[...] Białka pochodzenia roślinnego wykazują pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia głównie za sprawą wysokiej ilości błonnika, witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest dieta łącząca białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jeśli stosujemy dietę wykluczającą produkty odzwierzęce, warto włączyć odpowiednią suplementację, a także [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
[...] składnikiem diety. Przyjrzyjmy się produktom, które zawierają prebiotyki i są świetne dla wegan. Warzywa o wysokiej zawartości prebiotyków Cykoria Korzeń cykorii jest bogaty w inulinę, błonnik prebiotyczny, co czyni go bogatym źródłem prebiotyków. Wspomaga również trawienie, ma właściwości przeciwutleniające i może łagodzić zaparcia. [...]
[...] gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania? Podsumowanie Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości sosów [...]
[...] stosowaniu większej ilości kofeiny. Kompleks witamin i minerałów Niestety, w dzisiejszych czasach nieważne czy stosujemy dietę ketogeniczna, czy konwencjonalną, zazwyczaj jest ona uboga w warzywa. Z kolei powinniśmy starać się spożywać ich jak najwięcej, nawet na diecie ketogenicznej - pamiętając jednak, aby nie przekroczyć progu [...]
[...] czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, które chronią ciało przed nowotworami i starzeniem się organizmu. [...]
Zmiana masy ciała w ciąży to rzecz całkowicie normalna. Tak samo naturalne jest to, że każda z pań ma inne wahania wagi. Jedne przybierają niewiele, inne więcej. Natomiast każda chciałaby po porodzie wrócić do dawnej sylwetki. Czy to jest możliwe? Jak najbardziej. Już samo karmienie piersią może sprawić, że spadnie wiele kilogramów, a jeśli dodamy [...]
[...] tylko T2DM, ale również stanem przedcukrzycowym, charakteryzującym się upośledzoną tolerancją glukozy (IGT) i będącym prekursorem cukrzycy. Charakterystyka cukrzycy Cukrzyca jest ściśle powiązana z różnymi markerami klinicznymi, takimi jak glikemia na czczo (poziom glukozy; FBG), glikemia 2 godziny po obciążeniu glukozą (2-hPG) w teście [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
[...] pochłania nasz czas, pozostawiając niewiele miejsca na gotowanie pełnowartościowych posiłków. Zdrowe odżywianie często zostaje zepchnięte na drugi plan. Wielu osobom ciężko jest wygospodarować czas na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, zwłaszcza gdy każda minuta jest cenna. Nie rezygnuj ze zdrowego jedzenia Efektem tego jest sięganie po [...]
[...] tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż błonnik rozpuszczalny. Ponadto nasiona po zmieszaniu ich z wodą tworzy żelową substancję. Możesz to sam zobaczyć, dodając [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] czyli kwasu masłowego należącego do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Są one głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Jeśli nie jest możliwe regularne spożywanie przez Was migdałów, polecam włączyć maślan sodu dostępny w formie suplementu diety. Znaczenie maślanu sodu dla jelit Wciąż poznajemy ludzki [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] sprawność, zdrowie i dobre samopoczucie. Bez ruchu mięśnie zanikają, stają się słabsze i mniej zdolne do wykonywania czynności, których potrzebujemy na co dzień. Kiedy jesteśmy młodzi i bardziej sprawni nie odczuwamy tego zbyt mocno. Warto również przypomnieć, że trening oporowy pomaga utrzymać w zdrowiu kości i uchronić nas przed rozwojem [...]
[...] w przetworzonej żywności bywa uzależniający. Regularne spożywanie cukru rafinowanego najczęściej prowadzi do jeszcze większej chęci spożycia go, dlatego tak ciężko ludziom jest z niego zrezygnować. Być może nie raz próbowaliście zerwać ze słodkim nałogiem, ale ciągle wracaliście do punktu wyjścia. Jeśli naprawdę wydaje się Wam, że próbowaliście [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]