Najbardziej przyszłościowa substancja/suplement na rynku.
Człowiek na przestrzeni wieków poznał budowę składników odżywczych, funkcje, jakie odgrywają w organizmie oraz wiele innych nie mniej ważnych dla nas substancji. Jednak nauka pcha nas ciągle do przodu, a wraz z nią odkrywamy, co raz to szersze ich pozytywne zadania, jakie mają do wykonania w naszym organizmie. Taką niedocenianą i mało znaną substancją jest L-Karnozyna. Jest to dipeptyd zbudowany z dwóch aminokwasów: beta-alaniny i L-histadyny.
Jej główną rolą jest ochrona i odżywianie komórek i kwasu deoksorybonukleinowego oraz ochrona protein przed niszczeniem. Głównym ich źródłem są miocyty i neurony. Dlatego ich źródłem w diecie będzie głównie mięso chude. Niestety na współczesnym rynku nie znajdziemy jeszcze produktu zawierający tę substancję w dużych dawkach. Jest dodawana jedynie do pojedynczych staków w niewielkich ilościach.
Potrafią one spowolnić okres senescencji i przedłużyć żywotność komórki. Przynosi to bardzo pozytywne efekty. Podział komórek przez replikację DNA ma określoną liczbę dzięki znajdujących się na końcach chromosomów telomerach. Po każdym cyklu komórkowym komórka zbliża się ku biologicznej śmierci. Podawanie dużych dawek L-Karozyny powoduje dłuższe odstępy między tymi cyklami, co sprawia, że jesteśmy młodsi i zdrowsi.
Kolejnym ważnym argumentem przepowiadającym za Karnozyna jest jej zdolność w hamowaniu procesu, - tzw. glikolizacji.
Glikolizacji jest to proces łączenia cząsteczek glukozy z proteinami. Skutkiem tego jest zaburzenie budowy białka. A dokładniej jego pierwszej struktury, co upośledza jej aktywność biologiczną. Gromadzenie się dużej ilości takich protein upośledza pracę całego układu, organu, co prowadzi do rozwoju wielu chorób.
Karnozyna wyłapuje takie proteiny i przeznacza je do biotransformacji, do rozkładu.
Proces glikolizacji powoduje tworzenie nawet do 50% więcej wolnych rodników w organizmie!! Tutaj jest pokazana siła antyoksydacyjna tej substancji. Wolne rodniki są głównym winowajcom powstawania wielu chorób oraz procesem starzenia się organizmu.
Do protein również mogą się przyłączać cząsteczki węgla, jest to proces karbonylacji.
Skutkiem takim jest niestabilność chromosomów, czyli duże prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu. Każdy wie, że właśnie z białek zbudowany jest głównie organizm, i to, w jakim one będą stanie będzie decydowało o tym, w jakiej będziemy kondycji fizycznej i psychicznej.
I ostatni najważniejszy argument. Proces detoksykacji organizmu, czyli chelacja.
Chelacja jest to terapia, proces polegający na usuwaniu z organizmu toksyn. W tym wypadku głównie z mózgu. W naszym centrum dowodzenia, w naturalnych procesach organizmu wydziela się cynk i miedź. Przekształcają się do jonów, będącym trucizną dla systemu nerwowego. Według badań podawanie Karnozyny usuwała je z organizmu oszczędzając układ nerwowy.
Jest to kilka istotnych argumentów, które przemawiają za wyższością tej substancji. Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się również na rynku. Wciąż są odkrywane nowe pozytywne właściwości oddziaływania jej na nasz organizm.
Piśmiennictwo:
1. Artykuł z portalu natura.leczy.w.interia.pl pt. „L-Karnozyna"
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy