A to obiecany przepis na batoniki, podzielony na dwa etapy:
„Mieszanka smakosza”
Zmieszać razem ½ szklanki suszonych żurawin, szklankę orzechów nerkowca oraz szklankę migdałów.
Wartości odżywcze dla ½ szklanki mieszanki:
Kalorie: 302
Białko: 10 g
Węgle: 16 g
Błonnik: 4 g
Tłuszcz: 23 g
Omega-6: 4.9 g
Omega-3: 0.01 g
Batoniki
Składniki:
Ř 3 filiżanki mieszanki smakosza
Ř 1 filiżanka whey protein powder o smaku waniliowym
Ř ¾ filiżanki białek jaj
Ř ½ łyżeczki do herbaty aromatu waniliowego (wg uznania)
Podgrzej piekarnik do temperatury ok. 280oC. W dużej misce wymieszaj razem białka jaj,
białko w proszku oraz aromat waniliowy (przez autora przepisu było zasugerowane użycie białek z pudełka, które są pasteryzowane ale w Polsce nie spotkałam się z czymś takim, poza tym i tak to pieczemy w wysokiej temp). Masa musi być jednolita, bez grudek. Następnie należy dodać „mieszankę smakosza” i dokładnie wymieszać.
Najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym (ale myślę, że mała foremka ok. 23x23cm do ciasta też się nada), posmarować troszkę tłuszczem aby masa nie przywarła (kolejnym sprytnym pomocnikiem okazał się tłuszcz w sprayu, ja nie posiadam
). Rozprowadzić masę tak aby powierzchnia była w miarę równa.
Piec w temp. 280oC przez około 10min, można dłużej ale należy uważać aby nie przypalić. Batoniki najlepiej wykrawać nożem na ciepło bo po stwardnieniu bardziej się pokruszą. Należy przechowywać w lodówce w plastikowej torebce lub w folii aluminiowej. Powinno wyjść z tej ilości około 6 batoników.
Wartości odżywcze dla batonika:
Kalorie: 376
Białko: 23 g
Węgle: 17g
Błonnik: 4 g
Tłuszcz: 24 g
Omega-6: 5.1 g
Omega-3: 0.01 g
Smacznego!
Jeżeli ktoś się skusi na ten przepis to bardzo proszę podzielić się wrażeniami kulinarnymi typu jak się robi i czy smaczne.