...
Napisał(a)
czesto pale grzanki itp. na patelni, wtedy jem spalone czarny chleb,czym to grozi?
1
...
Napisał(a)
Akrylamid występuje m. in. w pieczywach chrupkich, płatkach kukurydzianych i kawie.
Zrodlem glownym w pozywieniu tego skladnika frytki czy chipsy. A wszystko przez to, ze ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury – powyżej 120 st. Celsjusza – po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.
Akrylamid do naszego organizmu dostaje się nie tylko z jedzeniem.
Związek ten zawarty jest także w kosmetykach, wodzie czy dymie papierosowym.
Jak działa akrylamid? Substancja ta obniża poziom naturalnych przeciwutleniaczy w organizmie, co powodu powstaniu stanów zapalnych. Jest on bardzo toksyczny dla naszego układu nerwowego. Istnieją badanie, które pokazały, że może nawet pobudzićprocesy nowotworowe. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w latach 90' zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie rakotwórczy.
Spalone mięso jest niezdrowe, a białko jest mniej wartościowe, związki zawarte w spalonym jedzeniu – mogą powodować nowotwory, w tym dziesiątkującego facetów raka jelita.
Jeśli już zdarzy Ci się coś przypalić, przynajmniej odkrój zwęglone kawałki przed jedzeniem.
Zmieniony przez - godav w dniu 2017-12-05 17:15:30
Zrodlem glownym w pozywieniu tego skladnika frytki czy chipsy. A wszystko przez to, ze ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury – powyżej 120 st. Celsjusza – po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.
Akrylamid do naszego organizmu dostaje się nie tylko z jedzeniem.
Związek ten zawarty jest także w kosmetykach, wodzie czy dymie papierosowym.
Jak działa akrylamid? Substancja ta obniża poziom naturalnych przeciwutleniaczy w organizmie, co powodu powstaniu stanów zapalnych. Jest on bardzo toksyczny dla naszego układu nerwowego. Istnieją badanie, które pokazały, że może nawet pobudzićprocesy nowotworowe. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w latach 90' zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie rakotwórczy.
Spalone mięso jest niezdrowe, a białko jest mniej wartościowe, związki zawarte w spalonym jedzeniu – mogą powodować nowotwory, w tym dziesiątkującego facetów raka jelita.
Jeśli już zdarzy Ci się coś przypalić, przynajmniej odkrój zwęglone kawałki przed jedzeniem.
Zmieniony przez - godav w dniu 2017-12-05 17:15:30
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
- do Marka C - czy Fast food jest naprawde taki zły?
- do Marka C - czy sojowe białko jest szkodliwe?
- czy jest sens stosować termogeniki przy nadczynności tarczycy?
- POTAS-czy suplementacja jest korzystna?
- do M.C. -czy naprawde jest sens zmiany w treningu?
- co jest najlepszym paliwem dla treningu silowego:bialka,tluszcze czy wegle?
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
w spalonym pozywieniu powstaja substancje rakotworcze, glownie dotyczy to miesa.
Zmieniony przez - malysz666 w dniu 2008-08-02 10:51:11
Zmieniony przez - malysz666 w dniu 2008-08-02 10:51:11
Gdy przychodzi pacjent z dusznosciami i kaszlem widze limfangioleiomiomatoze, a nie zapalenie płuc...
...
Napisał(a)
uups..
trzeba uważać
zdr
trzeba uważać
zdr
1
"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"
...
Napisał(a)
malysz 666 - a nie tluszczy przypadkiem.a do autora wstaw sobie kompa do kuchni i bedzie po sprawie
...
Napisał(a)
czyli jak spale np ziemniki lub grzanki to tego nie przyswoje? hm to dobra rada dla grubasow hehe , jedzcie spalone
...
Napisał(a)
czyli jak spale np ziemniki lub grzanki to tego nie przyswoje?
chyba nie chcesz przez to powiedziec ze na redukcji wcinasz wegiel ?
yo
chyba nie chcesz przez to powiedziec ze na redukcji wcinasz wegiel ?
yo
2
...
Napisał(a)
chyba chodzi Ci o "jakość" tych WW, nie o spożywanie w okresie redukcji
--=Zanim zadasz kolejne pytanie na forum=--
http://www.sfd.pl/Pierwsza_Wizyta_Jasia_na_FORUM-t355004.html
"Jak nie wiesz to się dowiedz, wpierw pomyśl potem powiedz..."
...
Napisał(a)
Akrylamid (C3H5NO, akryloamid, 2-propenamid) - związek organiczny należący do amidów (amid kwasu akrylowego), stosowany głównie jako monomer przy produkcji poliakrylamidu.
Jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym.
Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach.
Może powstawać już w 120°C, optimum temperaturowe to jednak 140-180°C. Akrylamid tworzy się w wyniku tzw. reakcji Maillarda. Akrylamid przyczynia się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną).
Źródło - WIkipedia.
To tak na szybko, smacznego.
Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2008-08-07 10:31:27
Jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym.
Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach.
Może powstawać już w 120°C, optimum temperaturowe to jednak 140-180°C. Akrylamid tworzy się w wyniku tzw. reakcji Maillarda. Akrylamid przyczynia się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną).
Źródło - WIkipedia.
To tak na szybko, smacznego.
Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2008-08-07 10:31:27
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
...
Napisał(a)
sprobojcie kiedys polsurowych steków
nawet bez zadnego sosu
czasami lepiej smakuje niz zwykle mieso
mozna na pamie zrobic
jak guma, wg mnie dobre i co najwazniejsze zdrowe
nawet bez zadnego sosu
czasami lepiej smakuje niz zwykle mieso
mozna na pamie zrobic
jak guma, wg mnie dobre i co najwazniejsze zdrowe
Pozdrawiam
Polecane artykuły