Goral, nie mam pojęcia kto to napisał, ze picie mleka w wiekszej ilosci upośledza wchanianie wapnia, ale niewatpliwie jego wiedza na ten temat ma wiele do życzenia. Wapń z mleka jest najbardziej przyswajalny gdyż:
1. Stosunek wapnia do fosforu w mleku jest w przybliżeniu 1:1 czyli udealnie dla gospodarki wapniowej w organizmie
2. Występuje tam laktoza, która uwrazliwia kosmki jelitowe na wchłanianie wapnia
3. występują fosfopeptydy - produkty trawienia kazeiny, które wzmagają wchłanianie wapnia
4. Mleko zawiera witamine D - która pomaga w procesie wchłaniania wapnia.
Dla ciekawości powiem, ze większośc osób uprawiających kulturystykę ogranicza spożywanie mleka w efekcie czego mają bardzo duze niedobowy wapnia. Robiłem (chyba w 1998 roku) na ten temat badania. Ponadto wiele osób na forum, którym robiełem analizy, również mają niedobory tego składnika. Tak wiec panowie, nie ograniczajcie mleka - to poroniony pomysł.
podam teraz kilka czynników odpowiedzialnych za wchłanianie wapnia:
Poprawia wchłanianie:
- witamina D
- aminokwasy
- laktoza
- po części błonnik ( fermentując tworzy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe które wzmagaja wchłanianie wapnia)
Utrudnia wchłanianie:
- po części blonnik - zawarty tam kwas uronowy tworzy z wapnie nierozpuszczalne kompleksy
- fityniany
-kwasy tłuszczowe nasycone
zwiększa wydalanie:
- sód
- nadmiar białka
- kofeina
- kadm
- nadmiar fosforu w diecie
Ponieważ większosć z was jest na diecie wysokobialkowej, powinniście dostarczać dużo wapnia.
Bialko zwierzęce zawiera dużo aminokwasów siarkowych: metioniny i cysteiny. podczas przemian tych aminowkasów powstają siarczany, które podwyższają kwasowość moczu, a to zwiększa filtrację w kłebuszkach nerkowych i wydalanie wapnia. Ponadto podczas wzrostu steżenia siarczanów, z tkanki kostnej w celach buforujacych uwalniane są sole wapniowe i magnezowe z kosci
Na koniec kilka istotnych szczegółów:
- 3 łyzki mleka na filiżankę kawy łagodzą niekorzytsny wpływ kofeiny na gosp. wapniową
- 2 szklanki melka dostarczają ok. 600mg, a 100g żołtego sera ok. 800-1000mg
- ser biały jest słabym żródłem wapnia, ponieważ 80% tego składnika ucieka do serwatki
- nie można też pić mleka w nadmiarze - może to upośledzac wchlanianie żelaza i cynku, a także działac zbyt alkalizująco na przewód pokarmowy co utrudnia trawienie.
Uff, mam nadzieje, że nie zanudziłem :)
szukala