Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]
[...] nie jest on wydatkowany w jakimś szczególnym stopniu. Co innego w przypadku maratonu, triathlonu, czy innych długotrwałych aktywności fizycznych. Może to więc być dowolnie źródło węglowodanów w pełnowartościowym posiłku. Jeżeli więc wszystko jest dla Ciebie jasne, to nie ma już co zmieniać. Ewentualnie sugeruję zwrócić uwagę na urozmaicenie [...]
[...] nie jest on wydatkowany w jakimś szczególnym stopniu. Co innego w przypadku maratonu, triathlonu, czy innych długotrwałych aktywności fizycznych. Może to więc być dowolnie źródło węglowodanów w pełnowartościowym posiłku. Jeżeli więc wszystko jest dla Ciebie jasne, to nie ma już co zmieniać. Ewentualnie sugeruję zwrócić uwagę na urozmaicenie [...]
[...] nie jest on wydatkowany w jakimś szczególnym stopniu. Co innego w przypadku maratonu, triathlonu, czy innych długotrwałych aktywności fizycznych. Może to więc być dowolnie źródło węglowodanów w pełnowartościowym posiłku. Jeżeli więc wszystko jest dla Ciebie jasne, to nie ma już co zmieniać. Ewentualnie sugeruję zwrócić uwagę na urozmaicenie [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
Ułożenie planu treningowego nie jest wcale taką prostą sprawą. Jeśli nie masz wystarczającego doświadczenia, skorzystaj raczej z gotowych rozwiązań, najlepiej pochodzących z zaufanych źródeł. Przy tym warto pamiętać, iż sam fakt, iż coś jest popularne, wcale nie znaczy, że jest to rozwiązanie najlepsze czy najbardziej skuteczne. Dlaczego? Bo [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] stężenie cukru we krwi). Potrafi też aktywować rozpad kwasów tłuszczowych przy długotrwałym poście np. po 36-48 h od ostatniego posiłku (kwasy tłuszczowe służą jako źródło energii i np. mogą zasilać powstawanie glukozy, której potrzebują w pewnym stopniu mięśnie, ale bardziej czerwone krwinki i mózg). U diabetyków stężenie glukagonu po [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
[...] ~1080 kcal na godzinę. Tłuszcze zapewniają w najlepszym razie ok. 31% energii, czyli ~335 kcal (resztę np. węglowodany i tłuszcze zgromadzone w mięśniach, jako lokalne źródło energii). Z tego wynika, że do spalenia 10 kg tłuszczu potrzeba ok. 230 h treningu. Gdyby ktoś biegał 4 h tygodniowo, 16 h miesięcznie, potrzeba ponad 14 miesięcy [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]
W co drugiej reklamie spotyka się sugestie, że możliwe jest zbudowanie 10 kilogramów masy mięśniowej miesięcznie lub pozbycie się X kg tłuszczu miesięcznie. Najbardziej kreatywni trenerzy/dietetycy obiecują jednoczesne zwiększenie masy mięśniowej i pozbycie się tkanki tłuszczowej. Jak to w końcu jest? Kiedy możliwa jest rekompozycja sylwetki? Po [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Siłownia, w której ćwiczę, dostarcza niezwykle wiele tematów do kolejnych artykułów. Oczywiście nie zanudzam Was przypadkami, które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z [...]
[...] Ponadto są prekursorami endogennej syntezy glutaminy, głównego źródła energii dla enterocytów (komórek jelit). Białko serwatkowe zostało również opisane jako doskonałe źródło cysteiny, prekursora syntezy glutationu, który działa jako endogenny przeciwutleniacz. Oprócz tego białko serwatkowe ma wysoki stopień strawności i jest szybko [...]
[...] żywności (nadaje smak słodki oraz wpływa na lepkość, wykazuje właściwości konserwujące), jak i produkcji leków (jako nośnik różnych substancji), czy suplementów diety (jako źródło energii). Łatwo wchłaniana jest przez organizm, zatem szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Efekt ten szczególnie korzystny może być dla osób wysoce aktywnych [...]