyn ha i czy mozna kupic opkaowanie jakies z 3 kg ha narka

Zawsze można przyciąć brąxa
1

Zawsze można przyciąć brąxa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 18994 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 77015
Oj kultura to ty nie grzeszysz


-=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=-
-=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=-
-=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-

-= Powrót po 9 latach nieobecnosci :) =-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
www.google.pl - wpisz "żelatyna" milego szukania

Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc w diecie wysokotłuszczowej

Następny temat

Koktajl przed i po???

WHEY premium