Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
[...] spożycie protein w diecie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zbyt mała ilość białka utrudnia funkcjonowanie utrudnia przyrosty masy mięśniowej, spowalnia metabolizm, obniża odporność, pogarsza samopoczucie oraz kondycję skóry, włosów, paznokci i zębów. Niebezpieczne dla organizmu może być też zbyt duże spożycie protein, co wynika z [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] u 23 na 100,000 pacjentów ibuprofen, sulindac (środki z grupy NLPZ) antybiotyki (np. amoksycyklina, sulfonamidy) leki antyarytmiczne (np. amiodaron, quinidine) leki obniżające lipidy (np. atorwastatyna, simwastatyna) leki immunosupresyjne (np. azathioprine / azathioprinum, infliximab) środki zwiotczające mięśnie (np. dantrolene) [...]
[...] np. wpływając na przemiany lipidów (proces dysfunkcji śródbłonka naczyniowego), może powodować dysfunkcje w kodzie genetycznym DNA i RNA (hipo- i hipermetylacja), obniża stężenie adenozyny => zwiększa agregację płytek krwi => ryzyko zakrzepowo-zatorowe, zmniejsza syntezę tlenku azotu (NO), poprzez wpływ powstającej w [...]
[...] wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne podawanie kemferolu znacząco obniża stężenie HbA1c we krwi (wskaźnik obrazuje stężenie cukru we krwi w ostatnich 2-3 miesiącach), poziom glukozy we krwi na czczo i zmniejsza insulinooporność. [...]
[...] VAT (tłuszcz wisceralny), HOMA-IR (zaburzenia glikemii) i przewlekły stan zapalny statyny - w kohorcie 501 mężczyzn, głównie w średnim wieku z hipercholesterolemią, statyny obniżały stężenie testosteronu o 0,66 nmol / l diuretyki mające potencjał antyandrogennny (np. spironolakton - w jednym z badań spironolakton spowodował obniżenie stężenia [...]
[...] na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu 40 g czystego alkoholu dziennie, a tyle w Polsce nikt nie pije). Dr. Anna Kokavec wykazała, że piwo obniża kortyzol oraz krótkotrwale wpływa na obniżenie apetytu (wpływ na GLP-1). Czerwone wino mocno podbija kortyzol oraz silnie stymuluje apetyt. Wino białe działa podobnie [...]
[...] związany z jedzeniem tej samej kanapki, ale składającej się ze składników o różnym stopniu przetworzenia. W badaniach klinicznych wykazano, iż np. oliwa z oliwek obniża odpowiedź ze strony glukozy nawet o 50% w pierwszych trzech godzinach po posiłku (gdy porównano wpływ oliwy i masła) i o 52,4% w porównaniu do posiłku [...]
[...] potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża śmiertelność z wszystkich przyczyn u dorosłych. Dieta śródziemnomorska Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone [...]
[...] na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu 40 g czystego alkoholu dziennie, a tyle w Polsce nikt nie pije). Dr. Anna Kokavec wykazała, że piwo obniża kortyzol oraz krótkotrwale wpływa na obniżenie apetytu (wpływ na GLP-1). Czerwone wino mocno podbija kortyzol oraz silnie stymuluje apetyt. Wino białe działa podobnie [...]
[...] spadek stężenia glukozy poniżej pewnego stężenia, to może umrzeć. W USA był seryjny morderca, który używał do uśmiercania swoich ofiar insuliny (jest to jedyny hormon, który obniża stężenie cukru we krwi). Z kolei pierwszym udokumentowanym przypadkiem zabójstwa z użyciem insuliny była sprawa Kennetha Barlowa, który zabił w ten sposób kolejną żonę [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
[...] potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego, głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża śmiertelność z wszystkich przyczyn u dorosłych. Referencje: https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/alcohol-facts-and-statistics “The [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] tłuszczowej oraz dla insulinooporności. Wykazano, iż stałe spożycie kofeiny upośledza tolerancję glukozy, zwiększając jej stężenie we krwi, zwiększa stężenie insuliny, obniża wrażliwość tkanek na ten hormon. Wykazano, że u ludzi zdrowych, spożywających dwa razy dziennie kofeinę w dawce 200 mg przez tydzień, zmniejsza się wrażliwość tkanek o [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
[...] C reaktywnego. Podawanie magnezu podwyższyło stężenie tlenku azotu. Ponadto suplementacja Mg znacząco zmniejszyła stężenie fibrynogenu, TNF-alfa oraz cytokinę IL-1. Magnez obniża stan zapalny w ustroju? Tak. Suplementacja Mg może znacząco zmniejszyć różne ludzkie markery stanu zapalnego, w szczególności poziomy CRP i NO w surowicy. Co oznaczają [...]