[...] Sposób wykonania: Jajka rozbełtać z przyprawami, dać na patelnię i na lekkim ogniu podsmażyć. Jak dół się zetnie i góra dochodzi - wrzucić warzywa. Całość z patelnią wrzucić na chwile do piekarnika. PS. Mam prośbe o przylinkowanie tego tematu na samej górze w lejdis bo nie umiałam znaleźć Zmieniony przez - zouzelina w dniu 2011-02-15 09:28:20
Babeczki / muffinki jajeczne (redukcja / LC) Potrzebujemy (orientacyjnie): 4 jaja 1 duża cebula pół papryki ulubiona zielenina (szczypior, natka, koperek, lubczyk...) 15 dag pieczarek 22 dag piersi z kurczaka (bo akurat taką miałam ) 4 dag żółtego sera (u mnie Hollender 17% tłuszczu) Wykonanie: Pierś kroimy drobniutko i przesmażamy na teflonie. [...]
pisałam w Kuchni SFD ale i tutaj wkleje, co by nie zginęło: Lody czekoladowe: Idealne po treningu no i dla czekoholików na redukcji.. banan 100 g mrożony (uwaga mrozić bez skórki, potem ciężko obrać ) odżywka 30 g - smak nieowocowy (wanilia, czekolada, ciasteczkowe, karmelowe itp) kakao 6 g zamrożonego banana pokroić, do miksera i miksować aż [...]
[...] wylac na blaszke (30x20) wylozona papierem do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 15minut w temperaturze 180* (uzylam termoobiegu). Wyciagnac z piekarnika, chwile odczekac , okroic ostrym nozem na okolo, odwrocic i usunac papier. Podzielic na porcje wedle uznania. Mi wyszlo 18 sztuk (w porcji 75 kcal. B 4.9g/ T 4.3g/ W 4.2g). [...]
[...] jajko, wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy woka, wrzucamy smalec i mięso,wysmażamy mieszając, dodajemy pokrojoną w piórka czerwona cebulę, chwile odczekujemy i dorzucamy resztę warzyw. Całość smażymy kilka minut, podlewając wodą (bardzo dobrze nadaje się też rosół)gdy jest taka potrzeba, z warzyw i mięsa ma [...]
Fasola z dodatkami Potrzebujemy: - fasola (suche ziarna), około 600g - kapusta kiszona, około 350g - olej kokosowy do przesmażenia cebuli - cebula, około 250 g - prawdziwe masło, około 30g - sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy Przygotowanie: W oddzielnych garnkach gotujemy fasolę i kapustę. Cebulę siekamy i dusimy na oleju kokosowym. Ugotowaną [...]
wołowina z fasolką szparagową i kokosem przepis z serii "kokos pasuje do wszystkiego" \-) co potrzeba: (z założenia na 2 porcje) wołowina (ja dałam prawie 0,5kg) cebula zwykła plus czerwona paczka mrożonej zielonej fasolki szparagowej ząbek czosnku olej kokosowy wiórki kokosowe pół puszki mleczka kokosowego pieprz, sól, ziele angielski, liść [...]
Baranek/owieczka z masła Czym byłby świąteczny stół każdej STONKI gdyby zabrakło na nim MASŁA? 8-) W ten odświętny dzień warto je podać w specjalnym wydaniu. ;-) Potrzebujemy: - kostkę mocno schłodzonego masła min. 82 % - nóż + dodatki na nos/oczy/rogi baranka i dekorację talerzyka(u mnie: czarnuszka, kawałek rzodkiewki, pieprz, kawałek [...]
Coś dla fanek brokuł (ów?) /-)_ Nie wiem czy bylo czy nie, znacie czy nie znacie. Brokuły z masłem, czosnkiem i prażonymi migdałami 1. Migdały w płatkach uprażyć na sucho na patelni (pilnować żeby się nie przypaliły) 2. Brokuły ugotować 3. Na patelni, najlepiej typu wok lekko usmażyć 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, albo zgniecione na [...]
Omlet z bobem Co potrzeba: -100g ugotowanego bobu -2 jajka -2 łyżki mleka -10g masło klarowane -sól, pieprz Co robimy: Roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem, dodajemy bób i smażymy na klarowanym maśle, na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlecik lekko się zetnie możemy przewrócic go łopatką na drugą stornę, albo złożyc na pół i jeszcze [...]
PAPRYKARZ Z MAKRELI 1 makrela wędzona 1 cebula 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta słodka papryka, chili można dodać 50 g ryżu, pieczarki Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, [...]
[...] Ja juz poznaje po zapachu, kiedy jest ok - rozchodzi sie taki wspolny, czosnkowo-rybny zapach. Nastepnie dodajemy caly sos pomidorowy i doprawiamy po raz pierwszy. Co chwile mieszamy, bo sos pomidorowy z wkladka pozostawiony bez opieki zyje wlasnym zycie i zapaskudza kuchnie :) kiedy juz sie to wszystko podgrzeje prawie do wrzenia, [...]
[...] do warzyw. Gotujemy wodę w garnku i do wrzątku wrzucamy nasze paseczki cukiniowe (mozna dodac sól do smaku). U mnie gotowały się do miękkości około 6 minut. Sprawdzałam co chwile, czy już są miękkie (zwlaszcza te ze skórką). I to cała filozofia Wykładamy na talerz i dorzucamy źrodlo bialka, na jakie mamy akurat chęć. BTW: w zasadzie nawet nie [...]
[...] i pora) Pierś kroimy w kostkę delikatnie doprawiamy(sól,pieprz) podsmażamy w woku lub na patelni nastepnie dodajemy pokrojona cebule gdy sie zeszkli dodajemy pomidory chwile smażymy ,zalewamy bulionem, potem wrzucamy reszte warzyw (papryke krojmy w paseczki marchew scieramy na grubych oczkach). Nastepnie doprawiamy wszystko przyprawami i [...]