SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

czy spalone jedzenie jest niezdrowe?

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 30693

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10960 Napisanych postów 50314 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
czesto pale grzanki itp. na patelni, wtedy jem spalone czarny chleb,czym to grozi?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 121 Wiek 25 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 78
Akrylamid występuje m. in. w pieczywach chrupkich, płatkach kukurydzianych i kawie.
Zrodlem glownym w pozywieniu tego skladnika frytki czy chipsy. A wszystko przez to, ze ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury – powyżej 120 st. Celsjusza – po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.

Akrylamid do naszego organizmu dostaje się nie tylko z jedzeniem.



Związek ten zawarty jest także w kosmetykach, wodzie czy dymie papierosowym.

Jak działa akrylamid? Substancja ta obniża poziom naturalnych przeciwutleniaczy w organizmie, co powodu powstaniu stanów zapalnych. Jest on bardzo toksyczny dla naszego układu nerwowego. Istnieją badanie, które pokazały, że może nawet pobudzićprocesy nowotworowe. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w latach 90' zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie rakotwórczy.

Spalone mięso jest niezdrowe, a białko jest mniej wartościowe, związki zawarte w spalonym jedzeniu – mogą powodować nowotwory, w tym dziesiątkującego facetów raka jelita.


Jeśli już zdarzy Ci się coś przypalić, przynajmniej odkrój zwęglone kawałki przed jedzeniem.





Zmieniony przez - godav w dniu 2017-12-05 17:15:30
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 83 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 740
czesc spalona jest poprostu niestrawna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 978 Wiek 3 lata Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15649
w spalonym pozywieniu powstaja substancje rakotworcze, glownie dotyczy to miesa.

Zmieniony przez - malysz666 w dniu 2008-08-02 10:51:11

Gdy przychodzi pacjent z dusznosciami i kaszlem widze limfangioleiomiomatoze, a nie zapalenie płuc...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 118 Napisanych postów 21724 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 92660
uups..

trzeba uważać

zdr
1

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 714 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 16545
malysz 666 - a nie tluszczy przypadkiem.a do autora wstaw sobie kompa do kuchni i bedzie po sprawie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10960 Napisanych postów 50314 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
czyli jak spale np ziemniki lub grzanki to tego nie przyswoje? hm to dobra rada dla grubasow hehe , jedzcie spalone
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 212 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18987
czyli jak spale np ziemniki lub grzanki to tego nie przyswoje?
chyba nie chcesz przez to powiedziec ze na redukcji wcinasz wegiel ?

yo
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 5021 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 44374
chyba chodzi Ci o "jakość" tych WW, nie o spożywanie w okresie redukcji

--=Zanim zadasz kolejne pytanie na forum=--
http://www.sfd.pl/Pierwsza_Wizyta_Jasia_na_FORUM-t355004.html

"Jak nie wiesz to się dowiedz, wpierw pomyśl potem powiedz..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 292 Napisanych postów 17217 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 86319
Akrylamid (C3H5NO, akryloamid, 2-propenamid) - związek organiczny należący do amidów (amid kwasu akrylowego), stosowany głównie jako monomer przy produkcji poliakrylamidu.

Jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym.

Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach.

Może powstawać już w 120°C, optimum temperaturowe to jednak 140-180°C. Akrylamid tworzy się w wyniku tzw. reakcji Maillarda. Akrylamid przyczynia się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną).


Źródło - WIkipedia.

To tak na szybko, smacznego.


Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2008-08-07 10:31:27

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 3215 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29004
sprobojcie kiedys polsurowych steków

nawet bez zadnego sosu

czasami lepiej smakuje niz zwykle mieso

mozna na pamie zrobic

jak guma, wg mnie dobre i co najwazniejsze zdrowe

Pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 118 Napisanych postów 21724 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 92660
bleeee


zdr

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kto doradzi

Następny temat

Marek, co z tymi estrami?

nutloveb