SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kacper Zastawniak 'Trec' - 28.04.2010

temat działu:

Aktualności - Kulturystyka i Fitness

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5065

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11393 Napisanych postów 72671 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958476
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 229 Napisanych postów 2106 Wiek 54 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 33665
OK, fakt. Tytuły mi umknęły - biję się w piersi. Co oczywiście nie znaczy, że mając takiego gościa na tapecie można byłoby ciekawsze tematy wymyśleć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
fajny mądry gość

sensownie opowiada, podobało mi się


5/5

zdr

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1095 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 12342
jw.

bardzo fajnie się oglądało program i słuchało Pana Kacpra

Zmieniony przez - W4MP w dniu 2010-05-12 10:52:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115952
No i nareszce fajne tematy i odpowiedzi konkretne w ogóle o rynku supli w Polsce

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 229 Napisanych postów 2106 Wiek 54 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 33665
Bardzo ciekawy odcinek. Jedna rzecz mnie zastanowiła... jeśli suple to wytwory otrzymywane z pożywienia, naturalne, że tak powiem... to dlaczego maksymalnie powinny stanowić 30% udziału w diecie? Tak na chłopski rozum... białko w odżywce jest przecież o wiele lepsze (teoretycznie i według wypowiedzi w tym wywiadzie oraz w wywiadzie z Ambroziakiem) niż naturalne z mięsa (bo to zawiera tłuszcze zwierzęce, niekoniecznie zdrowe) czy mleka (bo laktoza, vide wywiad z Głuchowskim). Zatem teoretycznie proporcje 70% z odżywki 30% z pożywienia wydawać by się mogły lepsze, a jednak w praktyce jest całkowicie odwrotnie. Co ciekawsze - coraz więcej osób znających temat od dawna skłania się w kierunku całkowicie naturalnego pożywienia, argumentując to tym, iż np. pierś z kurczaka jest żywą tkanką mającą szereg czynników wzrostowych w przeciwieństwie do obrobionej termicznie, wysuszonej martwej tkanki w odżywkach.

P.S. Kacper ładnie pojechał po x5 Olimpa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3215 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20315
"Tak na chłopski rozum... białko w odżywce jest przecież o wiele lepsze (teoretycznie i według wypowiedzi w tym wywiadzie oraz w wywiadzie z Ambroziakiem) niż naturalne z mięsa (bo to zawiera tłuszcze zwierzęce, niekoniecznie zdrowe) czy mleka (bo laktoza, vide wywiad z Głuchowskim)."

Ani laktoza, ani tłuszcze zwierzęce nie powodują, ze białko z pożywienia jest "gorsze". Słowa "o wiele lepsze", to duże nadużycie - nikt tak nei twierdzi. Wyizolowane proteiny szybko się wchłaniają i łatwo trawią (nie obciążają układu trawiennego), co czyni je dobrym rozwiązaniem w porach okołotreningowych. W pozostałych porach duża szybkość wchłaniania wcale nie jest pożądana. Między innymi z uwagi na dużą odpowiedź insulinową (wysoki indeks i ładunek insulinowy białka w postaci płynnej), porównywalny z odpowiedzią na węglowodany. Może to prowadzić do insulinoodporności, lekkiej hipoglikemii - zatem pośrednio niekorzystnie wpływać na kompozycję ciała. Receptory będą potrzebować coraz wyższego poziomu insuliny do magazynowania składników odżywczych (słabsza reakcja komórek na insulinę), co jest efektem mocno niekorzystnym. Białko płynne dodatkowo jest mało sycące, co może być niepożądane na redukcji.

Pokarm naturalny zawiera dodatkowo enzymy trawienne i witaminy/minerały ułatwiające właściwą absorpcję i przetwarzanie danego produktu. Warto też wspomnieć o alergenach - jedząc ten sam produkt białkowy przez dłuższy czas, narażamy się na wystąpienie alergii pokarmowej.

