------------------------------------------------------------
Twaróg
- 2l mleka
- 500g jogurtu bifidus
- ewentualnie 250ml kwaśnej maślanki
Podgrzewamy mleko by miało temperaturę ciała i wlewamy jogurt, przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia powinniśmy mieć cały garnek jogurtu podgrzewamy go do momentu gdy cale mleko sie zetnie i wytraci sie serwatka, Jeżeli słabo się ścina można dodać trochę kwaśnej maślanki, lub śmietany, ale to najczęściej niepotrzebne. Wlewamy na geste sitko i zostawiamy do odsączenia.
Wychodzi ok 550g twarogu (zawartość tłuszczu zależy od zawartości tłuszczu mleka i jogurtu którego użyliśmy)
-------------------------------------------------------------
Leniwe pierogi
- 550g twarogu
- 2 jajka
- ok 25g kaszy manny + ok 25g maki
- sol do smaku
- maka do posypania stolnicy
Twaróg mieszamy z jajkami, sola oraz maka i kasza manna (ilość uzależniona jest od stopnia wilgotności twarogu). Ciasto powinno dać się mieszać łyżką i powinno być dość miękkie, dzięki czemu leniwe wyjdą delikatne. Polowe wyłożyć na stolnice posypana mąką i uformować wałek, spłaszczyć i kroić na kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2-3min
Zakładając twaróg półtłusty:
B =117g
W = 60g
T = 44g
1025kcal /ok 60 leniwych
Zmieniony przez - obliques w dniu 2009-02-12 12:50:52