SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak smakołyki spalają tłuszcz

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19398

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Właśnie!... Żywienie ze znaczną przewagą białka jest teoretycznie prostym sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej i utrzymanie niskiego jej poziomu. Ale tu pojawiają się względy zdrowotne...
Ostatecznie więc - dieta tego typu jest dobrą metodą na osiągnięcie spektakularnego efektu w krótkim czasie, w sytuacjach jakiejś wyższej konieczności.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 5770 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 42384
niestety moj organizm jest zbt cwany i zaden slodzik , napoj czy odzywka go nie oszuka :/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
To zrozumiałe... Organizm dąży w pierwszej kolejności do zaspokojenia potrzeb węglowodanowych, więc poszukuje ich w pożywieniu.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
AXEL97

dlatego zwlaszcza przy planowanej w dluzszym czasie redukcji tak ciezko wpasowac sie w diety niskoweglodowanowe bez ladowania - o czym pisal juz Slawek

najbezpieczniej wiec wykorzystac naturalne ciagoty i przyjmowac ich ew nadmiar w okresie potreningowym
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
przepraszam, ze odkopuje temat - ale myśle, że jest on ciagle aktualny

odswiezam gdyz mam pytaniea dotyczace tezy:

Ale 1 g białka zawiera tylko 0.8 aktywnych kalorii. Teoretycznie - trzeba by więc zjadać ze 3 kg samego białka, żeby przytyć.

i

przetworzenie np. 1 g białka w 1 g tłuszczu zużywa tyle samo energii lub więcej, ile zmagazynowane jest w tym jednym gramie tłuszczu. Magazynowanie białka w postaci tłuszczu jest więc tylko zjawiskiem teoretycznym, gdyż istnieje pakiet enzymów umożliwiających przemianę białka w tłuszcz, ale w praktyce - przemiana taka nie prowadzi w zysku energetycznego, czyli - w tym przypadku - przyrostu masy tkanki tłuszczowej.


gdzie mozna znaleźć zródlo takowych informacji? dla mnie są niespojne chocby logicznie (1g bialka nie moze utworzyc 1g tluszczu, natomiast okreslona ilosc bialka - moze).

w zasadzie wg w/w oblicznie zapotrzebowania kalorycznego i bilansu diety - wywracane jest do góry nogami, zastapienie bowiem 25% udzialu wegli w diecie - udzialem bialkowym - zmniejsza kalorycznosc diety diametralnie.

Poza tym, skoro pozyskiwanie energi z bialek jest aż tak bardzo nieoplacalne, i niewydajne dla organizmu - to dlaczego tak "łatwo o katabolizm miesniowy" - przy dostepnosci materiałow zapasowych obecnych w tk tluszczowej. Odnosząc sie do wyobrazni - jak to jest.

I jeszcze jedno pytanie - czym mozna tlumaczyc wyrazny wzrost poziomu cukru we krwi po spozyciu duzej ilosci odzywki bialkowej (ok 50g na czczo, pomiar po 60 minutach od spozycia).

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-13 14:59:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
w mojej opini w uproszczeniach ...

gdzie mozna znaleźć zródlo takowych informacji?

przyznam sie szczerze ze nie spotkalem sie ...


w zasadzie wg w/w oblicznie zapotrzebowania kalorycznego i bilansu diety - wywracane jest do góry nogami, zastapienie bowiem 25% udzialu wegli w diecie - udzialem bialkowym - zmniejsza kalorycznosc diety diametralnie.

ale czesto o tym nie pamietaja badacze
porownujac diete niskobialkowa z dieta poprawnie bialkowa i zdziwieni sa roznymy wynikami - a przeciez wartosc kaloryczna - mowia - jest zblizona

nie mam natomiast danych (nie pamietam/nie spotkalem sie) jak to wyglada w przypadku diety
wysokobialkowej VS odpowiedniobialkowa
choc mozna inerpolowac ze dieta wysokobialkowa (ponad zapotrzebowanie) moze nie genereowac optymalnego srodowiska m.in. hormonalnego do gromadzenia (zarowno tkanki miesniowej jak i tluszczowej)

