Szacuny
0
Napisanych postów
198
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1865
Witam,
jakiś czas temu moja mamusia dostała przepis na soki typu kubuś - banalna sprawa, robi się to tylko z owoców i wody, nie daje się cukru :) i trzymają się długo smak perfect i 0 konserwantów. No i wychodzi baardzo tanio :)
Ostatnio zrobiła z samych bananów ok. 12l soku i tak sobie pomyslalem że to w sumie dobry składnik diety może być.
Czy taki sok z samych bananów i wody jest dobry do picia przy diecie np. zamiast zwykłej mineralnej? albo czy można go pić w trakcie ćwiczenia?
Szacuny
5
Napisanych postów
481
Wiek
39 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
9932
jesli jest pasteryzowany to wytrzyma, sam w domu mam soki i inne przetwory domowej roboty i spokojnie wytrzymuja cala zime, nie trzeba chemi zeby cos sie utrzymalo na dluzej:)
a z tym sokiem to dobry przepis jest, jeszcze jak by tak sobie mniej wiecej wyliczyc podczas przygotowywania jakie to ma wartosci to juz by bylo super :D
Szacuny
68
Napisanych postów
5820
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
42644
Z smaych bananow to jzu raczej nie bardzo, duza ilsoc cukrow prostych, i wysokie IG.
Taki sok mozesz pic z rownych owocow,najlepiej tych o niskim IG i malej zawartosci fruktozy, jezeli wlasnej roboty byle aby nie za duzo fruktozy na dzien.
Szacuny
0
Napisanych postów
198
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1865
To ja Wam zapodam przepis na sok jabłkowo-marchewkowy:
2,5 kg jabłek obieramy, kroimy na cztery części, usuwamy pestki i ich 'okolice' później bierzemy duże garnek nalewamy trochę wody, wsypujemy wszystkie jabłka i gotujemy. Po pewnym czasie jabłka zaczną się rozgotowywać na taką "papkę" i zaczną być miękkie. Wtedy mikser w dłoń i dokładnie je miksujemy. Mamy już gęstą, jabłkową część.
Obieramy 1 kg marchewek kroimy na małe części i podobnie jak jabłka rozgotowujemy z wodą. Gdy zacznie robić się z tego "papka" ponownie mikser w dłoń i miksujemy.
Mamy już dwie części - jabłkową i marchewkową. Teraz najlepiej wlać to do jednego naczynia i dokładnie wymieszać. Mamy już nasz sok. Jeżeli pasuje nam taka konsystencja to rozlewamy go do butelek. Jeżeli nie to wstawiamy garnek na ogień i dolewamy wody i zagotowywujemy sok. Osiągamy odpowiednią konsystencje, rozlewamy do butelek i mamy masę pysznego, taniego soku :)
To oczywiście przykładowe proporcje na których moja mama zrobiła 16l soku :) Możecie dawać inne owoce, możecie inne proporcje, możecie dolać w cholerę wody i mieć nie przecierowy sok a taki płynniutki :)
To teraz kto wybierze jakieś bajeranckie owoce idealne dla koksów :D ?