Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
No a jak myslisz?
Polewasz ryz,warzywa z białym serem i pomidorem.....itd
Polewasz ryz,warzywa z białym serem i pomidorem.....itd
Trza być twardym, nie miętkim!
...
Napisał(a)
a sa jakies roznice pomiedzy oliwa z oliwek roznych firm czy to obojetnie jakie kupie?
...
Napisał(a)
Ma być z pierwszego tłoczenia (extra virgin) a nie z wytłoczyn (zdecydowanie mniej walorów zdrowotnych). Akurat nie mam ulubionej firmy. Może w "Pani domu" był jakiś ranking?
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
...
Napisał(a)
są różnice i to duże, dlatego zawsze czytaj dokładnie i kupuj tylko Extra Vergine z pierwszego tłoczenia na zimno.
pzdr.
pzdr.
...
Napisał(a)
ale wszyscy mi mowia ze to zwykly olej i sluzy tylko do smazenia? nie zaszkodzi mi jak troche tego wypije?
...
Napisał(a)
Oliwy extra vergine różnią się od siebie smakiem.
Bywają łagodniejsze (smak mało wyrazisty) i nieco ostrzejsze w smaku.
Dla tych, którzy męczą się z oliwą (nie smakuje im) polecam oliwy smakowe.
Można kupić gotowe, ale są zazwyczaj dosyć drogie, więc można wyprodukować taką oliwę w domu.
Jest to bardzo proste:
Kupujemy oliwę extra vergine oraz świeże zioła (np. bazylię, rozmaryn) lub papryczkę chili/świeży czosnek.
Zioła/papryczkę/czosnek wkładamy do karafki, zalewamy oliwą i odstawiamy na jakiś czas w ciemne miejsce.
Oto info znalezione w necie ze szczegółowymi opisami "produkcji":
Oliwy o różnych smakach
Jeśli znudził ci się smak oliwy z oliwek, spróbuj przygotować oliwy smakowe samodzielnie. To bardzo łatwe. Wystarczy do naczynia z oliwą włożyć zioła, korzenie lub przyprawy (około 2 łyżki stołowe dodatków na 500ml oleju), szczelnie zamknąć naczynie i odstawić w ciemne miejsce. Po kilku tygodniach oliwa nabierze charakterystycznego smaku i koloru. Potem należy odcedzić elementy stałe i już można używać oliwy do przygotowywania wykwintnych potraw. Smakowa oliwa świetnie nadaje się przy doprawianiu sałatek i surówek.
Oliwa chili
Umyte suszone papryczki chilli (4-6 sztuk na 500ml oleju) w całości wkładamy do naczynia z oliwą. Zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach oliwa nadaje się już do spożycia.
Gotowy olej nabierze jasnoczerwonej barwy i będzie posiadał intensywnie ostry smak. Aby jak najdłużej zachował walory smakowe należy go przechowywać w lodówce. Olej chili stosujemy jako ostrą przyprawę, nie należy na nim smażyć i gotować, ponieważ jest zbyt ostry. Danie skrapiamy jedynie olejem lub dodajemy go do dippów sałatkowych.
Oliwa ziołowa
Dowolną mieszankę ziół (oregano, majeranek, kolendrę, bazylię, tymianek, jałowiec) w ilości 2 łyżki stołowe na 500ml oleju wsypujemy do naczynia z olejem. Dobrze mieszamy składniki. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w ciemnym miejscu. Odstawiamy na 3 tygodnie, a w tym czasie, co 2 dni mieszamy butelką, tak, aby zioła nie osadzały się na ściankach, a substancje zapachowo-smakowe migrowały swobodnie. Po tym czasie przecedzamy przez sitko lub gazę. Przenosimy naczynie do lodówki i używamy w kuchni. Olej ziołowy bardzo dobrze współgra z daniami delikatnymi, warzywnymi i warzywno-mięsnymi. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do spaghetti.
Szczerze polecam!
Bywają łagodniejsze (smak mało wyrazisty) i nieco ostrzejsze w smaku.
Dla tych, którzy męczą się z oliwą (nie smakuje im) polecam oliwy smakowe.
Można kupić gotowe, ale są zazwyczaj dosyć drogie, więc można wyprodukować taką oliwę w domu.
Jest to bardzo proste:
Kupujemy oliwę extra vergine oraz świeże zioła (np. bazylię, rozmaryn) lub papryczkę chili/świeży czosnek.
Zioła/papryczkę/czosnek wkładamy do karafki, zalewamy oliwą i odstawiamy na jakiś czas w ciemne miejsce.
Oto info znalezione w necie ze szczegółowymi opisami "produkcji":
Oliwy o różnych smakach
Jeśli znudził ci się smak oliwy z oliwek, spróbuj przygotować oliwy smakowe samodzielnie. To bardzo łatwe. Wystarczy do naczynia z oliwą włożyć zioła, korzenie lub przyprawy (około 2 łyżki stołowe dodatków na 500ml oleju), szczelnie zamknąć naczynie i odstawić w ciemne miejsce. Po kilku tygodniach oliwa nabierze charakterystycznego smaku i koloru. Potem należy odcedzić elementy stałe i już można używać oliwy do przygotowywania wykwintnych potraw. Smakowa oliwa świetnie nadaje się przy doprawianiu sałatek i surówek.
Oliwa chili
Umyte suszone papryczki chilli (4-6 sztuk na 500ml oleju) w całości wkładamy do naczynia z oliwą. Zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach oliwa nadaje się już do spożycia.
Gotowy olej nabierze jasnoczerwonej barwy i będzie posiadał intensywnie ostry smak. Aby jak najdłużej zachował walory smakowe należy go przechowywać w lodówce. Olej chili stosujemy jako ostrą przyprawę, nie należy na nim smażyć i gotować, ponieważ jest zbyt ostry. Danie skrapiamy jedynie olejem lub dodajemy go do dippów sałatkowych.
Oliwa ziołowa
Dowolną mieszankę ziół (oregano, majeranek, kolendrę, bazylię, tymianek, jałowiec) w ilości 2 łyżki stołowe na 500ml oleju wsypujemy do naczynia z olejem. Dobrze mieszamy składniki. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w ciemnym miejscu. Odstawiamy na 3 tygodnie, a w tym czasie, co 2 dni mieszamy butelką, tak, aby zioła nie osadzały się na ściankach, a substancje zapachowo-smakowe migrowały swobodnie. Po tym czasie przecedzamy przez sitko lub gazę. Przenosimy naczynie do lodówki i używamy w kuchni. Olej ziołowy bardzo dobrze współgra z daniami delikatnymi, warzywnymi i warzywno-mięsnymi. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do spaghetti.
Szczerze polecam!
Meraviglia!
...
Napisał(a)
zadam pytanie oliwe trzymac w lodówce czy normalnie?
http://www.sfd.pl/Raptacz1/Dziennik_Treningowy/TS/SIŁA!/125str-t437206-s6699.html#eot
"Sraj się na ryj" Czarek M.
"Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga"
Poprzedni temat
Jungle burn - jakies informacje na temat tego?
Następny temat
Czy 47-latka może schudnąć?
Polecane artykuły