Jeszcze jednej ważnej sprawa:
Najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest wrzucenie jej do zimnej wody, w której następuje proces pęcznienia. W zależności od własności żelatyny może ona pochłonąć od 5 do 10 części wagowych wody. Największy wpływ na szybkość pęcznienia oraz ilość zaabsorbowanej wody ma stopień rozdrobnienia żelatyny.
Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje żelatyny ziarnistej ze względu na wielkość cząstek:
- miałki proszek żelatynowy (0,1-0,3 mm) - pęcznieje w ciągu kilku minut,
- żelatyna średnio rozdrobniona (0,3-0,8 mm) - pęcznieje w czasie ok. 10 minut,
- żelatyna gruboziarnista (powyżej 2 mm) - pęcznieje w czasie ok. 1 godziny.
Żelatyna jest również rozpuszczana w innych płynach, takich jak np. sok czy bulion, przy czym w środowisku kwaśnym żelatyna pęcznieje bardziej gwałtownie niż w czystej wodzie a zawartość cukrów lub soli w roztworze powoduje spowolnienie procesu pęcznienia. Wodę, w której znajduje się żelatyna poddaje się wolnemu ogrzewaniu i trwa to do momentu, w którym żel rozpuści się całkowicie.
Reguła jest odpowiednie dopasowanie do kwasowości roztworu temperatury procesu, w przeciwnym razie można doprowadzić do spadku lepkości i zmniejszenia siły żelowania oraz pociemnienia barwy galarety.
Najszybsze i najbardziej wydajne rozpuszczanie żelatyny następuje w temperaturze od 50 do 60st C. Z reguły 3 łyżeczki żelatyny w proszku wystarczą do zżelowania 2 szklanek płynu (czyli 0,5 l) na średnio twardą galaretę.
Z kulturystycznego punktu widzenia żelatyna jest tanim źródłem białka, pod warunkiem że uzupełnimy jej pulę aminokwasów. Myślę że z rozpuszczaniem żelatyny nikt już nie będzie miał problemów
Pamiętajcie, że w diecie nie tyle ważne jest źródło białka co przede wszystkim jego ilość, dlatego uważam że nie ma co kręcić nosem na żelatynę
Pomóż dzieciom:
http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje
Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba