SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

kurczaki hormony antybiotyki..

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 12023

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
Luke88 - dziękujemy za wyjaśnienie jak to jest z chemią dla kuraków.
Jeśli chodzi o różnicę między "produktem fermy" a "prawdziwą kurą"... Wiesz... Ja ją widzę. Dosłownie. Co innego otrzymuję w garnku jako rosół z kury zakupionej w mięsnym, a co innego, gdy w garnku ląduje kura przywieziona od rodziny. Nie wyglada ani nie pachnie jak placebo

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1240 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8570
On mowil o kurach z ferm, wiec jaka by ta ferma nie byla to te srodki sa tam stosowane. A jesli mowimy o jakims kurniku gdzie jest paredziesiat kurakow i tylko przeznaczonych na uzytek wlasny w gospodarstwie to juz takich kur nie ma co porywnywac, tak samo jak jajek od takich kur chodowanych sobie a jajek z ferm. Wiadomo ze sobie nikt nie bd stosowal tych srodkow tylko kury sa hodowane na zdrowej paszy jeszcze przewaznie z wlasnego zboza, ale takie kury nie ida w obieg tylko jak sam powiedziales sa w "rodzinie".

Don't be afraid to be weak,
don't be too proud to be strong.

www.wolny-finansowo.pl - zarabianie online i revshare
www.treningnamase.com.pl - indywidualne diety i plany treningowe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 1650 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10367
Gdybysmy mieli jesc sam zdrowe kury to musielibysmy sie mocno cofnac w rozwoju i wlasciwie co druga rodzina by musiala kurki hodowac - pozostale krowki i swinki. Obostrzena z UE powinny byc bardziej ostre, bo obecne przepyisy niezbyt dobrze chronia konsumenta. Kupujac piers z kurczaka w sklepie nie wiemy czy wlasciciel farmy przestrzegal przepisow i norm... niestety..., wiec to co napisal luke88 jest bardzo interesujace z punktu widzenia teorii, ale moze mocno rozmijac sie z rzeczywistoscia.

Dzieki luke88 zaciekawy tekst - masz odemnie SOG'a.

___WYTRWALOSC_-_TO_PODSTAWA___SUKCESU_________
Dziennik odchudzania
i fotki z postepow w redukcji: http://www.sfd.pl/Blog/Dziennik_odchudzanie__jak_zrzucic_30kg_w_rok-t521970-s75.html
Foty - s.23, s.53, Podsumowanie s.75

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
wiec dlaczego jecie je praktycznie non stop skoro kazdy tu mowi o "zdrowym" odzywianiu?
Mówiąc o zdrowym odżywianiu większości chodzi raczej o diety beztłuszczowe. Mówię większości
bo taki jest ogólny stereotyp, że niskotłuszczowe diety są zdrowę, otóż błąd, ale to nie jest odpowiedni temat na wyjaśnianie.

Ale piszesz bzdury https://bundles.sfd.pl/../../buziaki/7.gif[/img] sfd i diety low-fat, dobre sfd i diety low-fat, dobre sfd i diety low-fat, dobre [img]../../buziaki/7.gif" alt="" /><lol>
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 84 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1802
A ja dalej twierdzę,że kura hodowana u babci na podwórzu wcale nie jest jakościowo lepsza (zarówno mięso jak i jaja) od kury z fermy.
Ba,nie ma ŻADNYCH naukowych badań potwierdzających,iż chów ekologiczny daje lepsze efekty(jakość produktów pochodzenia zwierzęcego,tzn jakość mięsa,jaj,białka,aminokwasów....) od typowego chowu klatkowego na wielkiej fermie(nie licząc lepszego samopoczucia i komfortu zwierząt,ale w dzisiejszych czasach niestety to jest kwestia drugoplanowa).
Jeszcze raz zaznaczam-chów ekologiczny różni się od standardowego tylko i wyłącznie warunkami w jakich chowa się zwierzęta,jakość produktów jest taka sama.
Jeśli ktoś ma jakieś argumenty na tak,proszę niech je wklei,z checią przeczytam:)

A jako ciekawostkę dodam,że takie kury biegające po wybiegu/podwórzu spożywają różne dziwne rzeczy,które nie koniecznie powinny być w ich diecie,włącznie z metalami ciężkimi,bakteriami,grzybami i innymi żyjątkami:)
A dodatkowo cierpią na choroby parazytologiczne (spowodowane pasożytami które je "atakują" podczas takich schadzek:P)

/edit
Aha i nie zrozumcie mnie źle,ja jestem jak najbardziej zwolennikiem ekologicznego chowu i utrzymania zwierząt(i nie mówie tutaj tylko o drobiu),ponieważ wiem w jakich warunkach trzyma się zazwyczaj zwierzęta i wiem że to bardzo odbiega od normy.Zwięrzęta które dają nam określoną korzyść,czy to jest mięso,mleko czy jaja powinny być humanitarnie utrzymywane i ubijane,bez znęcania się,bez faszerowania chemią,bez sztucznego oświetlenia,bez ścisku.
Jesteśmy ludźmi i powinniśmy zachowywać się jak na ludzi przystało,w końcu to nas różni od zwierząt prawda?
Chociaż patrzać na niektórych mam poważne wątpliwości...


Zmieniony przez - luke88 w dniu 2009-08-14 17:40:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 1650 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10367
luke88: tu musze sie z nowu z toba zgodzic, ze jedyna metoda potwierdzajaca korzystny wplyw danego prodktu a takze /diety/metody_treningowej sa badania naukowe, zwlaszca te potwierdzone danymi statystycznymi.

___WYTRWALOSC_-_TO_PODSTAWA___SUKCESU_________
Dziennik odchudzania
i fotki z postepow w redukcji: http://www.sfd.pl/Blog/Dziennik_odchudzanie__jak_zrzucic_30kg_w_rok-t521970-s75.html
Foty - s.23, s.53, Podsumowanie s.75

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 84 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1802
Wiesz MaximusRex,ja bym chciał się zgodzić z tym,że produkty ekologiczne są lepsze,zdrowsze,bogatsze w białko,bo to oznaczałoby po pierwsze poprawę warunków bytowych zwierząt,a po drugie byłoby dla nas korzystne,bo każdy wiedziałby co je.
Ale niestety,ekologiczne nie zawsze = zdrowe i lepsze,często to zwykły chwyt marketingowy,reklama,próba wyróżnienia się na rynku.
Taki mały przykład-wiecie jakie jest najlepsze mięso wołowe(jeśli chodzi o walory smakowe a co za tym idzie wysoką cenę)?
Nie,nie produkowane w ekologicznej oborze, a cielęcina produkowana na tzw. "białe mięso".
Białe mięso oznacza nic innego,jak mięso uzyskane z cielaka karmionego samym mlekiem,co powoduje u niego anemię,a konsekwencją jest specyficzne białe mięso,o wysokich walorach kulinarnych.
Z ekologią to nie ma nic wspólnego,natomiast sprzedaje się i jest bardzo cenione szczególnie w zachodnich stronach UE.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
luke88 nie zgodzę się z tobą, u zwierzyny hodowlanej liczy się to czym jest karmiona, zarówno poziom NNKT w mięsie,jajach i mleku jest wyższy a poziom cholesterolu jest niższy u zwierzyny karmionej nie przemysłowo...

Zmieniony przez - qazar w dniu 2009-08-14 20:12:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
przecież nawet smak jest lepszy jaj od kogoś a z fermy nie porównywalnie gorsze smakowo

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Ale to nie podlega dalszemu rozwodzeniu się w artykule o insulinie były dane dotyczące mięsa wołowego(składu) pasza vs. "trawa"
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ciasto bananowe z białkiem?

Następny temat

wegle proste i złożone

WHEY premium