200 gr schabu
200 gr piersi z kurczaka
10 gr oliwa z oliwek
50 gr ser feta pokorjonego w drobniutką kostke, lub poprostu rozdrobniona
2 ząbki czosnku, drobno posiekana
1 całe jajko
30 gr bułka tarta
sok z polówki cytryny
przyprawy: bazylia, oregano, mięta,( generalnie prowansaklskie ), sól, pieprz, papryka ostra, maga. Dośc wazna jest mięta, ale ni nalezy dawacza duzo poniewaz ma intensywny smak i aromat. Około 3 listków, lub pokazną szczypte jezeli jest suszona. Pozostałych ziół nie szczedzić!!! Wiadomo z najlepsze ze swiezych bo dodatkowo poprawiają wygląd dania wzbogacając go o zielony kolor. Reszte przypraw według uznania jak kto woli-ostre, słone itp
Mięso mielimy ( poprosic w sklepie) , do tego dozucamy kolejno pozostałe składniki i przyprawy. Dokładnie wszytko mieszamy. wazne zeby wstawic na 3-4 godzinki do lodówki, wtedy mieszanka stęzeje i nie bedzie sie rozpadac podczas procesu!!
I na grill, dobra alternatywa zamiast kiełbachy czy duzego karczku. Mięso mozna spokojnie formowac w kotleciki lub nabijac w formie pałeczek na patyczki drewnie ( zmoczyc uprzednio- lepiej sie nabija i nie zajmą sie ogniem). Mięso mozna tez z powodzeniem piec w piekarniku w takich samych formach.
Najlepiej smakuje z sałatką i tzadzykami ( wersja przy redukcji: twarozek grecki zastąpic naszym twarogiem, zmiksowac i dodac reszte sładników oczywiscie z jogurtem naturalnym)
Zdjecia wkleje jak bede robił kolejnym razem
wartosci w/w składników, samego mięcha około :
b- 88 gr
w- 12 gr
tł-39 gr
smacznego