Składniki:
Kurczak: ok. 180g
Ryż: 120g
Mieszanka chińska mrożona: 120g
Szparagi mrożone: 60g
Marchewka z groszkiem mrożona: 30g
Pomidory: 2-3 większe, lub puszka takich bez skórki pokrojonych
Czosnek: 2-3 duże ząbki
Przyprawy: curry, Sambal Oelek by TaoTao (nie trzeba jeśli ktoś chce bardziej łagodne), sól ziołowa, przyprawa Grill Mexico by Kotanyi.
Sposób przygotowania:
Smażymy na patelni drobno pokrojony czosnek, dorzucamy posolone i doprawione przyprawą Grill Mexico paseczki/kosteczki kuraka. Jak się zrobi wsypujemy mrożonki. Solimy, dodajemy kawałki pomidora. W między czasie gotujemy ryż w wodzie z curry, najlepiej na dość twardo, ale jak kto lubi. Dodajemy ugotowany ryż na patelnie, łyżeczkę lub dwie Sambal Oelek i mieszamy.
I teraz tak: jak użyliśmy pomidorów z puchy to pewnie mamy na patelni zupę, więc przykręcamy gaz i czekamy aż odparuje do pożądanej przez nas gęstości.
Jemy. Jeśli ktoś sobie będzie życzył zdjęcia to mogę jutro zrobić. :)