Składniki:
500 g miesa chudego mięsa wołowego bez scięgien
500 g miesa z piersi kurczaka
6 ugotowanych jajek (mogą być na twardo a mogą na miękko, tu pełna dowolność)
1 surowe jajko do "sklejenia" masy mięsnej
1 cebula
2 ząbki
sól, pieprz, koperek lub inne przyprawy wg uznania
Czas przygotowania: ok 60 minut
Koszt: +/- 20-25 zł
Wartosci odżywcze w 100g:
Białko: 16g
Tłuszcz: 5g
Węglowodany: 1g
Kalorie: 90
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jajek. W miedzy czasie zmiel mięso i pokrój cebule w kostkę (w wersji dla bardzo leniwych - można zmielić mięso razem z cebulą ). Zmielone mięso zmieszaj z 1 surowym jajkiem. Do powstałej masy przeciśnij 1-2 ząbki czosnku. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupek. Oklej powstałą masą formując kule, które ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C przez ok 30 minut.
Podane z grilowanymi warzywami i brązowym ryżem
_______________________________________________________________
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :)
Zmieniony przez - Maorissa w dniu 2010-10-04 14:05:54