SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

GLUTAMINA -badania naukowe, czyli przeznacz pieniądze na co innego ;)

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 114999

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 505 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8621

Cioś

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
raz ze opis marketingowy, bez wartosci merytorycznej

dwa - że odnosnik do konkurencyjnego sklepu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 505 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8621
Wartośc akurat spora, ale widze, że dla was wartość ma tylko wasza kabza? Spoko będe już pamiętał i odnosił się przez ten pryzmat do waszych porad zamieszczcanych tutaj. Długo mnie nie było i widze ,że sporo się pozmieniało...

Cioś

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
regulamin sie nie zmienil, mozliwe ze ktorys z moderatorów był bardziej niz ja pobłazliwy. Osobiscie za to odpowiedzilnosci nie biore, podobnie jak za Twoj sposob postrzegania tego forum/dzialu i ideologie jakie do tego dorabiasz. Masz w tej materii pełna swobodę, póki nie dasz temu upustu - łamiac regulamin forum (np pkt 7)

zamieszczanie linkow czy odnosnikow do konkurencyjnych serwisów/ sklepów jest niezgodne z regulaminem forum (pkt6)

poza tym treśc w/w opracowania ma już swoj komentarz w treści tegoz artykułu autorstawa Knife'a. Są w tym temacie zamieszczone odpowiednie badania naukowe - które obalają wiele przypisywanych glutaminie funkcji (a dokladnie - dodatkowej jej suplementacji). Powielanie tego typu j/w rewelacji, ktore najczęsciej są po prosu błogim zyczeniem producentów suplementów, nie jest moim zdaniem potrzebne - zwłaszcza, że rzekome (opsane wyzej w usunietym poscie), wlasciwosci glutaminy byly juz podnoszone na forum.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-03-24 16:24:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Faftag, poznałem już Twoje sceptyczne podejście do supli. Stąd moje pytanie...

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
To więc na tak zadane pytanie odpowiedziałem już na poprzedniej stronie


A fakt, że nie jestem entuzjastą glutaminy, nie oznacza wcale, że sceptycznie podchodze do suplementacji w ogóle.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Wydaje mi się, że jednak sceptycznie, ale głos sceptyka w dyskusji jest zawsze potrzebny.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Zatem pozwolę sobie rzucic i swoj subiektywny pogląd:

Wydaje mi się, że jednak sceptycznie, - sceptycznie w kontekscie Twojego entuzjazmu

pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 55031
Amroziak

ale przecież cały temat jest o glutaminie

poszło w tym wątku już mase badań
większość była za tym, że glutamina w praktyce nie ma zastosowania

jedyne wyjątki to ten np. co ja umieściłem, iz jest prekursorem argininy i to tyle.

Skoro coś nie ma przełożenia w praktyce - po co suplementować?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Jest znacznie więcej badań czy opracowań, wskazujących na przydatność glutaminy w sporcie czy ogólnie rozumianej aktywności ruchowej. Nie mam czasu szukać, bo jestem zawalony robotą. Tu jakieś, co akurat miałem po ręką:

Nonnutritive Effects of Glutamine
by Roth, E.

Glutamine is the most abundant free amino acid of the human body. Besides its role as a constituent of proteins and its importance in amino acid transamination, glutamine has regulatory capacity in immune and cell modulation. Glutamine deprivation reduces proliferation of lymphocytes, influences expression of surface activation markers on lymphocytes and monocytes, affects the production of cytokines, and stimulates apoptosis. Moreover, glutamine administration seems to have a positive effect on glucose metabolism in the state of insulin resistance. Glutamine influences a variety of different molecular pathways. Glutamine stimulates the formation of heat shock protein 70 in monocytes by enhancing the stability of mRNA, influences the redox potential of the cell by enhancing the formation of glutathione, induces cellular anabolic effects by increasing the cell volume, activates mitogen-activated protein kinases, and interacts with particular aminoacyl-transfer RNA synthetases in specific glutamine-sensing metabolism. Glutamine is applied under clinical conditions as an oral, parenteral, or enteral supplement either as the single amino acid or in the form of glutamine-containing dipeptides for preventing mucositis/stomatitis and for preventing glutamine-deficiency in critically ill patients. Because of the high turnover rate of glutamine, even high amounts of glutamine up to a daily administration of 30 g can be given without any important side effects.



Gut. 2008 Nov 18. [Epub ahead of print]
Dietary modulation of PPAR{gamma}

Marion-Letellier R, Dechelotte P, Iacucci M, Ghosh S.

France.

Peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARgamma) is a nuclear receptor that regulates intestinal inflammation. PPARgamma is highly expressed in the colon and can be activated by various dietary ligands. A number of fatty acids such as PUFAs or eicosanoids are considered as endogenous PPARgamma activators. Nevertheless, other nutrients such as glutamine, spicy food or flavonoids are also able to activate PPARgamma. As PPARgamma plays a key role in bacterial induced inflammation, anti-inflammatory properties of probiotics may be mediated through PPARgamma. The aims of the present review are to discuss of the potential roles of dietary compounds to modulate intestinal inflammation through PPARgamma.



