Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
[...] Warto zaznaczyć, że drożdże dostarczają do organizmu związki, które trudno dostępne są w dietach stricte roślinnych. Wymienić można tutaj m.in. witaminy z grupy B, czy cynk. Co więcej, zawierają pewne ilości selenu oraz chromu. Suplementowanie diety drożdżami Preparaty drożdżowe charakteryzują się szerokim spektrum substancji odżywczych, [...]
[...] odporność, ale także przeciwdziała anemii miedź, wpływa na poprawną pracę naszego mózgu, a także zwiększa odporność i chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników cynk, który bierze udział w tworzeniu się insuliny, wpływa na pracę naszego układu odpornościowego, a także pobudza pracę trzustki oraz zapobiega demencji selen, dzięki [...]
Z pewnością słyszałeś o osteoporozie. Jest to bardzo częsta choroba kości, szczególnie u kobiet. Powoduje ona osłabienie i łamliwość kości, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. I choć może się wydawać, że jest to choroba osób starszych, to warto poznać kilka dodatkowych faktów, żeby sobie uświadomić, jak szerokie grono ludzi może być na nią [...]
[...] organizmu wysokie dawki substancji odżywczych o niezliczonych funkcjach regulacyjnych. Ważnymi regulatorami przemian metabolicznych są m.in. witaminy z grupy B, czy magnez, cynk i chrom. Wobec licznych mechanizmów fizjologicznych i biochemicznych, które mają na celu utrzymanie zdrowia, nie pozostają obojętne również witaminy C, D, K i E oraz [...]
[...] sobą praca o wyższej intensywności. Niektóre z substancji takie, jak czosnek czy żeń-szeń mogą mieć znaczenie dla przeciwdziałania przeziębieniom. Badania wskazują, iż np. cynk może skrócić czas trwania przeziębienia podobnie, jak witamina C. Witamina C pełnie inne, ważne role, np. stwierdzono iż jej niedobory mogą mieć krytyczne znaczenie dla [...]
Trenujesz regularnie i dbasz o jakość swojej diety? Dopiero zaczynasz swoją przygodę z siłownią? Niezależnie od od tego, na jakim etapie jesteś, to z pewnością Twoim celem jest dobrze ukształtowane ciało, sportowy wygląd i sprawność fizyczna. W takich sytuacjach odpowiednio dobrana dieta i suplementacja są bezcennym wsparciem Twojego organizmu. To [...]
Chociaż różne struktury rządzące krajami rozwiniętymi i rozwijającymi się próbują podnieść dzietność poprzez comiesięczne przelewy pieniężne, to niestety ludzka płodność nie zawsze idzie w parze ze stanem majątku. Wynika to z wielu czynników, jednym z nich może być stopień zaludnienia i zanieczyszczenia planety, co przekłada się na zdrowie zarówno [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Jak się okazuje, na podstawie dokumentacji pacjentów, osoby z problemami na tle psychologicznym mają często niedobory cynku. Może to oznaczać, że dobranie odpowiedniej suplementacji lub uzupełnienie diety może złagodzić choroby psychiczne, takie jak np. depresja czy psychoza. Badanie Naukowcy zmierzyli poziom cynku we krwi 100 osób powyżej 64 roku [...]
[...] znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. U człowieka ołów wywołuje: obniżenie szybkości przewodzenia we włóknach ruchowych wolnoprzewodzących, obniżenie liczby plemników, obniżenie szybkości przewodzenia w [...]
[...] smaczne potrawy. Podroby, poza tym, że posiadają porównywalne ilości białka do dużo droższych zamienników, posiadają dodatkowo mnóstwo witamin z grupy B, witaminę A, żelazo, cynk, miedź, selen, kolagen czy potas, które nie występują w tak dużych ilościach, chociażby w drobiu. Warto uwzględnić podroby w naszej diecie, należy jednak pamiętać o [...]
[...] kcal spożyte z ziemniaków, syci ponad trzy razy bardziej niż 240 kcal spożyte z białego pieczywa. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] i zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Podsumowanie Zdrowy tryb życia łączący odżywczą dietę i regularną aktywność fizyczną to ważny element wpływający na wzmocnienie układu odpornościowego. Poza tym warto wesprzeć się odpowiednią suplementacją w postaci cynku, witaminy D, kwasów EPA i DHA, probiotyków, laktoferyny i soku z czarnego bzu.
[...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka
[...] dla napojów uznawanych za niezdrowe. ALLNUTRITION ZMA+B6 ZMA+B6 w postaci tabletek musujących może być wartościowym dodatkiem do diety z punktu widzenia stanu odżywienia cynkiem oraz magnezem i witaminą B6. Razem związki te wpływają na metabolizm komórkowy regulując pracę układu odpornościowego, ale również nerwowego i hormonalnego, czy [...]
[...] zarówno osoby stosującej, jak i jej dietetyka, gdyż może wskazywać na potencjalnie rozwijające się niedobory żywieniowe. Np. takie objawy może dawać brak witaminy B12 oraz cynku. Jeśli zmniejszony apetyt nie jest wynikiem braków dietetycznych, a jedynie cechą powiązaną ze spożywaniem znacznej ilości produktów roślinnych, w przypadku diety [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]