Szacuny
0
Napisanych postów
41
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
361
czesc.
mam pytanko. czy pieczenie obniza zawartosc tluszczu w obrabianym produkcie? tzn chodzi mi o to czy tluszcz - jak to sie popularnie mowi - wysmaza czy nie ? ;]
powinno sie liczyc makroskladniki i kcal przed obrobka tak? ale czy na pewno jak np pieke schab przez godzine to nic sie z tym tluszczem nie dzieje? on zostaje, tak? 10g na 100gr tak jak wedlug tabeli tak?
a jesli nie, to jak to liczyc ?
pozdrawiam
Szacuny
0
Napisanych postów
41
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
361
no ale wiesz.. jak pieke i jem codziennie kilogram schabu to przed obrobka mam 100g tluszczu. czyli 900kcal. wiec co mam przyjmowac na oko, no bez jaj ?;d
jem z tluszczu 900kcal czy 10? :d
jest tu ktos powazniejszy?
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Jak już pisałem możesz zobaczyć w tabele i przyjąć wartości dla schabu po obróbce i wtedy ważyć może to jest jakieś wyjście które ajkże traktowałbym z przymróżeniem oka pozdr
jedzdobrze.pl
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Jak robisz karczek/kiełbasę na grilu czy w piekarniku to chyba widzisz jak kapie z niego tłuszcz? Trzeba dobrze ponacinać mięso i umiejętnie smażyć, żeby jak najwięcej się wytopiło.
Szacuny
0
Napisanych postów
41
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
361
gdybym chcial jest chude mieso to bym kupowal chude mieso - wolowine, indyka czy kure czy chude ryby etc. jesli kupuje schab tzn ze zalezy mi na tym tluszczu ktory w nim jest. wiec skup sie raczej na temacie posta, zanim cos poradzisz ;]
mieso pieke w tzw rekawie okolo godziny. moje pytanie - ile trace przez to tluszczu. albo przynajmniej - jak to liczyc na oko, jaki odsetek moge przyjac za 'wytopiony' ?
Szacuny
0
Napisanych postów
41
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
361
po pieczeniu bede mial miecho minus tluszcz, ktory splynal i przede wszystkim minus - woda, ktora wyparowala lub splynela. podejrzewam ze w wiekszosci pozbede sie wlasnie wody.
troche tego nie rozumiem. pisza tam ze wieprzowina schab - 132kcal, a wieprzowina schab pieczony - 204kcal :d no to chyba jak go dosc ostro zamarynujemy czy cos ;] powstaje tak naprawde jeszcze wieksza roznica kalorycznosci ;d
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
weź pod uwagę że schab się skurczył więc wypłynęła jak pisałeś woda na pewno trochę tłuszczu więc nominalnie warość będzie większa. Możesz spróbować zważyć po upieczeniu i użyć wartości podanych po upieczeniu marynaty raczej nie uwzględniali