SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

oliwa z oliwek

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3049

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 576
jak wy to spozywacie? rozumiem ze tego nie pijecie
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1650 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29299
No a jak myslisz?
Polewasz ryz,warzywa z białym serem i pomidorem.....itd

Trza być twardym, nie miętkim!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17596
polewasz jedzenie,chleb lub jedziesz z kielonka,lyzeczki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 576
a sa jakies roznice pomiedzy oliwa z oliwek roznych firm czy to obojetnie jakie kupie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17596
najlepiej Extra Virgin,wiadomo ze te tansze sa zazwyczaj gorsze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 45 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13334
Ma być z pierwszego tłoczenia (extra virgin) a nie z wytłoczyn (zdecydowanie mniej walorów zdrowotnych). Akurat nie mam ulubionej firmy. Może w "Pani domu" był jakiś ranking?

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1924 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 22174
są różnice i to duże, dlatego zawsze czytaj dokładnie i kupuj tylko Extra Vergine z pierwszego tłoczenia na zimno.
pzdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 576
ale wszyscy mi mowia ze to zwykly olej i sluzy tylko do smazenia? nie zaszkodzi mi jak troche tego wypije?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1924 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 22174
niech sobie mówią. nic Ci się niestanie, zapewniam Cię ;]
pzdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 53926
Oliwy extra vergine różnią się od siebie smakiem.
Bywają łagodniejsze (smak mało wyrazisty) i nieco ostrzejsze w smaku.

Dla tych, którzy męczą się z oliwą (nie smakuje im) polecam oliwy smakowe.
Można kupić gotowe, ale są zazwyczaj dosyć drogie, więc można wyprodukować taką oliwę w domu.
Jest to bardzo proste:
Kupujemy oliwę extra vergine oraz świeże zioła (np. bazylię, rozmaryn) lub papryczkę chili/świeży czosnek.
Zioła/papryczkę/czosnek wkładamy do karafki, zalewamy oliwą i odstawiamy na jakiś czas w ciemne miejsce.

Oto info znalezione w necie ze szczegółowymi opisami "produkcji":

Oliwy o różnych smakach
Jeśli znudził ci się smak oliwy z oliwek, spróbuj przygotować oliwy smakowe samodzielnie. To bardzo łatwe. Wystarczy do naczynia z oliwą włożyć zioła, korzenie lub przyprawy (około 2 łyżki stołowe dodatków na 500ml oleju), szczelnie zamknąć naczynie i odstawić w ciemne miejsce. Po kilku tygodniach oliwa nabierze charakterystycznego smaku i koloru. Potem należy odcedzić elementy stałe i już można używać oliwy do przygotowywania wykwintnych potraw. Smakowa oliwa świetnie nadaje się przy doprawianiu sałatek i surówek.

Oliwa chili
Umyte suszone papryczki chilli (4-6 sztuk na 500ml oleju) w całości wkładamy do naczynia z oliwą. Zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach oliwa nadaje się już do spożycia.
Gotowy olej nabierze jasnoczerwonej barwy i będzie posiadał intensywnie ostry smak. Aby jak najdłużej zachował walory smakowe należy go przechowywać w lodówce. Olej chili stosujemy jako ostrą przyprawę, nie należy na nim smażyć i gotować, ponieważ jest zbyt ostry. Danie skrapiamy jedynie olejem lub dodajemy go do dippów sałatkowych.

Oliwa ziołowa
Dowolną mieszankę ziół (oregano, majeranek, kolendrę, bazylię, tymianek, jałowiec) w ilości 2 łyżki stołowe na 500ml oleju wsypujemy do naczynia z olejem. Dobrze mieszamy składniki. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w ciemnym miejscu. Odstawiamy na 3 tygodnie, a w tym czasie, co 2 dni mieszamy butelką, tak, aby zioła nie osadzały się na ściankach, a substancje zapachowo-smakowe migrowały swobodnie. Po tym czasie przecedzamy przez sitko lub gazę. Przenosimy naczynie do lodówki i używamy w kuchni. Olej ziołowy bardzo dobrze współgra z daniami delikatnymi, warzywnymi i warzywno-mięsnymi. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do spaghetti.


Szczerze polecam!

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1774 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 50468
zadam pytanie oliwe trzymac w lodówce czy normalnie?

http://www.sfd.pl/Raptacz1/Dziennik_Treningowy/TS/SIŁA!/125str-t437206-s6699.html#eot
"Sraj się na ryj" Czarek M.
"Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jungle burn - jakies informacje na temat tego?

Następny temat

Czy 47-latka może schudnąć?

nutloveb