[...] wody. Masa powinna mieć konsystencję jak na poniższy zdjęciu. Osobno ubij białka na sztywną pianę i delikatnie zmieszaj je z masą dodając białka do masy. Przełóż powstałe ciasto do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch Wierzch ciasta wygładź. Jesli chcesz aby twój chleb miał błyszczącą skórkę posmaruj wierzch rozbełtanym [...]
Czy robiły się pęcherzyki powietrza w zakwasie? Najlepiej wziąć zakwas od kogoś kto długo już piecze wystarczy 2-3 łyżki .Na mocnym zakwasie ciasto wyrasta w 1,5 h.
Zrobiłem we wtorek wieczorem. Dokarmiałem w środę, czwartek, piątek i sobotę. W niedzielę rano zrobiłem ciasto. Zostawiłem sobie z pół szklanki tego zakwasu. Co z nim zrobić?? Dokarmiać dużo? Jakby nic się nie stało i za kilka dni znowu spróbować??? Zaraz wrzucę na 50stopni do pieca. :-) Widzę, że Jesteś obeznany w temacie! Dzięki za rady!
Coś nie rośnie ciasto... Może zakwas mi się dobry nie zrobił. Nie mam porównania.. Pachnie takim żytem, kwachem, trochę piwem nawet daje :-) Ładnie wygląda, jak ciasto na placki. Odstawiłem to wszystko na grzejnik. Jak nie wyrośnie, to będę musiał wywalić. Za to zrobiłem mintaja w pomidorach: mintaj, pomidory w puszce, cebula, czosnek, przyprawy + [...]
[...] kilka kropel wody kokos Przygotowanie: Białka ucieramy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy ser, żółtka, proszek, odżywkę, mleko i miksujemy na jednolitą masę. Gdy ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze trochę mleka. Masę delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Całość do formy, natłuszczamy albo podsypujemy bułką tartą. Pieczemy 50 min w [...]
[...] się węgle zmniejszać. W sumie to tak zerkam, ale nie wnikam w to. Ciasto ugniecione i już w formie do pieczenia. Faktycznie klejące bardzo. Na stronie było napisane, żeby ciasto z mąki razowej (tylko razowej) dało się mieszać łyżką. Moje się nie dało mieszać łyżką na koniec.. Może to źle? Gdzieś około 16. odpalę piekarnik :-) Rozmrażam też [...]
[...] Także jutro rano oddzielę jakieś 400g tego zaczynu i wymieszam z 400-500g mąki żytniej (stosuję mąkę żytnią MELVIT TYP 2000). Ugniotę ciasto, zostawię do wyrośnięcia (4-5h) i upiekę (jak wyrośnie!). Trzymajcie kciuki!! Reszta zakwasu pójdzie do lodówki. Ciekawy jestem jak to będzie!! Od poniedziałku do [...]
[...] najlepsz normalną maka pszenna a nie jakieś tam wynalazki mąka kokosowa, no chyba że ma ktoś dobry przepis to skorzystam. Na tej niby pizzy mam pesto, szynkę boczek i takie tam i mozarelle. /SFD/Images/2016/4/9/cded3a0cf6174d838f7c837ed27e256b.jpg Spróbuj mąki tortowej, wychodzi lepsze ciasto...żeby nie spanować jem Burgera z "Fresh Burgera" ;-)
[...] jako taki zrobiłem 6:00 kawa kuloodporna z odrobiną wpc 7:00---7:45 TRENING 5 min rozgrzeka 15 min bieganie 10 obwodów 5 podciągnięć nachwyt -- 10 pompek---15 wykroków chodzonych 10 min biegania 8:30 omlet z mąki jaglanej truskawek i banana oraz wpc 13:00 piersi duszone z warzywami i ryzem 16:30 chili co carne z ryzem 20:00 ciasto fasolowe
[...] -sos czosnkowy na bazie kefiu, czosnku, ziół -ketchup Przygotowanie: Białka ucieramy na sztywno. Żółtka przyprawiamy przeprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto pieczemy na mały ogniu. Rozkładamy folię, na to ostygnięte ciasto i nasze dodatki. Polewamy sosami jak kto lubi. Wskazówki Żeby ciasto się lepiej zwijało należ je zwilżyć wodą.
[...] z jedzeniem dzis marniutko. nie zdazylam sniadania. zlapalam tylko bialko do samochodu i to tyle. po treningu zdazylam dopiero o 14.00 zjesc obiad: Flammkuchen- cieniutkie ciasto posmarowane creme fraische, na to troche sera feta, pomidory pieczarki, jajko, masa rukoli i oliwa. Teraz tez bym juz cos zjadla a nie moge bo lece na joge. niestety [...]
No i zdjecia wczorajszych tworow. Ciasto najpiekniej nie wyglada, ale zaloze sie, ze jest dobre ( robilam pierwszy raz). Kiedys zrobilam brownie z ciecierzycy i bylo pyszne %-) No i batoniki ;-) /SFD/Images/2016/4/5/84855d58675b4ca0bc651a8040f2d7df.jpg /SFD/Images/2016/4/5/cd408f7b6e094a52b4b9e06ac1ace663.jpg [...]
Wrzucam miche na dzis. Ciasto cukiniowe i te batony orzechowo/kokosowe robilam wczoraj sama w domu. Wiec zadnych niechcianych skladnikow, przepis znalazlam w kuchni sfd. Zwazylam sie kontrolnie i waga generalnie poszla delikatnie w gore z 58,6 na 59,3, wymiary bez zmian, oprocz nog, delikatnie spadlo. To na tyle. Jak wroce z treningu to napisze [...]
[...] Przychodziłam ze szkoły, zjadłam czysty obiad i potem podjadanie. Przeważnie to chleb pełnoziarnisty, masło orzechowe i dżem. Smaki zadowalające! Hehe Czyżby hormony działały, bo zanikł mi okres i biorę tabletki anty. Dzisiaj zjadłam obiad, a potem masło, dżem i domowe ciasto, ale na szczęście w małych ilościach. Co mam robić? Pozdrawiam