Witam jako iz dzisiaj mialem na biochemi omawiane mleko postanowilem wrzuci swoje notataki na forum mam nadzieje ze komus sie do czegos przydzadza :D :P i mam nadzieje ze wszystko dobrze zanotowalem
Mleko
Skład chemiczny jest rozny dla roznych gatunkow . Najwieksza ilosc bialka ma mleko malych gatunkow ktore szybko rosna . Mleko fok zawiera az 40 tluszczu jest to olejista ciecz
Skład chemiczny mleka Krowiego
Białka
1 Kazeina jest glowny bialkiem mleka i wystepuje w 3 frakcjach
-alfa ok 45%
-beta ok 35 %
-gamma ok 20 %
2 Albuminy (bialka serwatkowe) wystepuja w 2 frakcjach
-a-laktoalbumina
-b-laktoglobulina
3Globuliny wysokoczasteczkowe (imunoglobuliny) 3 frakcje
-typ G 90%
-typ M
-typ A
(Najwieksze stezenie w siarze bialkoodpornosciowe)
Po 3 godzinach od porodu jest najwieksze stezenie imunoglobulin , (ciele rodzi sie bez odpornosci )
W normalnym mleku wysokie stezenie imunoglobulin pojawia sie gdy krowa ma zapalenie wymion
Białka tworzone sa z
-90% wolnych aminokwasow (egzo i endogennych )
-peptydow
-glukoproteinowych frakcji globularnych
Cukry
Laktoza (4,5-4,8%)
Cukier tworzony jest z
-80 % glukozy
-20% octanow
Laktoza disacharyd zbudowany z glukozy i galaktozy
(ps tworzony jest z glukozy i octanow a sklada sie z glukozy i galaktozy dlatego bo to jakis dlugi proces jest nie ogarnolem tego procesu )
Lipidy
Pochodzenie skladnikow
-Glicerol powstaje w trakcie przemian glukozy
-Kwasy tluszczowe dostarczone z paszy lub fermentacji blonnikowej zachodzecej w zuwaczu
1 Trojglicerydy (98-99%0
2Fosfolipdy (lecytna) 0,02-0,035 %
3Kwasy tluszczowe nasycone i nienasycone
Mleko krowie moze powodowac alergie , alergie powoduje frakcje - gamma kazeina ( tej frakcji nie ma mleko kozie )
Alergie moze rownierz wywolac frakcja beta laktoglobulin (rzadko wywoluje alargie , ta frakcja jest w mleku kozim )
Czesto wystepuje sraczka po laktozie nietrawiona laktoza powoduje iz cisnienie osmotyczne wciaga plun do jelit = sraczka ( albo
cos kolo tego nie zanotowalem zbyt dobrze )
Substancje mineralne
-ok2/3 wapnia jest zwiazane z kazeina w postaci dwu troj wapniowego fosforanu
-10% Ca wystepuja w formie jonowej
-20% jako niezjonizowane weglany fosforany i cytryniany
Fosfor 0,093-0,096 %
wystepuje w postaci fosforanow wapnia magnezu i potasu
Potas
1,35-1,55 g/l Wystepuje w postaci wolnych jonow
Chlor sod wystepuja w mleku jako wolne jony ale w scislych powiazaniach z jonami wapnia i fosforu
magnez wystepuje w postaci wolnej (pochodnej od fosforanow i cytrynianow chyba ? nie jestem pewien )
Witaminy
1Rozpuszczalne w wodzie
2Rozpuszczalne w tluszczach
Substancje bakteriobójcze w mleku i siarze
-laktoperoksydaza hamuje zakazenia jelitowe
-dopelniacz
-laktoferyna wiaze zelazo przedziwdziajac zakazenia zwiazanymi z bakteriami glownie E Colli jest baketeriostatykiem
-lizoym działa bakteriobójczo na bakterie gram + i gram - i niektore wirusy
-imunoglobuliny
No i to na tyle mam nadzieje ze nic nie pomylilem bo dosc szybko notowalem :)
Zmieniony przez - carbon2222 w dniu 2007-03-27 17:01:42
lepiej byc duzym idiota niz malym ale ciota