SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[Low Carb] Losos w sosie oliwkowo, kaparowo-koperkowym

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8543

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 230 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1001
Skladniki
1. Losos mrozony (ja uzywam tego z Lidla w 1kg workach) sztuka ma 60g
2. Lyzeczka 5g oliwy
3. Marchewka jedna
4. Lisc zielonej czesci pora
5. lyzka kopru (ja mroze :)
6. 2 Lyzki oliwek
7. 1 lyzka kaparow
8. 100ml wina bialego
9. Rama culinesse do gotowania

====================

0. Wstawiamy lososia w rekawie do piekarnika skrapiajac go sokiem z cytryny na jakies 20min. Ja wstawiam od razu 5 sztuk bo na tyle starcza sosu.





1. Rozgrzewamy lyzeczke oliwy na patelni
2. podsmazamy szybko marchewke i zielona czesc pora, tak zeby sie lekko sciely
3. Zalewamy to winem i czekamy az ono odparuje mieszajac co jakis czas
4. Wlewamy butelke ramy cremefine
5. wrzucamy w to oliwki pociete w plasterki i kapary oraz posypujemy koperkiem
6. Trzymamy na lekkim gazie z 2-3 minut az troche stezeje
7. Na jednego lososia ja uzywam 2 lyzki takiego sosu.





Z dodatkow to kto co chce, ja jestem na low carb wiec dalem gotowanego kalafiora

Tak to wyglada finalnie:




======================

Wartosci w gramach dla jednego lososia (60g) + 2 lyzki sosu

Rama culinesse do gotowania 50
Marchew 15
Por 5
Koper ogrodowy 1
Losos mrozony 60
Oliwa z oliwek 1
Oliwki zielone marynowane 5
Kapary 5

Wina nie licze bo ma odparowac :)

Wartosci odzywcze w tej porcji:
Bialko 11g
Tluszcze 9g
Wegle 3g
kcal 140
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 189 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3139
najlepiej kupić świeżego i sobie zamrozić. Raz na jakiś czas można trafić na jakąś promocje i kupić 1kg za 20-25 zł (sam tak raz kupiłem). Teraz nie moge trafić ;/.

Spróbowałem raz mrożonego łososia, to po rozmrożeniu jest jakiś gąbczasty, a smakuje gorzej niż tygodniowa otwarta puszka tunczyka nie trzymana w lodówce...

Tata wyczaił jeszcze w biedronce steki z łososia :D czyli zwykłe dzwonki pakowane hermetycznie (ale świeże). Spróbuje to dam znac ;P

Przepis okej, ale jak łosoś jest dobry to nie trzeba do niego kombinować sosów, bo to wręcz profanacja ;)

;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2032 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15756
fajnie wygląda, ile zajmuje zrobienie całości?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Przepis fajny, ale ten łosoś z Lidla jest ohydny, ma tyle wspólnego z filetami czy dzwonkami z "prawdziwego" łososia co ja z lotami w kosmos
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 230 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1001
Sos robi sie jakies 15minut (wino odparowywuje a ty robisz reszte w tym czasie.
No i ryba jakies 20minut w piekarniku

Co do dziadowosci lososia z lidla to sie zgadzam. Jest taki sobie ale lepszy (rozowe miesko) kosztuje 2x wiecej wiec jem ten.
Jak sie go tym sosem potraktuje to jest nawet dobry :)

Wlasnie dzis jadlem szczupaka morskiego z Aldika i jest bardzo dobry :) Juz gotowa ryba w ziolach :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
moje lososie sa rozowe wiec to nei wiem co to jest

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak dla mnie toto nie jest łosoś
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
to nie jest łosoś chyba panga to jest
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
łosoś z Lidla jest faktycznie biały smakuje podobnie jak łosoś(więc nie chce wiedzieć jak to było karmione przed śmiercią)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
kolor lososia jest nabierany w procesie faszerowania go specjalna karma. Tez spotkalem sie z bialymi lososiami, ale sa one tylko w tanich sklepach i faktycznie smakuja gownianie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 230 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1001
A ja myslalem ze to jakas odmiana lososia z takim kolorem miesa :>
Jak wszystko co tanie to musi byc syf :-/
Nie kupie go wiecej.

Pewnie piersi z kurczaka ktore jemy z supermarketu to takie blade lososie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 167 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6214
ja poszedlem dzisiaj do sklepu i zobaczylem filety z lososia 4 sztuki byly pakowane po 150 gram (600gram razem) calosc kosztowala 60zl!! To chyba juz przesada
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ciecierzyca (cieciorka) - pasta

Następny temat

[low carb] Pomidor faszerowany ricotta, parmezanem, bazylia i pinia

forma lato