ZBIÓR PYTAŃ, KTÓRE NADAL POZOSTAJĄ BEZ ODPOWIEDZI: 1) Gdzie trzymacie olej kokosowy? Ja do tej pory normalnie w kuchni w kredensie trzymałam i w porządku, ale na moim nowym pisze, żeby po otwarciu trzymać w lodówce i już sama nie wiem. Wsadziłam go do lodówki, ale na drugi dzień musiałam się sporo namęczyć, żeby go nabrać na łyżkę. Wbrew zaleceniu [...]
[...] wg przepisu z neta, co podobno nigdy za pierwszym razem się nie udaje :-( (jestem optymistką na razie, ale jak mi się uda to naprawdę będzie cud), a jakbym mogła żytnią to by było o niebo łatwiej pewnie. I znalazłam jeszcze to: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=140 i mam mętlik w głowie. Zmieniony przez - Agnese w dniu 2012-12-26 09:57:42
[...] strawna dla nas, pozbawiona szkodliwych substancji i gluten jest częściowo "przetrawiony" przez bakterie, tak ze małe ilości chleba na zakwasie podobno mogą nawet ludzie z celiakia jeść, a na pewno kazdy z nas. Więc jeśli kiedykolwiek złamać sie na mała chuda kromeczkę to tylko z zakwaszonej mąki, ale wiadomo ze zdrowiej przy chorobach [...]
[...] destylowane mają gluten. Stowarzyszenie które wymieniłem regularnie bada produkty na obecność glutenu i publikuje wyniki badań na swoich stronach. Oto link: http://www.celiakia.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=58&Itemid=151 Ze swojej strony chciałbym dodać, że tak znana firma jak Olimp mogłaby [...]
__Logan__ - gluten jest dośc kontrowersyjnym składnikiem diety. Wg specjalistów takich jak A. Fassano, może on stanowić problem nie tylko dla osób ze stwierdzoną celiakią i NCGS. Póki co nie jest to jednak udowodnione. To hipoteza. Czyli nawet jeszcze nie teoria ;-) Moje zdanie jest takie, że temat powinien być dobrze zbadany by formułować [...]
[...] – Stosują ją nawet osoby, u których prawdopodobieństwo tej choroby jest niskie. To nie ma żadnego uzasadnienia medycznego! Gluten się odstawia, kiedy zostanie zdiagnozowana celiakia. Co więcej, gdy rezygnujemy z glutenu, organizm odzwyczaja się od trawienia tego białka i kiedy ponownie wprowadzimy gluten do pożywienia, bo dieta bezglutenowa nam [...]
Syndrom kleszcza – Amsterdam, Holandia 2016 Dr Katharina Deutsch „Zaburzenia metylacji w Boreliozie – Fakty i Fikcja” -Zdrowie to w 1/3 środowisko, 1/3 mikroby i w 1/3 genetyka – Zauważyła że na genetyke jest w tej chwili moda i ‚hype’ jednak z jej klinicznego doświadczenia jest ona pomocna u chronicznie chorych pacjentów – Zdolności [...]
bez sensy dyskutować merytorycznie włącznie z badaniami, skoro w du.pie masz dokładną analizę. zadaj sobie trochę trudu i zobacz też drugą stronę medalu, która akurat nic z celiakią nie ma wspólnego (to Twoje dziwne wyobrażenia) jasne, przeciętny Janusz może wrzucać i mcdonalda, bo to jest jego przyzwyczajenie, tylko w mniejszej ilości i schudnie [...]
No tak ale żeby korzystać z ciał ketonowych to jest jednoznaczne z dużym ograniczeniem węgli (?) Z tą syntezą glikogenu też ostatnio czytałem jakiś artykuł ciekawy chyba na t-nation. Ostatnio klient mnie zapytał o to, że on sam zaczynając nie mógł się zdecydować na sposób żywienia. Jak ograniczył węgle to przeczytał, że jednak nie są takie złe i [...]
Natasha Campbell-McBride - C.D. – W Irlandii przed wprowadzeniem pszenicy nie było celiakii czy też schizofreni. Po ich wprowadzeniu wybuchła epidemia tych chorób – Napady padaczki możę powodować uszkodzenie nerek lub wątroby, zaburzenia elektrolityczne, niski cukier, niedotlenienie, niski wapń we krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia [...]