Poza tym, skoro pozyskiwanie energi z bialek jest aż tak bardzo nieoplacalne, i niewydajne dla organizmu - to dlaczego tak "łatwo o katabolizm miesniowy" - przy dostepnosci materiałow zapasowych obecnych w tk tluszczowej. Odnosząc sie do wyobrazni - jak to jest.

organizm nie tyle szuka energii co raczej glikogenu do wykorzystania najpopularniejszej obecnie sciezki energetycznej
czyli nie sama energia, ale jej 'przejsciowa forma' glikogen

I jeszcze jedno pytanie - czym mozna tlumaczyc wyrazny wzrost poziomu cukru we krwi po spozyciu duzej ilosci odzywki bialkowej (ok 50g na czczo, pomiar po 60 minutach od spozycia).

najczesciej tym ze okolo 50% (rozne zrodla rozne dane ale ta okolica) konwertowana jest do glikogenu (choc tez w roznym czasie) - uproszczenie - w zaleznosci od aminogramu

ale jestem pewien ze Slawek odpowie pelniej :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Wydaje mi się, że przyrost tkanki tłuszczowej w przypadku diety bardzo-wysokobiałkowej nie będzie możliwy, bo ilość spożytego białka przekroczyłaby tutaj zdolność organizmu do jego trawienia i przyswajania. Ta ilość - to bodaj, jak dobrze pamiętam - 300 g na dobę. Chociaż dieta wysokobiałkowa prowadzi do adaptacji układu trawiennego i poprawy zdolności jego trawienia i przyswajania, ale też istnieją tu przecież granice tej adaptacji.

Zastępowanie pewnej objętości diety pokarmami czysto-białkowymi - to stary i sprawdzony sposób, pomagający zredukować tkankę tłuszczową łakomczuchom. Jest wiele takich osób, które muszą się "dopchnąć" się na maksa. W takich przypadkach - np. kostka białego chudego sera z odżywką wysokobiałkową czy słodzikiem - dla smaku - daje bardzo dobre rezultaty. Pomijam aspekt zdrowotny nadmiaru białka...

Wzrost poziomu cukru we krwi po pewnym czasie od spożycia porcji białka związany jest głównie z jego aktywnością adrenergiczną (przemiana fenyloalaniny i tyrozyny do adrenaliny i noradrenaliny), prowadzącą do rozpadu glikogenu (glikogenolizy). Oczywiście - może mieć tutaj też znaczenie aktywność glukogenetyczna różnych aminokwasów glikogennych, jak np. alaniny w cyklu glukozowo-alaninowym.

Faftag. Jakoś nie mogę złapać idei tego pytania o katabolizm i substraty energetyczne tkanki tłuszczowej. Jakbyś mógł je doprecyzować - będę wdzięczny...

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Faftag - chyba zajarzyłem... Chodzi Ci o to - dlaczego wzrasta katabolizm białek przy niskim poziomie węglowodanów?...

Tutaj chodzi głównie o homeostazę glukozy... Utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi ma priorytet nad innymi zdarzeniami metabolicznymi, gdyż glukoza stanowi główny substrat energetyczny dla tkanki nerwowej.
Przy niskiej podaży węglowodanów, organizm produkuje glukozę z aminokwasów glikogennych, pochodzących z proteolizy, oraz z glicerolu, pochodzącego z lipolizy. Ponieważ - dla organizmu - tkanka mięśniowa jest magazynem aminokwasów, takim samym - jak tkanka tłuszczowa - glicerolu czy kwasów tłuszczowych, dlatego właśnie wzmaga się wtedy katabolizm białek mięśniowych.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Slawku
napisalem o tym 2 posty wyzej :D
i o tym ze z pewnoscia rozwiniesz moja mysl :D

Zmieniony przez - Biniu w dniu 2009-10-14 07:15:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Tak tak - widziałem.

S. Ambroziak

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

OLIMP NA GALI X FIGHTS SERIES

Następny temat

czy olimp sprzedaje wszystko w blistrach juz?

WHEY premium