[...] np. B12. Z tego też względu firma Quamtrax wprowadziła na rynek bardzo ciekawy produkt o nazwie Choco Vegan Protein. Dzięki niemu nie tylko dostarczymy dobrej jakości białko i zdrowe tłuszcze, ale również zaspokoimy swoją ochotę na słodkości i w bardzo ciekawy sposób urozmaicimy posiłki w diecie. Właściwości Quamtrax Choco Vegan Protein [...]
W Georgia State University przeprowadzono ciekawe badanie, które pokazało, że cząsteczka wytwarzana podczas postu lub ograniczania liczby kalorii, może przeciwdziałać starzeniu się naczyń krwionośnych. Może to jednocześnie zmniejszać częstotliwość występowania i natężenie chorób związanych układem krwionośnym takich jak choroba sercowo-naczyniowa. [...]
L-Teanina jest aminokwasem występującym głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie [...]
[...] takie jak te zawarte w oleju rybnym. Warto jednak wiedzieć, że kwasy ALA przynoszą wiele podobnych korzyści do kwasów omega-3. Nasiona chia są również zaskakująco bogate w białko - makroskładnik odżywczy, który zwiększa uczucie sytości. W rzeczywistości nasiona chia zawierają od 16 do 19% masy białka. Są również dobrym źródłem kluczowych [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
[...] Doskonałą alternatywą może być chrupkie pieczywo Proteineo Bread od firmy ALLNUTRITION, które można spożywać na wiele sposobów. Posiada ciekawy skład i jest bogaty w białko pochodzenia roślinnego. Reklama Upiecz swój własny chleb Chleb od wieków jest podstawowym produktem służącym do wyżywienia ludzi. Dziś ciężko kupić go z prostym [...]
[...] ciężaru! Pośladki nie urosną, jeśli nie otrzymają odpowiedniego bodźca w postaci większej liczby dokładanych kilogramów. Pamiętaj, że bez odpowiedniego odżywiania efekty będą marne. Trudno mówić o skutecznym rozwoju pośladków na niskokalorycznej diecie, w której brakuje budulca, jakim jest białko oraz energii pozwalającej na intensywne treningi.
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
W swoich artykułach, zwłaszcza wtedy, gdy nawiązuję do odżywek wysokobiałkowych lub zawierających aminokwasy, używam terminu - profil aminokwasowy. Ostatnio jednak poproszono mnie o odpowiedź na pytanie - czym jest profil aminokwasowy? Wyobraźmy sobie ścianę z cegieł. Niektóre cegły będą do siebie podobne. Inne będą różniły się kształtem od nich. [...]
[...] korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Czego potrzebujemy: Na ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki - dobrze wypłukanej z zalewy 70 g banana 1 jajko 15 g kakao 30 g białka - izolat białka serwatkowego o smaku czekolady 3 g proszku do pieczenia Na masę serową: 70 g białego sera 100 g jogurtu naturalnego 170 g serka wiejskiego - tylko granulki 30 g białka - WPC smak biała czekolada - [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które [...]
Stymulacja tkanki mięśniowej jest procesem, który powinien występować w odpowiednich od siebie odstępach czasowych, które z kolei powinny być dobrane tak, aby wstrzelić się w zjawisko superkompensacji. Grupa grupie nie równa Przyglądając się temu, co serwuje nam nauka, większość trenujących osób powinna trenować większe grupy mięśniowe 2-3 razy w [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]