[...] 45,8% wszystkich zgonów, tj. na każde 100 tys. ludności kraju 461 osób zmarło w wyniku schorzeń układu krążenia. W Polsce: 23% zgonów kardiologicznych w 2013 r. powodowała choroba niedokrwienna serca (41 tys. zgonów), drugą istotną grupą przyczyn zgonów z zakresu układu krążenia są choroby naczyń mózgowych, które w 2013 r. dotyczyły w Polsce [...]
Wicemistrzyni Polski w kategorii Fitness Wellness od dłuższego już czasu choruje. Postanowiła nagrać i wyjaśnić swoim fanom powód braku aktywności na Instagramie. W zasadzie jest już chora od 5 tygodni i sama nie wie o co chodzi. Jest jej ciągle słabo, czuje się przemęczona, ma duszności, kręci jej się w głowie i mogłaby zasnąć dosłownie wszędzie. [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
Annalise Mishler miała tylko 3% tkanki tłuszczowej i pod koniec 2014 r. była bliska śmierci z powodu anoreksji. Po zdiagnozowaniu anoreksji lekarze ujawnili, że Annalise cierpi na ARFID, co oznacza Avoidant / Restrictive Food Intake Disorder (czyli ograniczenie jedzenia do jednego rodzaju, koloru lub jednej konsystencji pożywienia), który pojawił [...]
Utrzymanie zdrowych stawów jest kluczowe, aby cieszyć się sprawnością fizyczną na długie lata. Kiedy jesteśmy młodzi, nasze zdrowie uznajemy za coś pewnego i stałego. Nie zwracamy uwagi na to, jak eksploatujemy organizm. Nie bierzemy pod uwagę tego, że nasze działania wykonywane „teraz” będą dawały o sobie znać za 20 lub 30 lat. Nasze stawy wraz z [...]
[...] to znaczy?” Powiedział, 99 procent ludzi w moim wieku i płci ma lepsze wyniki niż ja. Powiedział też, że za 3-5 lat mogę mieć zawał serca”. Vaillant zapytał kardiologa, czy choroba serca może być spowodowana przez imprezowanie w przeszłości, ale lekarz nie był w stanie jednoznacznie powiedzieć czy tak, czy nie. To naprawdę świetnie, że Antoine [...]
[...] jednak gdy oficjalnie nazywamy ją chorobą, istnieje szansa na zwiększenie świadomości problemu. Bez względu na to, czy otyłość jest naprawdę chorobą w klasycznym sensie, jak choroba serca, rak czy cukrzyca, powiedzenie, że przyczyną jest, brak aktywności może być zbyt dużym uproszczeniem. Niektóre badania sugerują, że skłonność do otyłości [...]
W XXI wieku wiele osób kieruje się zasadą więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to stan, w którym wątroba zostaje zatkana tłuszczem, co skutkuje nadmiernym poziomem tłuszczu we krwi, czyli trójglicerydów. Normalnie wątroba powinna zawierać od 5% do 10% tłuszczu, ale jeśli masz NAFLD, jest on znacznie wyższy, co prowadzi do problemów zdrowotnych. Dlaczego schorzenie to [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
Problem otyłości w Ameryce, jak i na całym świecie istnieje już od dłuższego czasu i stale się pogłębia. Weteran kulturystyki Lee Priest wypowiedział się ostatnio na ten temat. Już w młodym wieku zasłynął ze swojej niesamowitej budowy ciała, która doprowadziła do sukcesów w kulturystyce. Od dawna nie startuje w zawodach, ale kontynuuje [...]
[...] jakich można się spodziewać, są bardzo różne. Mogą to być łagodne zaburzenia poznawcze (MCI - z ang. mild cognitive inpairment), ale także poważne problemy takie jak choroba Alzheimera. Osoby z MCI są bardziej zapominalskie i mają problemy z zadaniami poznawczymi. Są też bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w przyszłości. Co to [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
[...] do przodu. Te wszystkie objawy prowadzą między innymi do utrudnień w wykonywaniu podstawowych czynności codziennych tj.: jedzenie ubieranie się przemieszczanie itd. Jednak choroba Parkinsona to nie tylko objawy związane z osłabieniem działania aparatu ruchu. Do objawów tej choroby niezwiązanych z motoryką, część naukowców zalicza występowanie [...]
[...] estrogenu i testosteronu jest związany z chorobą wieńcową, która prowadzi do zawału serca u mężczyzn. W terminologii angielskiej używa się terminu w dosłownym tłumaczeniu choroba tętnic wieńcowych (ang. Coronary Artery Disease, czyli CAD). Choroba wieńcowa nazywana jest również chorobą niedokrwienną serca. Jest to zespół objawów [...]
[...] Neurosurgery and Psychiatry. Jak to działa? W 2019 roku włoscy neurolodzy opublikowali artykuł w Nutrients o tym, jak witamina B3 może chronić mózg i komórki nerwowe przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroba Alzheimera, Huntingtona i Parkinsona. Według Włochów ważnym mechanizmem jest to, że witamina B3 jest prekursorem enzymów, takich [...]
Na całym świecie choroba niedokrwienna serca dotyka co najmniej 126 milionów osób i co roku powoduje co najmniej 9 milionów zgonów. Mężczyźni chorują częściej niż kobiety, a zachorowalność zwykle zwiększa się w czwartej dekadzie życia i rośnie wraz z wiekiem. Witamina C jest niezwykle popularna, ma wpływ na układ odpornościowy i syntezę kolagenu. [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]