Czy 100g chleba na jeden posiłek to dużo? Jem chleb domowej roboty pszenno-orkiszowy na zakwasie. Jem 2 kromki tego chleba na śniadanie i 2 kromki na kolację - na jeden posiłek mam około 100g chleba czyli na dwa posiłki wychodzi mi około 200g chleba w ciągu dnia. Czy to jest dużo czy wystarczająco? Dodam, że jestem dziewczyną :-)
Hej, jedyna piekarnia jaką mam w pobliżu to ta: zabrowscy/. Które z wymienionych chlebów nadają się do codziennej konsumpcji (dieta na masę)? Czy Graham lub ten Kaszowski byłyby OK? Zmieniony przez - FighterX w dniu 2021-08-31 15:37:06
Hejka szybkie pytanie. Znalazłam taki chlebek żytni. Skład czysty smak dobry stosunkowo mało kcal. Co myślicie ? Bez zakwasu ale też bez drożdży. Jem go ostatnio dość nałogowo (oczywiście zgodnie z makro i innymi węglami). /SFD/2021/5/19/3afde437543b4216bfeaebf5847df882.jpg
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z [...]
Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych [...]
Witam Chciałbym uzyskać jakies informacje na temat chleba. Ktry z nich jest najzdrowszy. Ogolnie patrzac na skład tylko jasny nie ma cukrów, a chleby ciemniejsze mają cukry, karmel bądź inne cudy. Czy jest jakis chleb ktory nie ma cukrów, może nawet soli dostepny na redukcje ?
Robiłem ostatnio zakupy w Lidlu i kupiłem chleb żytni, reklamowany jako na naturalnym zakwasie. Skład: Mąka żytnia, woda, cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy Chodzi o ten chleb: http://kuchnialidla.pl/img/files/chleb-zytni-1366.jpg http://www.bangla.pl/opinie/p42181/lidl-chleb-zytni-na-naturalnym-zakwasie [...]
Witam jak w temacie co sądzicie o chlebie słonecznikowym (razowym) z biedronki? Nie mogłem nigdzie dopytać się o jego dokładny skład , chleb jest ciężki więc wygląda na typowego razowca, ale teraz w dobie masowej produkcji i nakładu na ilość nie jakość produktu może być z tym różnie. [...]
[...] na gładko, dodajemy nasiona , przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na noc (10-12 godzin) do piekarnika, przykrywamy ściereczką 3. Po tym czasie chlebek powinien wypełnić prawie w całości keksówkę , włączamy piekarnik na 200 st C (nie wyjmując chleba z piekarnika ) i pieczemy 50 min. 4. Upieczony chleb wyjmujemy z [...]
[...] układu pokarmowego u biegaczy) mogą być przyczyną niedokrwistości. Naukowcy oceniali wpływ różnych napojów zawierających polifenole na wchłanianie Fe z posiłku zawierającego chleb na podstawie wbudowywania żelaza do krwinek czerwonych. Napoje zawierały różne struktury polifenoli i były bogate w kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy w kawie), [...]
[...] należy trzymać się kilku zasad. Warto odczekać od 30 minut do godziny po zjedzeniu posiłku, aby umyć zęby, zwłaszcza jeśli jadłeś owoce cytrusowe, suszone owoce albo chleb, lub piłeś sok z cytrusów albo kawę. Jak prawidłowo myć zęby? Właściwe mycie zębów jest równie ważne (jeśli nie ważniejsze) niż kolejność szczotkowania. Po pierwsze [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] odżywczymi, które nam daje. Co zrobić z awokado? Z czym łączyć? W jakiej formie zjadać? Posmaruj kanapkę awokado zamiast masłem Gorące tosty, a może świeżo upieczony chleb? Połączenie takiego pieczywa z masłem to dla wielu osób najprzyjemniejszy sposób na pyszne śniadanie. Jeśli chcesz, żeby było ono zdrowsze, posmaruj pieczywo [...]
[...] ser o zwykłej zawartości tłuszczu (REG), ser o obniżonej zawartości tłuszczu (RED), identyczna pod względem energii porcja węglowodanów (zamiast sera podawano chleb z dżemem). Okazało się, że niezależnie jaki ser jedzono, nie miało to wpływu na stężenie cholesterolu LDL (błędnie uważany za „zły cholesterol”). Stężenie LDL było [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
[...] W ten sposób będziesz mieć dostęp do zdrowych gotowców i unikniesz żywności typu fast food. Co jeszcze możesz zrobić, żeby Twoje zdrowe zakupy były tańsze? Zamiast bułek kup chleb np. razowy — wystarczy na dłużej niż bułka i w konsekwencji wyjdzie trochę taniej, a na pewno zdrowiej. Postaw na gulasze — wystarczy kawał mięsa i sezonowe warzywa, [...]