ja w tym dziale pisalem o tym i pytalem nie raz problemem nie jest bialko natomiast interesuja mnie dodatki ktore sa w odzywkach i ich reakcje na wysokie temperatury ( smazenie , gotowanie, pieczenie) mowa o slodzikach , subs. konserwujących itd jakos nikt nie raczył odpowiedzieć a wiadomo ze czesc z nich ma prawo byc dośc toxyczna po wysokich [...]
patka właśnie dam ci soga jak dorwe mateo i mojego abona drtoll heh fishmac to moja ulubiona potrawa w Mc!! Dlatego jak tam ide w du.pie mam jak to robią wazne zeby było smaczne gdybym wiedział jak robią to bym pewnie nic nie zjadł tez mam paru kolegów co pracują , jeden jest juz kierownikiem tak az takich wałków nie ma, chyba ze smazenie w 3 [...]
Badałeś się czy nie masz w sobie pasożyta: czyt. tasiemca, włośnicy. Jedzenie tatara nie jest najlepszym pomysłem, mięso musi być badane nie należy spożywać surowego mięsa tak samo jak surowych żóltek. 1,5kg mięsa poddane obróbce termicznej jaką jest gotowanie tudzież smażenie na Pamie - zmniejsza objętość pokarmu przez łatwiej jest je [...]
Do Domera! Jak napisalam smazonuch ale to moje smazenie polega , ze ja tej oliwy to tylko moze nakretke wlewal na patelnie -wiec czy to bedzie ok? Mam w domu grill domowy , z ktorego czesto korzystam i tam wogole nie dodaje tluszczu ale jak nie bede smazyc to co jesc aby w diecie bylo odpowiednio duzo tluszczy? I jaka diete az taka ich ilosc [...]
jeśli już musisz smażyć potrawy to właśnie na oliwie z oliwek ale najlepiej żeby to było wtedy smażenie krótkotrwałe i na teflonie ...a co do samego smażenia to poczytaj sobie tutaj http://www.sfd.pl/temat77111/ Zmieniony przez - koniczynpo w dniu 2005-05-11 16:08:22
Zależy jakie smażenie , np usmażenie na szybko jajek raczej za mocno to nie zwiększa kaloryczności (zawsze to zdrowy tłuszcz)ale zawsze troche bo 1 g tłuszczu ma 9 kcl a zależy ile wlejesz tej oliwy.Do dłuższego smażenia oliwy nie polecam po 1. strata a po 2 wcale nie powinieneś smażyć tylko gotować albo na parze
smażenie zwiększa kaloryczność więc nawet więcej tego będzie niestety... proponuję zrobić tak jak ja czyli najpierw wlać trochę wody na patelnię a jak się zagrzeje wrzucić na to jajka
a szkoda ze laktoza nie jest grozna...dla moich jelit niestety ostatnio jest. i jak tu nie jesc owocow jak lato idzie...eh ciezkie zycie ) mam jeszcze jedno pytanko odnosnie marchewki: czy smazenie mrozonej marchwi (przez ok 10/15 min) rowniez ma zabojczy wplyw na moją diete?
Nadciśnienie to duży problem ale wiem sporo na ten temat wiec może coś co napisze to Ci się przyda. Pierwsza zasad to taka że dwie szklanki soku pomarańczowego dziennie obniżają ciśnienie o 10 pkt...albo lepiej przedstawie taki krotki opis dnia dla ciebie (ćwiczysz wkoncu na siłowni):np. godzina 700 śniadanie wypij sok pomaranczowy cisnienie [...]
ja częsito leje na poatelnie wode i troche oliwy i wrzucam warzywka i kuraka i tak to sie dusi razem z smażenie to nie jest i oczywiście przyprawy do tego :)
1. po prostu zsumuj wszystkie skladniki ktore wykorzystales do zrobienia potrawy i luz. podczas obrobki (smazenie, gotowanie) artykuly minimalnie traca pewne wartosci ale to zbyt malo zeby sie tym przejmowac. wliczaj wszytko przed obrobka. 2. jesli ten majonez bylby wlasnej roboty to nie ma sprawy, jesli kupny to raczej staraj sie wyeliminowac ale [...]
Smazenie czy tez dluzsze gotowanie powoduje wzrost IG potrawy, co za tym idzie, zwieksza sie prawdopodobienstwo odkladania tkanki tluszczowej. Lepiej spozywac produkty minimalnie przetworzone. Ja griluje. Olila podczas podgrzania na pateli ulega utlenianiu ( marnuje sie ) lepiej smazyc na oleju kokosowym/slonecznikowym lub sloninie.
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
"Smażenie, pieczenie i długie gotowanie obniża wartość odżywczą zawartego w jajkach białka o 40% i czyni je trudniej strawnym. Nie znaczy to jednak, że masz objadać się koglem moglem! Surowe jajka zawierają czynnik blokujący działanie biotyny (wit. H), wywołujący jej niedobory, co powoduje uczucie senności i braku energii oraz zapalenie [...]
co do witamin obecnie naukowcy polecają wystrzegać się witamin w tłuszczach rozpuszczalnych (przyjmowanie bez wyraźnych wskazań) - chodzi m.in o A , D , E i K jak było wspomniane witaminy te magazynują sie w ustroju (nie tak jak np C , ew B które zostają przysłowiowo mówiąc wyszczane) ostatnio wykazano że wit E zamiast swej roli [...]