W Georgia State University przeprowadzono ciekawe badanie, które pokazało, że cząsteczka wytwarzana podczas postu lub ograniczania liczby kalorii, może przeciwdziałać starzeniu się naczyń krwionośnych. Może to jednocześnie zmniejszać częstotliwość występowania i natężenie chorób związanych układem krwionośnym takich jak choroba sercowo-naczyniowa. [...]
Regeneracja mięśni jest kluczowym elementem każdego sportowca. Gdyby nie czas potrzebny na odnawianie się komórek mięśniowych, zasobów glikogenu, IMTG oraz innych elementów, człowiek mógłby ćwiczyć o wiele częściej. Niestety, nie ma nic za darmo. Im cięższy trening, tym dłuższy czas jest potrzebny na regenerację. Zresztą słowo cięższy jest [...]
Metodyka crossfit budzi wiele kontrowersji. Często wykonuje się tam złożone ćwiczenia przy rosnącym zmęczeniu, co może prowadzić do wystąpienia kontuzji. Przykład? Nie jest dobrym pomysłem rwanie, podrzut sztangi, martwy ciąg, zarzut lub wycisk podrzut na ilość. Podsumowanie On-line można napisać wszystko, nie wiemy nawet, czy ankietę wypełniały [...]
Gdy zapytamy kogokolwiek związanego ze sportem, jaki jest najbardziej znany suplement, z dużym prawdopodobieństwem odpowie: odżywka wysokobiałkowa. Po chwili zapewne doda: i kreatyna. Kreatyna dla serca i całego układu krwionośnego Wśród czynników, które mogą zmniejszać, dzięki suplementacji kreatyną, ryzyko wystąpienia chorób [...]
Jeśli jakiś kulturysta ma problemy ze zdrowiem, to zaraz słyszy się, że „nerki wysiadły mu, bo jadł za dużo białka” lub „ma zniszczoną wątrobę przez sterydy”. W rzeczywistości nie znalazłem ani jednego dobrze udokumentowanego przypadku uszkodzenia nerek przez nadmiarową podaż protein w diecie, ani wątroby po umiarkowanym nadużywaniu farmakologii. [...]
Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
Intensywny, krótki trening wykorzystuje inne źródła energii dla pracy mięśni niż niższej intensywności sesja wytrzymałościowa. Naukowcy sprawdzali odpowiedź metaboliczną w trakcie 30 sekund pracy maksymalnej (protokół Wingate na ergometrze rowerowym). Eksperyment Naukowcy postawili hipotezę, iż redukcja zawartości glikogenu w mięśniach podczas [...]
Według przeprowadzonych w dobrze kontrolowanych warunkach badań zielona herbata ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej, po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Czego jeszcze można spodziewać się po zielonej herbacie? Zielonej herbacie [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Chociaż zioła tradycyjnej medycyny Wschodu z reguły kojarzą się z działaniem wzmacniającym organizm w walce ze stresem, czy nadmiernym obciążeniem wysiłkiem, to warto wiedzieć, że współczesna nauka znajduje jeszcze inne, zweryfikowane zastosowania dla przeróżnych kwiatów, korzeni, liści, czy owoców. Nowotwór żołądka – przyczyny i skutki Rak [...]
Palenie tytoniu jest dobrze zadomowione w naszej kulturze, podobnie jak picie alkoholu. Oba nałogi mają katastrofalny wpływ na zdrowie, wywołują wiele chorób i szkodzą otoczeniu. Dla palenia tytoniu pojawiła się alternatywa, czyli „wapowanie”. „Vaping”, jest to korzystanie z e-papierosów, czyli wdychanie płynów do e-papierosów przekształcanych do [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
Wraz z nadejściem zimy wiele osób częściej zauważa problem z zatkanym nosem tuż po przebudzeniu. Jednak pogoda i jakość powietrza zmieniają się w ciągu roku, więc w przypadku osób wrażliwych problem nie musi dotyczyć tylko obecnej pory. Zatkany nos i przekrwienie błony śluzowej nosa występuje, gdy we wnętrzu nosa pojawia się stan zapalny i gdy [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]