Zjadłem przed. Ale jestem krejzol i zjadlem 50g białka z kury i popilem 50g białka w prochu, a kumpel zjadł owoce nieokolotrenigowo %-) Najlepsze jest to, że i tak najlepiej wyglądamy. A czej...to przez sterydy. XD Czekam na zajęcia z anatomii i treningu. To mi się na pewno przyda bo tematu insulinoopornosci, diet dla cukrzyków, [...]
No tak ale żeby korzystać z ciał ketonowych to jest jednoznaczne z dużym ograniczeniem węgli (?) Z tą syntezą glikogenu też ostatnio czytałem jakiś artykuł ciekawy chyba na t-nation. Ostatnio klient mnie zapytał o to, że on sam zaczynając nie mógł się zdecydować na sposób żywienia. Jak ograniczył węgle to przeczytał, że jednak nie są takie złe i [...]
Białko pszeniczne nie powoduje chorób. Gluten możesz być ewentualnie niebezpieczny dla osób z celiakią. Jeżeli nie masz z tym problemu, to zdecydowanie nic Tobie nie grozi. Jest ono po prostu najgorsze pod kątem jakości z wszystkich dostępnych na rynku. Skoro już masz to pozostały Tobie dwie opcje. Zjeść uzupełniając w ten sposób braki białka w [...]
Białko pszeniczne nie powoduje chorób. Gluten możesz być ewentualnie niebezpieczny dla osób z celiakią. Jeżeli nie masz z tym problemu, to zdecydowanie nic Tobie nie grozi. Jest ono po prostu najgorsze pod kątem jakości z wszystkich dostępnych na rynku. Skoro już masz to pozostały Tobie dwie opcje. Zjeść uzupełniając w ten sposób braki białka w [...]
W ogole to przy jelitowkach to ta dieta to lomatko...Jezeli cos tam siedzi i nawet oryginalnie nie bylo celiakia tylko np nieceliakalna nadwrazliwosc to jedzac to co jesz to masz na bank sieczke zamiast jelit teraz. Ja bym sie na tym skupila i np nie katowala jelit jakimis dawkami blonnika jakby to bylo najwazniejsze. Blonnik to akurat moze tu [...]
rzabba - po 5 latach diety jadłam normalnie i po 2 latach (19 lat) zrobili mi gastro, potem po 21 i wyszło ok, jakby była celiakia kosmki by się znowu zniszczyły ; )
[...] przebiałkowanie i przebiałkowanie, ale nie powiem, że odkąd zmniejszyłem podaż białka to wysypki dużo mniej. Będę chyba musiał wykonać takie badania, według mnie to nie celiakia, tylko nadwrażliwość ale gdybać sobie mogę...Eliminacja glutenu mocno nas ogranicza i nie każdy dostarczy odpowiednich witamin itp... innymi produktami, więc trzeba [...]
[...] Na każdym kroku tłumaczę się, czemu to noszę swoje pudełka. No to mówię, że nie jem cukru ani mąki - i w tym momencie czuję na sobie wzrok pełen litości 'ooo, cukrzyca? celiakia? biedna' \-) I ten, wracamy z koleżanką z siatami z zakupami i w drzwiach kumpel pyta się nas, co słychać. Chciałam odpowiedzieć 'jesteśmy obładowane' terhelt [...]
[...] USG narządów rodnych- wszystko bez powiększenia w porządku. Poszłam do gastrologa- ten zdziwiony że chleba nie jem ;) bo chciał winę zrzucić na gluten- stwierdził że albo celiakia albo jakaś egzotyczna bakteria, którą przywiozłam z Azji. Dał mi jakieś leki na oczyszczenie jelit i skierowanie na badanie krwi (na sprawdzenie tej bakterii) i na [...]
[...] przebiałkowanie i przebiałkowanie, ale nie powiem, że odkąd zmniejszyłem podaż białka to wysypki dużo mniej. Będę chyba musiał wykonać takie badania, według mnie to nie celiakia, tylko nadwrażliwość ale gdybać sobie mogę...Eliminacja glutenu mocno nas ogranicza i nie każdy dostarczy odpowiednich witamin itp... innymi produktami, więc trzeba [...]