Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo celiakia i IBS również mogą mieć na to wpływ. Różnorodność bakterii w jelitach lub jej brak może również prowadzić do wzdęć, ponieważ niektóre pokarmy są tylko częściowo [...]
Dieta i trzymanie się wyznaczonych posiłków z reguły nie jest trudne. Muszą być jednak spełnione ku temu pewne warunki. Jednym z nich jest smakowitość posiłków. W sytuacji, gdy posiłki nam smakują i z chęcią czekamy na kolejny w danym dniu, to dużo łatwiej trzyma się wytycznych diety. Nikt zdecydowanie nie chciałby wciskać w siebie suchego ryżu z [...]
[...] co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Do niedawna celiakia uznawana była za rzadkie schorzenie występujące głównie u małych dzieci i pogląd ten pokutuje niestety jeszcze w wielu środowiskach. Obecnie zachorowania w [...]
[...] na gluten niezwiązana z celiakią (ang. Non-Celiac Gluten Sensitivity, w skrócie NCGS), odnoszący się do kondycji występującej w rzeczywistości znacznie powszechniej niż celiakia. W niniejszym artykule postaram się odpowiedzieć na tytułowe pytanie oraz na inne intersujące pytania dotyczące stosowania diety bezglutenowej, m.in. dlaczego [...]
Mam 16 lat (w grudniu 17) i jestem chory na celiakie... od dobrych paru lat. Jednak na diecie bezglutenowej później, bo chorobę wykryto późno (może miałem ją do urodzenia? niewiadomo) Przez to mam 163 wzrostu i waże ok. 53 kg. Można powiedzieć że choroba wyniszczyła mój organizm, bo jestem mały i chudy... Robię wszystko by urosnąć jem tyle ile [...]
Witam wszystkich. Mam pytanie co do odżywek(tzw. suplementów), a mianowicie co nam(bezglutenowcą) można stosować. Słyszałem, że może być kreatyna Monohydrat(TREC), Pure Whey Isolate 95(OLIMP), czy to prawda? I mam pytanie co do Nitrobolona(TREC) oraz Gainera(TREC/OLIMP) oraz NOS(WEIDER), czy można to przy celiace stosować? Prosiłbym również o [...]
[...] regularnie, zwykle 3 razy w tygodniu. Mam takie pytanie, gdyż zastanawiam się jaki dokładnie wpływ ma cukrzyca oraz ograniczona dieta na budowanie rzeźby. Czy cukrzyca i celiakia powodują gorsze efekty w ćwiczeniach lub ogólnym rozwoju organizmu? Czy ja mam trudniej z budowaniem rzeźby od innych, zdrowych osób? Owszem, jestem całkiem dobrze [...]
Mam 16 lat (w listopopadzie 17), 163cm ok. 53kg. Jestem chory na celiakie. Po moich wymiarach nie widać nic dobrego... Wszystko przez chorobę..., ale wróćmy do sprawy. Chciałbym poprawić sylwetkę, żeby ogólnie lepiej się czuć "jak normalny mężczyzna", bo narazie czuje się dzieckiem;/, ale boję się, że mogę nic nie urosnąć, a zależy mi na każdym [...]
Witam. Zwracam się do was z prośbą ;p mianowicie : od jakiegoś czasu próbuje przytyć lecz nie mogę... Mam 19 lat, 168 cm wzrostu i 54.3 kg wagi... (chce przytyć 15 kg) Pracuje w stolarni więc praca raczej średnia jeśli chodzi o stopień wysiłku fizycznego, po za pracą gram w piłkę i biegam więc dużo się ruszam... Wiem że było już kilka takich [...]
Dzień dobry, mężczyzna 30 lat, 176 cm, 58 kg. Jestem na diecie Karniwora ze względu na problem z trawieniem fruktozy i węglowodanów. Mam zdiagnozowaną Celiakię od roku. Nie toleruję też laktozy i kazeiny. Raczej unikam nawet serwatki. Mleko odpada. Szukam certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa. Zakładam, że izolaty będą bardziej przyswajalne [...]
Witam , tak jak wyzej w temacie planuje kupic gainera na mase , ale jestem bezglutenowcem (celiakia) i w tym wypadku nie moge jesć rzeczy zawierajacych gluten , oraz produktów pszennych i tu moje pytanie. Podobno produkty z olimpu nie zawieraja glutenu ale nie mam pewnosci , nie chce pózniej narzekac na bóle brzucha ( jelita ), nie wiadomo tez jak [...]
Witam, czy przy celiace mozna stosowac jakies odzywki, kreatyne,bądz inne suplementy diety? A moze ktos z was ma celiakie i probowal juz cos stosowac jakies suplementy?
Dzień dobry Szukam pożądnej odzywki białkowej (i/lub gainera) z tym ze produkt musi byc bez glutenu - ze wzgledu na stwierdzoną celiakie (a nie popularną ostatnio diete cud) czytalem kilka tematow aczkolwiek nie sa za bardzo rozwinięte + sa dosyc stare , byc moze na rynku sa juz lepsze odzywki.
Witam chcialbym się dowiedziec czy mam szanse dostac sie do jakiejs sluzby np W policji lub tez innej mając celiakię? Czy ktos z was moze pracuje w sluzbie z tą "przypadłoscią?"
"If you're not growing, it's likely your diet, not your training, that's holding you back" Dr. John Berardi Pora na temat o odwiecznej walce ‘dobra’ ze ‘złem’, białego z czarnym, czyli ‘czystego’ jedzenia z ‘nieczystym’. http://img691.imageshack.us/img691/8717/a1b9.jpg Co nazywany ‘czystym’ jedzeniem ? Większość ludzi zgadza się z tym, że ‘clean [...]
[...] prowokuje odpowiedź immunologiczną. Następstwa kliniczne immunologiczno-toksycznego działania glutenu na ustrój ludzki może przejawiać się jako: - choroba trzewna (celiakia) - alergia na gluten - nietolerancja glutenu Często osoby, którym proponowana jest dieta bezglutenowa zadają pytanie, dlaczego mam ją [...]
[...] łatwo trawione przez układ trawienny. Jednak niewielka ilość populacji nie może trawić glutenu. Ludzie ci cierpią na nietolerancję glutenu, która jest częściej znana jako celiakia. Gluten jest mieszanką serii pojedynczych protein zaklasyfikowanych do dwóch grup, Prolaminy i Gluteniny. Główną proteiną prolamin, gliadin, zdaje się być głównym [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
[...] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15688807?dopt=Abstract i cos jeszcze - moze ciezko w to uwierzyc, ale to ma znaczny wplyw na psychike, osobom z klasyczna celiakia potrafi sie wrecz zmienic charakter po odstawieniu glutenu. ja to tez zauwazylam w jedna i druga strone (niestety). ogolnie swoje obserwacje pod katem glutenowym [...]