
Dawno się nie udzielałem, bo nie miałem czasu na zabawy w przepisy, czas trochę nadrobić

Dziś przedstawiam pyszne kotlety mielone - świetne od razu po przygotowaniu jak i na zimno, nie zasuszają się jak cycki

Składniki
200 g piersi
200 g schabu
bułka tarta
jajko
ulubione przyprawy (ja dałem kebab, zioła prowansalskie i czosnek w proszku)

Mięso mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajo, wsypujemy ciut bułki tartej, dodajemy przyprawy.

Następnie wszystko urabiamy ręką, gdy masa jest za rzadka to stopniowo dodajemy bułki

Masa ma dobrą konsystencję i jest gotowa gdy zbija się w jedną kulkę i nie przykleja się do rąk

Formujemy kotleciki (po około 100-150 g) i smażymy (dowolność pełna - na teflonie, można na jakimś tłuszczu - kotleciki są smaczniejsze wtedy


Wartości odżywcze przy użytej przeze mnie gramaturze:
B - 87 g
WW - 5 g
T - 20 g
Życzę smacznego


pzdr
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-12-06 12:33:00