[...] to nie jednym jajkiem, ale dwoma %-) generalnie musisz zacząć czytać etykiety, bo masz dużo przetworzonego jedzenia. w sumie często jesz kanapki. ok, ale postaraj isę dostać chleb mający w składzie tylko mąkę, sól i ewentualnie drożdże. to samo z szynkami i serami, są baaardzo naszpikowane chemią. generalnie unikaj szerokim łukiem to, co ma E w [...]
[...] suchych (opcjonalnie przy użyciu zakwasu 2-3 g na pożywkę) 300g wody (jak ktoś nie może drożdży to próbować na zakwasie, ale ja pomimo niepisanego mistrzostwa w wypiekach chleba, na zakwasie gryczanym poległam) Wszystko wymieszać łyżką, lub w maszynie do chleba. Przełozyć do blachy (mała keksówka) wyrastać przez 20 min, piec 45 min w 185'C. [...]
tylko ze na zakwasie trzeba dac mu czas do wyrośnięcia, 3h to chleb jest pompowany przez drozdze a na zakwasie bakterie sprawiaja ze staje sie zdrowszy i łatwiej strawialny i o to chodzi. De facto twoj chleb z maszyny nie będzie sie róznił od tego kupionego w sklepie.
[...] dobrze policzyłaś. Tylko musisz zwrocić uwagę przy mięsie, czy szyja z kurczaka czasem nie zawiera więcej tłuszczu niż pierś. Bo szczerze mówiąc ja nie wiem :-) Kupiłam też chleb razowy na zakwasie, bo nie mam maszyny do robienia w domu na razie, szukałam najlepszego w sklepie, ale i tak ma w składzie syrop glukozowy z pszenicy, słód pszenny i [...]
Najprostszy chleb zytni: Potrzebne skladniki: maka zytnia typ 2000, 500g 15-20g drożdży lyzeczka cukru troche letniej wody opcjonalnie: kminek, pieprz, sól/vegeta Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy malą iloscia ciepłej wody, tak tylko by sie rozpusiło wszystko ładnie, odkladamyw cieple miejsce i przykrywami sciereczką czy czymś tam %-) Jak [...]
[...] Mam i tak sporo dodatkowych zajęć poza szkołą. Ale z tych kilku godzin spędzam większośc na rowerku i steperze :) Więc mam jeść lekką kolację po treningu? A jesli chodzi o chlebek. Oto skład "kołodzieja" :mąka żytnia, zyto cięte, płatki owsiane, słonecznik,siemię lniane, MĄKA PSZENNA GRAHAMKA, drożdże, sól, suchy zakwas, palony słód [...]
[...] wyroslo(ja na 4h zostawiam).Na pol godziny przed pieczeniem wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni pojemnik z woda.Wlozyc ostroznie brytfanki i piec przez 75 minut ,az chleb przy opukiwaniu sprawi wrazenie pustego.Wyjac ostudzic.Do krojenia nadaje sie nastepnego dnia,a swiezosc zachowuje do 2 tyg. czesto go pieke i naprawde jest latwy i [...]
"wg mnie wafle ryżowe lepsze od pieczywa :) " Pod jakim względem lepsze? Chleb nie jest trudno dostać - w zwykłym tesco/carrefour można dostać całkiem dobrej jakości chleb, a jak dobrze poszukasz, to i piekarnie nie ciężko znaleźć. 1. Nie zawierają glutenu 2. Są trwałe 3.są poddane ekstruzji co za tym idzie są lekkostrawne 4. Po treningu na [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Pytanie jeszcze odnosnie chleba - od tego roku nie jqdlem ani razu pieczywa. Po prostu chialem zobaczyc czy mam nadwtazliwosc na pszenice (nie gluten). Po 4 miechach zauwazylem wieksza energie, brak stanow depresyjnych i zapchanego nosa. Dzis zamierzam kupic chleb zytni, sprawdzic czy to rzeczywiscie odstawienie pszenicy spowodowalo lepsze [...]
[...] składniki. Gdy ciasto wyrośnie to odkłada żona na zakwas ok. 1/3 słoika 0,7 l - ilość nie ma większego znaczenia bo i tak robotę robią drożdże. Moja siostrzenica robiła chleb z mąki żytniej na zakwasie bez drożdży (rozrabiała wieczorem a rano lub później piekła) - wyglądał jak pumpernikiel. Mięso piekę w piekarniku - cieczy wydziela się [...]
No nie. najlepszy chleb jest o prostym skladzie np.maka razowa,woda,sol,drozdze , tylko ciezko jest taki znalezc, kolo mnie w asprodzie maja wlasnie prwdziwego razowca.
Panowie kupiłem dziś jakiś chleb wieloziarnisty. Patrząc na skład, można wywnioskować, że jest to chleb idealny ... (?) Czy jednak coś tutaj oszukane? Skład surowcowy: 1. Mąka żytnia. 2. Mieszanka wieloziarnista. 3. Drożdże. 4. Sól. Jakie mniej więcej przyjąć b/t/w dla niego? Kcal 237, B 6, T 1, W 47 ? Poglądowa fota jak on wygląda. [...]
[...] (jeśli dodasz drozdze to ci sie będzie taka skorupka drozdzowa zawsze robic na wierzchu, możesz ja wyrzucać) Do pieczenia bierzesz jaz właściwa make (zalezy jaki chleb chcesz) sól wodę i dolewasz zakwas, zabij mnie ale proporcji ci nie powiem, robie to na oko, za duzo bedzie kwasny chleb, tak na kubeczki to polowe kubeczków zakwasu [...]
chleb żytni fitness style wcale nie ma złego składu :) tak mi się przynajmniej wydaje. To jest chleb firmy mestemacher. Skład: rozdrobnione ziarno żyta i mąka żytnia, woda, śliwki suszone, sól, błonnik owsiany, drożdże. Zły? Dziś plan żywieniowy wypełniony w 100% - jednak muszę na kolację zostawiać coś co faktycznie lubię :) Jajecznica to strzał [...]
Czy taki chleb słonecznikowy jest dobry do diety Skład: mąka pszenna, mąka żytnia , słonecznik, płatki: pszenne, żytnie, owsiane, jęczmienne, sezam, drożdże, sól, woda Chleb bardzo dobry i fajnie by było jakby się nadawał :P Zmieniony przez - xXx_xXx w dniu 2009-03-24 16:47:03
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. Mam pytanie co do chleba razowego i oliwy z oliwek. 1.Obecnie jem taki: Chleb razowy mieszany, skład: mąka żytnia 2000, mąka pszenna 750, woda, drożdże, sól. Produkowany na naturalnym kwasie. Czy taki chleb jest ok czy muszę szukać jakiegoś innego? 2.Co do oliwy z oliwek to jak się przekształca ml na g???? Bo mam w diecie 5g oliwy z [...]
Witam, ponawiam bo nikt nie odpowiedzial, Kupilem chleb razowy w realu za 1,50 zl ale cos mi tu cena nie pasuje (650g) CHLEB ZYTNI Z MAKI ZYTNIEJ RAZOWEJ 30% SKLAD: woda, maka zytnia razowa 30%, mieszanka zytnia(maka zytnia, zakwas zytni), gluten pszenny, serwatka w proszku(z mleka), maka zytnia, sol, drozdze. Co sadzicie? Szamac ? Dzieki z gory
Witam. Mam pytanie co do chleba razowego. Obecnie jem taki: Chleb razowy mieszany, skład: mąka żytnia 2000, mąka pszenna 750, woda, drożdże, sól. Produkowany na naturalnym kwasie. Czy taki chleb jest ok czy muszę szukać jakiegoś innego?