Szacuny
5
Napisanych postów
725
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4970
Czytałem sporo artykułów na temat smażenia - oczywiście nie jest to najlepsza forma obróbki pokarmu, ale jeśli już jesteśmy zmuszeni to stajemy przed dylematem - jaki olej wybrać.
Niektórzy krzykną, że na teflon nie potrzeba oleju. Ja jednak skłoniłbym się w stronę zastosowania jakiegoś medium.
Polecacie smalec - wysoki punkt dymienia, ale ma mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych - nie chce tego. Zatem pozostaje oliwa z wytłoków, która nie jest szczególnie wartościowa albo PAM [bezkaloryczny olej w sprayu] albo...
olej ryżowy [punkt dymienia 230 st. C; kwasy n/jn/wn: 21.2g/40.7g/34.3g].
Co byście ostatecznie polecili? Ja skłaniałbym się w stronę PAMu do smażenia.