Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Siema mam 22 lata i chcę zrobić masę i nabrać masy. Czyli zrobić mięśnie jak i przytyć. Wzrost 173 a ważę za mało z powodu takiego, że miałem depresję i najzwyczajniej w świecie nic przez długi czas nie jadłem. Tzn ledwo jeden posiłek dziennie. Powróciłem, mam siły, jem już normalnie i mam plan. A plan jest taki - 4000kcal dziennie. No, tak między [...]
[...] mi tutaj o zdrowotną stronę? Lubię jajecznicę i nie przeszkadza mi ilość jajek, ale czy ktoś to praktykuje dłuższy czas? 2. Czy ilość białka w mojej diecie nie jest zbyt duża? Procentowo to niby 25% kaloryczności, ale to prawie 3g na kg masy ciała... czy nie zjechać tutaj powiedzmy do 170-175g na kg masy ciała? Jeżeli tak, albo gdybym [...]
Więcej jajek? Ser żółty, strączki, orzechy jako źródło i tłuszczu i białka, kasze zamiast mącznych produktów i już jest więcej białka. Bardzo dobrze, że szukasz rozwiązań, z którymi dobrze się czujesz. Duża ilość odżywki na raz nie robi wielkiej krzywdy, ale zajmuje miejsce w diecie na mniej przetworzone źródła białka, w których oprócz białka jest [...]
Więcej jajek? Ser żółty, strączki, orzechy jako źródło i tłuszczu i białka, kasze zamiast mącznych produktów i już jest więcej białka. Bardzo dobrze, że szukasz rozwiązań, z którymi dobrze się czujesz. Duża ilość odżywki na raz nie robi wielkiej krzywdy, ale zajmuje miejsce w diecie na mniej przetworzone źródła białka, w których oprócz białka jest [...]
Uważam, że najlepiej działa duża ilość cardio i odpowiednie nawodnienie przed zrobieniem testu. Odstawiłem po prostu wszelkie podroby, wołowinę jem rzadko, żelaza dostarczam z diety jakieś śladowe ilości z jajek. Badałem też stężenie żelaza czy ferrytyny i jest ok, tak więc suplementacja żelazem czy jedzenie produktów bogatych w żelazo ma sens [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Lecytyna to fosfolipid zawierający m.in. cholinę. Oprócz tego zbudowany jest z glicerolu, kwasów tłuszczowych i kwasu fosfatydowego oraz wody. Związek lecytyna-cholina jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie lecytyna stanowi główne (choć oczywiście nie jest to jedyne) źródło pokarmowe choliny. Cholina nadal bywa zaliczana do witamin z grupy B. [...]
ALLNUTRITION Whey Protein jest odżywką wysokobiałkową, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, dostępnego w bardzo krótkim czasie od spożycia. To zadanie doskonale spełnia źródło białko wykorzystane w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Coraz częściej w klubach spotyka się osoby z notatnikami, stosowane są wyrafinowane plany, serie wykonywane według % ciężaru maksymalnego i specjalistyczne ćwiczenia. Uważam to zjawisko za pozytywne, niemniej niektórzy są na etapie pierwszych 3 lat treningu, a podchodzą do zagadnienia, jakby mieli 20-letni staż treningowy. Niestety, w klubach i [...]
To chyba jedno z najbardziej kultowych zagadnień. Często powtarzane, ale jednocześnie równie często błędnie interpretowane, co prowadzi do powtarzalności pytań, które zadają młodzi adepci siłowni. Spróbujmy w najprostszych (i najkrótszych) słowach rozwiać nieco mitów związanych z białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i [...]
Generalnie to tak, możesz, zależy jak się po nich czujesz. Nie każdy będzie się po takiej ilości dobrze czuł. Duża ilość błonnika, spora ilość kwasu fitynowego, a także mają mnóstwo beta-glukenu. Jeśli rzeczywiście masz problem z innymi węglowodanami złożonymi, to możesz spróbować tego. A inne to np. ryże (brazowy, basmati, biały, jasminowy), [...]
Dbanie o właściwy poziom spożycia lecytyny (dieta i ew. suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i [...]
W każdym sporcie nie tylko w kulturystyce są chwile, w których osiąga się świetne rezultaty i zwyżkę formy, ale też dni gorszego samopoczucia i spadku osiągów. Do najczęstszych przyczyn należą kwestie związane z zaburzoną regeneracją, dietą niedopasowaną do aktywności fizycznej oraz problemy związane ze źle skomponowanym treningiem. Po pierwsze: [...]
[...] zjadamy, ma na to wpływ, społeczeństwo, pod kątem dietetycznym, podzieliło się na dwie niezwykle głośne (i skrajne) frakcje... Warzywa/rośliny kontra mięso Oczywiście dalej duża część społeczeństwa spożywa zarówno pokarmy pochodzące ze świata roślinnego, jak i zwierzęcego. O niej jednak można rzadziej przeczytać. Nie jest bowiem tak medialna, [...]
[...] a nie obok, innych źródeł tłuszczu w tego typu diecie. Awokado na diecie redukcyjnej? Wydawać by się, że mogło, że mamy tutaj do czynienia ze sprzecznością… Z jednej strony duża ilość kalorii/tłuszczów, z drugiej konieczność ograniczenia spożycia energii/kalorii. A jednak potencjalne korzyści dla naszego zdrowia, wynikające ze spożywania owoców [...]
Diety roślinne to aktualnie temat numer jeden nie tylko wśród zwolenników tego typu odżywiania, ale również wśród medyków. Pojawiają się pytania i wątpliwości, czy dieta roślinna ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i na jakie jego aspekty, czy każdy może ją stosować, jakie korzyści przynosi itp. W odpowiedzi na to w wielu serwisach dedykowanych [...]
Nie jest prawdą, że nie masz wpływu na swoje zdrowie. Niektórzy ludzie wierzą w teorie w rodzaju: „nieważne czego byś nie robił i tak zachorujesz”. Masz wpływ na: powstanie nadciśnienia i walkę z nim (leczenie), palenie tytoniu, picie alkoholu, nadmierne stężenie cholesterolu (modyfikacja diety i trybu życia), niedobór żelaza, nadwagę i otyłość, [...]
[...] To chyba pierwsza myśl, która przechodzi wszystkim, gdy analizujemy to, co z reguły powinno się zjadać, podczas spożywania dobrze skonstruowanej diety roślinnej. Bardzo duża ilość błonnika. Z łatwością można sobie bowiem wyobrazić sytuację, gdy nasz weganin będzie konsumował wyłącznie ciastka przygotowane z produktów roślinnych. Wtedy [...]