Ograniczając źródła pożywienia do jednego rodzaju produktu narażamy się na niedobory niektórych substancji i wysoką podaż substancji antyodżywczych jednego typu. Składniki antyodżwycze występują niemalże w każdym rodzaju pożywienia, ale gdy korzystamy tylko z jednego źródła, efekt kumulatywny nasila ich niepożądane działanie.

Przyjmowanie białka płynnego dodatkowo zwalnia też metabolizm, bo organizm potrzebuje znacznie mniej energii do rozbicia płynnego białka na aminokwasy, niż strawienia pełnowartościowego, stałego posiłku.

Nikt nigdy nie mówił o wyższości białka w prochu nad naturalnymi produktami - wybierając źródło białka do danego posiłku, należy kierować się głównie porą posiłku w stosunku do godzin treningowych i dziennym zapotrzebowaniem na białko i kalorie.

Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15365
normalnie jakbym czytał książkę

good job junior
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3215 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20315
"argumentując to tym, iż np. pierś z kurczaka jest żywą tkanką mającą szereg czynników wzrostowych w przeciwieństwie do obrobionej termicznie, wysuszonej martwej tkanki w odżywkach"

Niestety jest to wielkie uproszczenie i trochę "frazesowate". Bo co to znaczy żywa tkanka (?!) I to i to jest "tkaną martwą" - o ile w ogóle możemy operować takimi terminami. Większość naturalnego pożywienia jest poddawanego intensywnemu procesowi termicznemu przed spożyciem (pieczenie, gotowanie, smażenie), a większość dobrych odżywek białkowych uzyskuje się przez procesy "na zimno" - na przykład mikrofiltracja krzyżowa - zatem jest odwrotnie niż we wspomnianym cytacie.

Przewagi pokarmu stałego dopatrywałbym się w zawartości witamin, minerałów czy enzymów, które wpływają na absorpcję makroskładników oraz ich wpływu na metabolizm. Choć w dobie skażenia mięsa hormonami, metalami ciężkimi, estrogenami, etc... ciężko mówić o zdrowych źródłach białka z mięsa. Kluczem może okazać się znalezienie mięsa z upraw przypominających ekologiczne (naturalne).

Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 229 Napisanych postów 2106 Wiek 54 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 33665
Junior: dzięki za wyjaśnienia. Szkoda, że nie podniosłeś tego tematu w rozmowie z gościem. Otóż czytając gazetki, oglądając reklamy, czasami wzorując się na dietach zawodników sponsorowanych przez firmy, wielu początkujących może dojść do przekonania, że absolutnie konieczne jest wcinanie olbrzymich ilości proszków. Dość powiedzieć, iż część gainerów jest produkowana w opakowaniach 10kg, a coraz popularniejsze staje się WPC Ostrowi w worku 15kg. Kacper wyraźnie wskazywał na aspekt prozdrowotny, ale Ty jak widzę zdajesz sobie sprawę, że niekoniecznie musi tak być mimo laboratoriów, badań itd. Szczególnie, gdy się przesadzi z ilością. Dlatego właśnie trzeba było nieco pazura dodać do tego wywiadu. Zapytać właśnie o politykę wmawiającą klientowi, że proszki, suplementy, bo bez tego lipa. Czy to nie Trec rozprowadza koszulki z hasłem "Ty trenuj-my zrobimy resztę"? Właśnie wskazanie, że w zasadzie trening+proszki i będzie OK. Ano - nie będzie. Ty to wiesz, ja to wiem, widz początkujący po programie jednak tego nie wie. Raczej pobiegnie dokupić dodatkowe, najlepiej się sprzedające, bo jeszcze ich nie próbował.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 603 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16407
od kiedy w pokarmie sa enzymy trawienne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 603 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16407
co do odzywek nie zapominajmy ze zanieczyszczone sa prohormonami, hormonami i innym swinstwem
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Krzysztof Selenta - trening medyczny - 20.04.2010

Następny temat

Scr - zbanowany na stałe!!!

WHEY premium