"Tak na chłopski rozum... białko w odżywce jest przecież o wiele lepsze (teoretycznie i według wypowiedzi w tym wywiadzie oraz w wywiadzie z Ambroziakiem) niż naturalne z mięsa (bo to zawiera tłuszcze zwierzęce, niekoniecznie zdrowe) czy mleka (bo laktoza, vide wywiad z Głuchowskim)."
Ani laktoza, ani tłuszcze zwierzęce nie powodują, ze białko z pożywienia jest "gorsze". Słowa "o wiele lepsze", to duże nadużycie - nikt tak nei twierdzi. Wyizolowane proteiny szybko się wchłaniają i łatwo trawią (nie obciążają układu trawiennego), co czyni je dobrym rozwiązaniem w porach okołotreningowych. W pozostałych porach duża szybkość wchłaniania wcale nie jest pożądana. Między innymi z uwagi na dużą odpowiedź insulinową (wysoki indeks i ładunek insulinowy białka w postaci płynnej), porównywalny z odpowiedzią na węglowodany. Może to prowadzić do insulinoodporności, lekkiej hipoglikemii - zatem pośrednio niekorzystnie wpływać na kompozycję ciała. Receptory będą potrzebować coraz wyższego poziomu insuliny do magazynowania składników odżywczych (słabsza reakcja komórek na insulinę), co jest efektem mocno niekorzystnym. Białko płynne dodatkowo jest mało sycące, co może być niepożądane na redukcji.
Pokarm naturalny zawiera dodatkowo enzymy trawienne i witaminy/minerały ułatwiające właściwą absorpcję i przetwarzanie danego produktu. Warto też wspomnieć o alergenach - jedząc ten sam produkt białkowy przez dłuższy czas, narażamy się na wystąpienie alergii pokarmowej.
Ograniczając źródła pożywienia do jednego rodzaju produktu narażamy się na niedobory niektórych substancji i wysoką podaż substancji antyodżywczych jednego typu. Składniki antyodżwycze występują niemalże w każdym rodzaju pożywienia, ale gdy korzystamy tylko z jednego źródła, efekt kumulatywny nasila ich niepożądane działanie.
Przyjmowanie białka płynnego dodatkowo zwalnia też metabolizm, bo organizm potrzebuje znacznie mniej energii do rozbicia płynnego białka na aminokwasy, niż strawienia pełnowartościowego, stałego posiłku.
Nikt nigdy nie mówił o wyższości białka w prochu nad naturalnymi produktami - wybierając źródło białka do danego posiłku, należy kierować się głównie porą posiłku w stosunku do godzin treningowych i dziennym zapotrzebowaniem na białko i kalorie.