Diabetologia. 2007 Sep;50(9):1949-59. Epub 2007 Jun 29. Links
L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle of rats with diet-induced obesity.

Prada PO, Hirabara SM, de Souza CT, Schenka AA, Zecchin HG, Vassallo J, Velloso LA, Carneiro E, Carvalheira JB, Curi R, Saad MJ.
Departamento de Clínica Médica da Universidade Estadual de Campinas, Rua Tessália Viera de Camargo 126, Campinas, San Paulo, 13083-887, Brazil.
AIMS/HYPOTHESIS: Diet-induced obesity (DIO) is associated with insulin resistance in liver and muscle, but not in adipose tissue. Mice with fat-specific disruption of the gene encoding the insulin receptor are protected against DIO and glucose intolerance. In cell culture, glutamine induces insulin resistance in adipocytes, but has no effect in muscle cells. We investigated whether supplementation of a high-fat diet with glutamine induces insulin resistance in adipose tissue in the rat, improving insulin sensitivity in the whole animal. MATERIALS AND METHODS: Male Wistar rats received standard rodent chow or a high-fat diet (HF) or an HF supplemented with alanine or glutamine (HFGln) for 2 months. Light microscopy and morphometry, oxygen consumption, hyperinsulinaemic-euglycaemic clamp and immunoprecipitation/immunoblotting were performed. RESULTS: HFGln rats showed reductions in adipose mass and adipocyte size, a decrease in the activity of the insulin-induced IRS-phosphatidylinositol 3-kinase (PI3-K)-protein kinase B-forkhead transcription factor box 01 pathway in adipose tissue, and an increase in adiponectin levels. These results were associated with increases in insulin-stimulated glucose uptake in skeletal muscle and insulin-induced suppression of hepatic glucose output, and were accompanied by an increase in the activity of the insulin-induced IRS-PI3-K-Akt pathway in these tissues. In parallel, there were decreases in TNFalpha and IL-6 levels and reductions in c-jun N-terminal kinase (JNK), IkappaB kinase subunit beta (IKKbeta) and mammalian target of rapamycin (mTOR) activity in the liver, muscle and adipose tissue. There was also an increase in oxygen consumption and a decrease in the respiratory exchange rate in HFGln rats. CONCLUSIONS/INTERPRETATION: Glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue, and this is accompanied by an increase in the activity of the hexosamine pathway. It also reduces adipose mass, consequently attenuating insulin resistance and activation of JNK and IKKbeta, while improving insulin signalling in liver and muscle.




JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2006 Mar-Apr;30(2):76-80. Links
Glutamine supplementation increases postprandial energy expenditure and fat oxidation in humans.

Iwashita S, Mikus C, Baier S, Flakoll PJ.
Center for Designing Foods to Improve Nutrition, Department of Food Science and Human Nutrition, Iowa State University, Ames, IA 50011, USA.
BACKGROUND: Glutamine interacts with insulin-mediated glucose disposal, which is a component of the increase in energy expenditure (EE) after a meal. The study aim was to examine if glutamine supplementation alters postmeal nutrient oxidation. METHODS: Ten healthy young adults consumed a mixed meal (6.5 kcal/kg, 14%:22%:64% = protein:fat:carbohydrate) containing either glutamine (GLN:1.05 kcal/kg) or an isocaloric amino acid mixture (alanine: glycine:serine = 2:1:0.5; CON). GLN and CON treatments were administered on separate days in random order for each subject. EE, nonprotein respiratory quotient (RQ), and fat and carbohydrate oxidation rates were assessed using indirect calorimetry for 30 minutes before and for 360 minutes after meal ingestion. RESULTS: Premeal EE and RQ were similar between treatments. The increase in EE above basal during both early (0-180 minutes) and late (180-360 minutes) postmeal phases was greater in GLN than in CON (p < .05), resulting in postmeal EE being 49% greater during the total postmeal phase (p < .05). Net change of carbohydrate oxidation was 38% higher during the early phase with GLN (p < .05), whereas it was 71% lower during the later phase (p < .05). GLN enhanced fat oxidation by approximately 42 kcal compared with CON during the late phase (p < .05). CONCLUSIONS: Glutamine supplementation with a mixed meal alters nutrient metabolism to increase postmeal EE by increasing carbohydrate oxidation during the early postmeal phase and fat oxidation during the late postmeal phase. Consideration must be given to the potential that these postprandial changes in EE are related to glutamine-mediated changes in insulin action and consequently glucose disposal.

S. Ambroziak

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Masówa Mutant Mass, Amino 2000, Cell Pump

Następny temat

no xplode , ile gram w jednej miarce?

WHEY premium