Kiedy otrzymujemy receptę na leki, uznajemy, że należy je brać i nie zastanawiamy się, czy wchodzą w interakcję z tym, co spożywamy podczas posiłków. A jednak warto się przyjrzeć temu zagadnieniu, ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną [...]
Nowotwory są jednym z największych wyzwań dla zdrowia publicznego na całym świecie i wciąż brakuje spójnej strategii mającej zwiększyć skuteczność standardowych terapii przeciwnowotworowych (chemioterapii, radioterapii, interwencji chirurgicznych). Przeczytaj koniecznie: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]
Ach te poranki! Większości z nas kojarzą się z bardzo trudną pobudką, ociąganiem się najpierw ze wstaniem z łóżka, a później pośpiechem w każdej czynności, byle zdążyć, wyszykować się do wyjścia. I zawsze coś pójdzie nie tak — a to zapomnisz zabrać śniadanie, to wychodzisz w pogniecionej bluzce, czy nie takiej fryzurze jakbyś chciała... Na dodatek [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą [...]
Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Dorośli [...]
Opuncja figowa to egzotyczny owoc, który nie pochodzi, jak by się zdawało z figowca, lecz z jadalnego kaktusa. Istnieje ponad 150 odmian tej rośliny, a jej popularność coraz bardziej wzrasta. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jednak zaczęto ją również uprawiać w Australii, Afryce oraz Europie, a dokładniej w krajach Morza Śródziemnego. Dodatkowo [...]
Czy zjadłaś/eś już dzisiaj porcję zielonych warzyw liściastych? Szpinak, jarmuż, a może roszponka? Czy wiesz, że warzywa tego typu znajdują się na szczycie najbardziej odżywczych produktów w przeliczeniu na jedną kalorię? Dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów i fitoskładników są świetnym sposobem na zwiększenie gęstości składników [...]
Chociaż nazwa omega-3 jest nazwą zbiorczą dla wielu związków, to szczególną uwagę w tej grupie zwraca się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje [...]
Nie ma wątpliwości, że awokado jest bardzo zdrowym i modnym wyborem spożywczym. Nie tylko pięknie wygląda w różnych potrawach, ale ma też mnóstwo składników odżywczych i jest pyszne. Pomimo że większość z nas już wie, iż awokado jest owocem, to w świadomości wielu osób funkcjonuje bardziej jako warzywo. Wynika to z tego, że owoce to dla nas coś, [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
Cukrzyca jest plagą XXI przynoszącą koszty szacowane w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
Początek roku dla wielu osób to okres realizacji postanowień noworocznych. Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Czy podaż witaminy C może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy? Wiele prac wskazuje na możliwe zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) związanego z przyjmowaniem [...]