SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Scotch eggs/Jajka po szkocku

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6391

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 33 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 259
Kazdy kulturysta wie jak wazne jest w jego diecie białko. Najlepiej to pochodzące prosto od kurki czy krówki. Ale ile mozna wcinać kurczaka z patelni? W sukurs idą scotch eggs czyli jajka po szkocku. Doskonałe na redukcje i mase. Zawierają duzo białka, mało tłuszczu. Dla wszystkich tęskniących za mielonym :)





Składniki:
500 g miesa chudego mięsa wołowego bez scięgien
500 g miesa z piersi kurczaka
6 ugotowanych jajek (mogą być na twardo a mogą na miękko, tu pełna dowolność)
1 surowe jajko do "sklejenia" masy mięsnej
1 cebula
2 ząbki
sól, pieprz, koperek lub inne przyprawy wg uznania

Czas przygotowania: ok 60 minut
Koszt: +/- 20-25 zł

Wartosci odżywcze w 100g:
Białko: 16g
Tłuszcz: 5g
Węglowodany: 1g
Kalorie: 90

Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jajek. W miedzy czasie zmiel mięso i pokrój cebule w kostkę (w wersji dla bardzo leniwych - można zmielić mięso razem z cebulą ). Zmielone mięso zmieszaj z 1 surowym jajkiem. Do powstałej masy przeciśnij 1-2 ząbki czosnku. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupek. Oklej powstałą masą formując kule, które ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C przez ok 30 minut.




Podane z grilowanymi warzywami i brązowym ryżem
_______________________________________________________________
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :)

Zmieniony przez - Maorissa w dniu 2010-10-04 14:05:54
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 40 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5183
wlasnie reszta poszla na kanapki, takie swieze prosto po upieczeniu bylo pycha, reszta po przelezeniu troche w lodowce zrobila sie sucha... wiec dobry pomysl jak w przepisie tutaj podane w sosie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 439 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2322
Wygląda bardzo ciekawie, musze to wypróbować. Sog leci

"Pain is temporary, pride is forever"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 33 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 259
Niestety fotki zniknęły bo troche nagrzebałam w imageshack. Oto bezposredni link do albumu ze zdjęciami z tego przepisu http://img580.imageshack.us/g/img1655s.jpg/
Ciągle sie ucze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 150 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3452
wyglada calkiem ciekawie, na pewno kiedys sobie zrobie. Dzieki :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
sog

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
mogles dac jakies normalne proporcje, a nie 1kg miesa

ale ok, wszystko mozna zmodyfikowac,

chociaz watpie, aby mi sie chcialo bawic w kuchni to lap soga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 826 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 33987
jak juz cos to mogłas,

danie fajne ale niestety ja nie mam czasu na takie zachcianki :)

...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 215 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3888
z kosztami to trochę nierealnie napisałeś za samą wołowinę prawie 2 paki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 33 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 259
Wiesz z kosztami to jest tak ze wszystko zalezy od tego gdzie mieszkasz. Mieszkam w Rzeszowie i tu tej klasy wołowina to ok 30 zł nawet potrafi kosztowac, ale mam to szczescie ze pochodze ze slaska i tam zaopatruje sie w wołowine za ok 17 pln/kg wiec nie tak strasznie. Zdaje sobie sprawe z tego ze takie mieso jest drogie, wiec mozna je zastapic kurczakiem albo indorem, wtedy wyjdzie odpowiednio taniej ale treba sobie wartosci przeliczyc :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 625 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8862
już wiem co skombinuje zamiast cyca na obiad ;D SOG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 40 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5183
u mnie poszlo 350 g wolowiny w kawalkach (wrzucilam do blendera) i z 100g kurczaka, 1 cebula z tym zmielona i razem wyszlo tyle miesa ze drugi raz te 6 jaj obklejalam, pewnie tych jaj bede teraz szukac w tych kulach ;) uzylam srednich jaj, wlasnie pieka sie w piekarniku
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dania do szkoły/uczelni/pracy

Następny temat

Wysokobiałkowy chleb

WHEY premium