1. Losos mrozony (ja uzywam tego z Lidla w 1kg workach) sztuka ma 60g
2. Lyzeczka 5g oliwy
3. Marchewka jedna
4. Lisc zielonej czesci pora
5. lyzka kopru (ja mroze :)
6. 2 Lyzki oliwek
7. 1 lyzka kaparow
8. 100ml wina bialego
9. Rama culinesse do gotowania
====================
0. Wstawiamy lososia w rekawie do piekarnika skrapiajac go sokiem z cytryny na jakies 20min. Ja wstawiam od razu 5 sztuk bo na tyle starcza sosu.
1. Rozgrzewamy lyzeczke oliwy na patelni
2. podsmazamy szybko marchewke i zielona czesc pora, tak zeby sie lekko sciely
3. Zalewamy to winem i czekamy az ono odparuje mieszajac co jakis czas
4. Wlewamy butelke ramy cremefine
5. wrzucamy w to oliwki pociete w plasterki i kapary oraz posypujemy koperkiem
6. Trzymamy na lekkim gazie z 2-3 minut az troche stezeje
7. Na jednego lososia ja uzywam 2 lyzki takiego sosu.
Z dodatkow to kto co chce, ja jestem na low carb wiec dalem gotowanego kalafiora
Tak to wyglada finalnie:
======================
Wartosci w gramach dla jednego lososia (60g) + 2 lyzki sosu
Rama culinesse do gotowania 50
Marchew 15
Por 5
Koper ogrodowy 1
Losos mrozony 60
Oliwa z oliwek 1
Oliwki zielone marynowane 5
Kapary 5
Wina nie licze bo ma odparowac :)
Wartosci odzywcze w tej porcji:
Bialko 11g
Tluszcze 9g
Wegle 3g
kcal 140