[...] (maltodekstryny, czyli węglowodany o dość szybkiej kinetyce), inni 20 g kreatyny dziennie. Jedną z rąk badanych umieszczono w gipsie. Co się okazało po 7 dniach? ilość tkanki mięśniowej spadła o 3.7% (placebo), w grupie kreatyny wzrosła o 0.9%, siła w bicepsie (1 powtórzenie maksymalne) spadła o 21.5% (placebo), w grupie kreatyny odnotowano [...]
[...] tabletki lub żel. Po 12 miesiącach podawania IA (anastrazolu): beztłuszczowa masa ciała wzrosła o 1,2 ± 0,6 kg jednocześnie mężczyźni pozbyli się średnio ~1,8 ± 0,6 kg tkanki tłuszczowej siła uścisku ręki nie wzrosła siła w prostowaniu nóg wzrosła niewiele mniej niż w grupie żelu z testosteronem siła w zginaniu nóg wzrosła mniej, w [...]
[...] I DNA, wyniosła ponad 2.75 miliarda dolarów. U źródeł kancerogenezy: otyłość i alkohol Ludzie bardzo często sami pracują na nowotwory, budując dużą ilość nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Wg danych CDC, 36.5% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość. Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz [...]
Prędzej czy później trening przestaje działać lub zastój pojawi się z zupełnie innych przyczyn. Uwzględniając złożoną naturę wspomnianej problematyki, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad. Ma to szczególne znaczenie w dobie Facebooka, Instagrama oraz popularnych blogów. Zasada 6: „Trzymaj się podstaw” Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] trening aerobowy stężenie SHBG wzrosło o 6.9%, gdy nie trenowali stężenie SHBG wzrosło o 1.7% (po 12 miesiącach), Mężczyźni którzy w trakcie obserwacji stracili > 1.5% tkanki tłuszczowej: gdy prowadzili regularny trening aerobowy stężenie DHT wzrosło o 11.1% (po 12 miesiącach), gdy nie trenowali stężenie DHT wzrosło o 7.3% (po 12 [...]
[...] (stAR), aktywność CYP17. Przy stosowaniu „deki” możliwe są typowe skutki uboczne, w tym ginekomastia progesteronowa, retencja wody, zwiększony przyrost tkanki tłuszczowej (jeśli stosuje się większe dawki nandrolonu). Najprawdopodobniej skutki uboczne stosowania nandrolonu nasilają inne, aromatyzujące SAA (synergistyczny [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] stosować klasyczne sterydy anaboliczno-androgenne. Jak to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? Według badań sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, jednak często badania dotyczą osób w podeszłym wieku. Cierpią one na wyniszczenie masy mięśniowej, są oblane tkanką tłuszczową. Zdrowy, młody sportowiec [...]
[...] iż nawet duża ilość protein w diecie: 4,4 g na kilogram masy ciała, czyli pięciokrotnie więcej, niż zalecana, średnia, dzienna podaż, nie tylko nie prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej, a wręcz owocuje wyraźną redukcją tkanki tłuszczowej u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one [...]
[...] tego luźno związanego z albuminą (może być go ~40%). Testosteron związany z SHBG nie może wiązać się z receptorem androgenowym i nie może zostać wykorzystany przez docelowe tkanki. Dlaczego? Ponieważ SHBG posiada 1000-krotnie większe powinowactwo do wiązania się z testosteronem od albumin. U mężczyzny stężenie testosteronu całkowitego [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
[...] to u niego stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). [...]
[...] prosty, 50 x burpees (przysiad, wyrzut nóg w podporze przodem, powrót do podporu, wyskok w górę), tabata (8 x 20 sekund pracy z 10 sekundowym odpoczynkiem). Dla redukcji tkanki tłuszczowej możesz zastosować: trening aerobowy (biegi, marsze, marszobiegi, jazda na rowerze, niektóre siłowe treningi obwodowe (np. ACT) również sprawdzają się, jako [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] healthy subjects”. Jedyne, co jest prawdziwe, to fakt, iż picie soku (~112 g węglowodanów dziennie; ~1277 ml dziennie) w ciągu 4 tygodni spowodowało zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej o 1.0 ± 1.8 kg oraz to, iż jednocześnie w badanej grupie spadła wrażliwość na insulinę. Niestety nie wierzę w to, iż 100% sok [...]
[...] ilości tłuszczu i zagrożeń dla zdrowia, takich jak choroby sercowo-naczyniowe. Leczenie testosteronem mężczyzn z hipogonadyzmem zwiększa masę mięśniową i zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, jednak wiele z badań klinicznych dotyczących testosteronu trwało zbyt krótko by wyciągać wiążące wnioski. Naukowcy sprawdzali w jaki sposób długotrwałe [...]
[...] na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na [...]
[...] wątroba (regulator glikemii, odbiorca glukozy i innych cukrów) oraz komórki beta trzustki (produkujące insulinę). Pojawieniu się we krwi kwasów tłuszczowych uwolnionych z tkanki tłuszczowej (np. „boczki”, „oponka”). Zaburzeniu w produkcji inkretyn lub oporność na nie (zwiększają efekty działania insuliny przykłady: GLP1-1; GIP; Ponadto GLP-1 [...]